The Father: Fremragende film med Anthony Hopkins – når Alzheimers rammer, og verden går i stykker

Af Lone Nørgaard

 

***** fem stjerner ud af seks 

 

THE FATHER bygger på et teaterstykke af Florian Zeller, der også har instrueret filmen. Han er fransk, født i 1979 og kan ud over at være filminstruktør også smykke sig med titlerne romanforfatter og dramatiker. Manuskriptet er skrevet i samarbejde med Christopher Hampton, der står bag filmsuccesser som ”Soning” og ”Farlige Forbindelser”. 

 

Hovedpersonen i filmudgaven af ”The Father” er blevet omdøbt til Anthony, fordi instruktøren VILLE have Anthony Hopkins til at spille hovedrollen. Helt forståeligt, og Hopkins vandt da også en Oscar for ’Bedste mandlige hovedrolle’ for sin præstation. 

 

Handling
Anthony (Anthony Hopkins) er 81 år. Han bor alene i en stor, smuk lejlighed i London fyldt med bogreoler og malerier. Her får han dagen til at gå med at lytte til opera, spille klassisk musik på klaveret og læse stor litteratur. 

 

Men alt er ikke, som det umiddelbart ser ud på den kultiverede overflade. Anthony er blevet ramt af Alzheimers og får stadig sværere ved at klare sig selv i hverdagen. 

 

Hans omsorgsfulde og kærlige datter, Anne (Olivia Colman) er bekymret. Hun tager sig dagligt af sin far, men indser, at den hjælp ikke er tilstrækkelig – at faderen er nødt til at have en fast hjemmeplejer, der kan stå bi med bl.a. påklædning, madlavning og gåture.  

 

Problemet er, at det er vanskeligt at finde den rigtige omsorgsperson. Hvad værre er – når det endelig lykkes for Anne, får Anthony hjemmehjælperen, der påtvinges ham mod hans vilje, skræmt væk med sine uforskammede giftigheder og grænseoverskridende adfærd. 

 

Hvad skal Anne gøre? Kaste håndklædet i ringen og få den højtelskede far anbragt på en institution eller ……? 

 

En varm anbefaling

”The Father” er en særdeles interessant film, halvt drama, halvt thriller (sic!) – fyldt med overraskelser og i begyndelsen helt uforståelige scener: Hvorfor sidder der lige pludselig en fremmed mand i stuen? Og hvorfor skal Anne alligevel ikke flytte til Paris, når det var planen i går? Spørgsmålene hober sig op. 

 

Skridt for skridt falder brikkerne imidlertid på plads, og det uforklarlige bliver gennemlyst. Forvirringen afspejler rodet i Anthonys hoved, hvor han kæmper for at få tingene til at hænge sammen, alt imens hukommelsestabet ubønhørligt skrider frem. 

 

Fortælleteknikken med indlagte flashbacks og repetition af dialoger fungerer perfekt, og der bliver spillet fremragende også af Olivia Colman (kendt bl.a. for sin rolle som Angela i Susanne Biers ”Natportieren”). 

 

Jeg er tæt på at give 6 stjerner, men et par scener kammer over i unødvendig sentimentalitet. Men 5 stjerner blev det helt bestemt til – samt en varm anbefaling. 

 

Længde: 97 minutter 

  • Medvirkende: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss m.fl.  
  • Instruktør: Florian Zeller 
  • Manus:  Christopher Hampton & Florian Zeller 
  • Censur: Tilladt for børn fra 11 år 
  • Premieredato: d. 10. juni 

The Father – Biografpremiere 10. juni – YouTube

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…