BBC: EU-domstolen har godkendt forbud mod hijab i en belgisk kommune

Modelfoto (Colourbox)

 

En belgisk muslimsk kvinde havde klaget, fordi hun ikke måtte bære det muslimske hovedbeklædning, hijab, i den belgiske kommune, hvor hun arbejdede.

 

Det krænkede hedes religionsfrihed, mente hun.

 

Men nu har EU-domstolen givet den belgiske kommune medhold.

 

Retten tilføjer, at sådanne foranstaltninger skal begrænses til, hvad der er strengt nødvendigt.

 

Men EU-domstolen har altså godkendt arbejdsgiverens ret til at nægte de ansatte at bære hijab i denne konkrete sag.

 

I takt med væksten i den muslimske befolkningsandel i Europa er vokset har der været et stigende antal sager om retten til at bære islamisk hovedbeklædning. BBC beskriver en række tilfælde:

 

Afgørelser 

I 2021 afgjorde domstolen, at kvinder kunne fyres fra deres job for at nægte at fjerne deres hijab, hvis de arbejder i et job, der omhandler offentligheden.

 

Frankrig har et forbud mod religiøse symboler i statsskoler og regeringsbygninger, fordi de overtræder Frankrigs sekulære love. Tørklædet og andre “iøjnefaldende” religiøse symboler blev forbudt i statsskoler i 2004.

I august sagde Frankrigs undervisningsminister Gabriel Attal, at statsskoleelever ville blive forbudt at bære abayas, løstsiddende heldragter, båret af nogle muslimske kvinder.

 

Beklædningen var i stigende grad blevet båret i skoler, hvilket førte til åbenlys politisk uenighed. De borgerlige partier pressede på for et forbud, mens venstrefløjen udtrykte bekymring for muslimske kvinders og pigers rettigheder.

BBC

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…