Alles øjne er i øjeblikket rettet mod det store opgør mellem Ukraine og Putins Rusland. Men sideløbende udkæmpes der voldsomme magtkampe inden for Putins egen lejr.
Den Korte Avis har gennem længere tid omtalt disse magtkampe, der nu blandt andet giver sig udslag i, at centrale Putin-støtter danner deres egne private hære.
Senest er det kommet frem, at den kæmpemæssige russiske energikoncern Gazprom er under mistanke for at skabe sit eget private ”sikkerhedsfirma”. Det vil i realiteten sige en privat hær.
Det fremgår af oplysninger fra den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW).
Putin: Wagner-gruppen fører sig for meget frem
Ifølge tænketanken synes denne nye private hær at skulle udgøre en modvægt til Jevgenij Prigozhins meget omtalte private lejesoldater i Wagner-gruppen.
Putin skal have givet sin gode ven fra Sankt Petersborg, Alexej Miller, i opdrag at oprette en sådan ny privat hær. Disse oplysninger tilskrives den ukrainske efterretningstjeneste.
Kreml-herskeren synes, at Prigozhin fører sig for meget frem på egen hånd. Senest er ”Putins kok”, som Prigozhin kaldes, kommet med voldsom kritik af, at det russiske militær står i vejen for, at hans lejesoldater får den nødvendige ammunition.
Dermed konfronterer Prigozhin den øverste militære ledelse, og han sætter et indirekte spørgsmålstegn ved, om Putin har styr på tingene.
Så nu synes Putin og hans venner, at Prighozhin skal have et stærkere modspil.
Putin danner ny privat hær
Til det formål vil de have oprettet endnu en privat hær, der skal holde Prigozhins styrker i skak.
Det skaber en ejendommelig og ret kaotisk situation.
På den ene side har man den regulære russiske hær, som er underlagt Putin. På den anden side har man lejesoldater som Wagner-gruppen, der opererer på egen hånd, men i et vist samarbejde med den regulære hær.
I sidste ende er disse lejesoldater underlagt Putins magt. Men de fører i vidt omfang deres egen krig i krigen.
Nu lægges der så op til at skabe endnu en halvprivat militær magtfaktor i det russiske system med Gazproms ”sikkerhedsfirma”. Dette skal givetvis ses som et modtræk mod Wagner-gruppens voksende magt.
Russisk kæmpekoncern går ind i krigen på Putins side
Disse kaotiske magtforhold afspejler, at den ordinære russiske hær fungerer dårligt. Kampen mod Ukraine koster den store tab.
Hvad gør man så?
Man skaber en Putin-tro halvprivat hær, der skal forsøge at begrænse Wagner-gruppens betydning. Det sker med hjælp fra de store russiske koncerner, som allierer sig med Putin – frem for alt den kæmpemæssige energikoncern Gazprom.
Denne uigennemskuelige blanding af regulær hær og privat foretagsomhed er et markant træk ved styringen af Rusland under Putin.
Putins private korps
Putins magt stives af ved, at han har stærke private kræfter i ryggen.
Putins chancer for at overleve som Kremls hersker afhænger ikke kun af, hvordan hans regulære tropper klarer sig i forhold til Ukraine.
De afhænger i høj grad også af, om han kan holde styr på de private militære korps, som skal bekæmpe både Ukraine og Prigozhin.
Til det formål laver han en ny halvprivat hær, der er direkte underlagt Putin og hans håndlangere.
Ruslands militære magtapparat har således udviklet sig til en ejendommelig blanding af den traditionelle hær, Putin-kritiske private lejesoldater (Prigozhin) og andre private styrker, der vil blive kontrolleret af Putin-nære kredse.
Det kan føre til temmelig kaotiske tilstande.
Borgerkrigslignende tilstande
Det er foreløbig svært at vurdere, hvor disse magtkampe vil ende.
Men Den Korte Avis har tidligere kunnet citere russiske efterretningskilder for, at situationen kan udvikle sig i retning af borgerkrigslignende tilstande.
De aktuelle planer om at skabe en ’Gazprom-hær’ kan trække den højspændte russiske situation i én af to retninger:
Den ene er, at en ’Gazprom-hær’ kan give Putin stærkere kontrol med magtforholdene i Rusland – nemlig hvis en sådan hær forbliver loyal over for Putin. Den vil formentlig blive godt udrustet.
Den anden mulighed er, at en ’Gazprom-hær’ og måske andre private hære vil blive en del af et mere opsplittet russisk magtsystem med fare for borgerkrigslignende tilstande.
Advarsler
Den Korte Avis har tidligere omtalt advarsler fra russiske efterretningskredse mod en mulig borgerkrig.
Foreløbig fortsætter den heftige kamp om magten i det russiske system.
Indtil videre er Putins position ikke truet. Men hans position kan blive alvorligt svækket – fra to sider:
For det første kan en vellykket ukrainsk panseroffensiv inden for de kommende måneder sætte Putins styrker under pres på slagmarken.
For det andet kan en sådan udvikling få de interne modsætninger til at bryde ud i lys lue i Putin-lejren.
Voldsom magtkamp
Det har længe stået klart, at et dramatisk forår venter i opgøret mellem Ukraine og Putins Rusland.
Men oven i dette er der stadig klarere tegn på, at en voldsom magtkamp udvikler sig inden for de russiske rækker.
Dette opgør har flere sider. Men det har først og fremmest to hovedpersoner:
Vladimir Putin og Jevgenij Prigozhin.
Nu søger Putin hjælp og støtte fra sine venner. Med Gazprom i spidsen.