Jeg glædede mig til den ny film af Sam Mendes, men blev fælt skuffet over delvist woke-manus

*** 3 stjerner ud af 6 

 

Sam Mendes (f. 1965) er engelsk teater- og filminstruktør og måske bedst kendt for sin debutfilm ”American Beauty”, der skaffede ham en Oscar for bedste instruktør. Andre store film på hans liste er ”Revolutionary Road” (2008), ”Skyfall” (2012) og ”1917” (2019). 

 

I hans seneste film EMPIRE OF LIGHT spiller Olivia Colman den altdominerende hovedrolle og gør det som så ofte før sublimt (jf. hendes præstationer i fx ”The Night Manager”, ”The Father” og ”The Favourite” – samt i serien The Crown).  

 

Handling

Rammen er en smuk, gammel og lidt forfalden biograf i en engelsk havneby på sydkysten i 1980’erne. Her udspiller der sig en kærlighedshistorie mellem den midaldrende og psykisk ustabile Hilary (Olivia Colman) og en langt yngre, sort mand, Stephen (Micheal Ward). 

 

De er begge en del af en større medarbejderstab med arbejdsopgaver som filmoperatør, billetsælger, billetkontrollør, sliksælger, oprydder, rengøring mv. Direktøren, Mr. Ellis (Colin Firth) er udadtil en kultiveret, omsorgsfuld og dedikeret arbejdsgiver. Imidlertid skal han vise sig at rumme mindre flatterende karaktertræk, der ikke skal afsløres her.  

 

Det er ikke kun i biografteatret, det ulmer under overfladen. Der er skinheads i byen, der er rasende over, at immigranter overtager deres jobs, og racismen ligger gemt lige under overfladen. 

 

Kan det umage kærlighedsforhold mellem Hilary og Stephen stå for omgivelsernes pres? 

 

Vurdering

Mine forventninger til ”Empire of Light” var høje, fordi Sam Mendes har stået bag så fine og originale film, og Olivia Colman altid er en fryd at se på. Så kan filmen gøre andet end at toppe på ranglisten, når hovedtemaerne er universelle (venskab, had, kærlighed, loyalitet m.m.) suppleret med den også altid velspillende Colin Firth i en stor birolle? 

 

Svaret er desværre nedslående. Sam Mendes skuffer (mig!) fælt med en film, hvor Stephen-figuren er temmelig urealistisk i sin idealisering, Mr. Ellis på kanten til karikatur, og den ene scene efter den anden emmer af tårevædet sentimentalitet. Hvor de gode er åh-så-gode, og de onde så onde. 

 

 ”Empire of Light” pakker delvist dagsaktuelle og postuleret centrale problemstillinger ind i 1980-er kulisser: Den (påståede) generelle (seksuelle) udnyttelse af kvinder, borgerskabets dobbeltmoral og hykleri og ikke at forglemme: Begynd-endelig-ikke-at-sætte-spørgsmålstegn-ved-psykofarmaka-for-så-går-det-rigtig-galt. 

 

Omvendt tvivler jeg på, at Sam Mendes overhovedet er i stand til at lave en helt igennem dårlig film, men netop fordi han er så talentfuld, er det svært at afholde sig fra at stille større krav til hans produktion. Dette sidste værk er et lavpunkt pga. et delvist woke-manus, men billeder og kameraføring er som altid en fornøjelse. 

Længde:  114 minutter 

  • Medvirkende: Olivia Colman, Micheal Ward, Colin Firth, Toby Jones m.fl. 
  • Instruktør: Sam Mendes 
  • Manus: Sam Mendes 
  • Censur: 11 år 
  • Premieredato: d. 9. marts 2023  

Empire of Light | Trailer – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…