Ekspert i udlændingeret: Politikeres løfter om stram udlændingepolitik er et flop – det kan ikke lade sig gøre, fordi de ikke vil bryde med konventionerne

Nørrebro i København (Foto: Privat)

Så længe politikerne ikke vil trække Danmark ud af diverse konventioner, er løfter om en stram udlændingepolitik ikke mulige at gennemføre.

 

Det faststår forskeren Peter Starup fra Syddansk Universitet, der er lektor i udlændingeret og en af Danmarks førende juridiske eksperter inden for udlændingelovgivningen.

 

”Politikerne lover gang på gang mere, end de kan holde i udlændingepolitikken. En ‘straksopbremsning’ er ikke bare urealistisk, men decideret uladsiggørlig inden for den gældende lovgivning,” siger Peter Starup til Berlingske og understreger:

 

”I hvert fald hvis man vil overholde konventionerne. Det har simpelthen ingen gang på jorden.”

 

Den eneste konsekvens af den såkaldt stramme indvandringspolitik er ifølge Starup, at vi har taget toppen af indvandringen, men vi kan ikke kontrollere tilstrømningen som følge af eksempelvis det store migrationspres mod EU.

 

Eller for den sags skyld konflikter som for eksempel den mellem Rusland og Ukraine, der hidtil har medført, at 29.906 ukrainske fordrevne indtil i søndags har fået opholdstilladelse i Danmark.

 

Mette Frederiksens flygtningeloft var falsk varebetegnelse

I forbindelse med valget i 2019 lancerede Mette Frederiksen (S) en udlændingepolitik, der skulle være strammere end den, nogen borgerlige regering havde gennemført.

 

Omdrejningspunktet var et loft over flygtninge med flere, som er omfattet af konventionerne.

 

Og det kunne ifølge det socialdemokratiske valgoplæg gennemføres inden for rammerne af FN’s Flygtningekonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention

 

”Men det var falsk varebetegnelse,” fastslår Peter Starup og henviser til, at politikerne jo ikke på forhånd kan bestemme over antallet af personer, der søger asyl og dermed familiesammenføring.

 

Fakta er da også, regeringen ikke har vedtaget noget loft over indvandringen fra ikke-vestlige lande eller sat tal på loftet, selvom man inden valget lovede, at loftet skulle vedtages hvert år af Folketinget.

 

Kan ikke nægte asylansøgere adgang

Skal Danmark overholde konventionerne, kan politikerne ikke afvise personer, der søger asyl og kan heller ikke nægte at give asyl til dem, der ifølge konventionerne er berettiget til at få det.

 

I den forbindelse er det ligegyldigt, om det drejer sig om fem tusinde asylansøgere, eller om det drejer sig om femten tusinde.

 

Dem, der ifølge konventionerne er berettiget til asyl og opholdstilladelse, får det.

 

Et par eksempler kan belyse forholdet mellem antal asylansøgere og opholdstilladelser er konstant, uanset hvor mange, der søger.

 

I 2014 og 2015 søgte tilsammen i alt 36.107 personer asyl i Danmark. Af dem fik 16.814 opholdstilladelse. Det svarer til 46,6 procent af samtlige.

 

I 2020 og 2021 søgte tilsammen i alt 3.614 personer asyl i Danmark. Af dem fik 1.674 opholdstilladelse. Det svarer 46,3 procent af samtlige.

 

Heller ikke familiesammenføringer kan politikerne styre

Når en flygtning har fået opholdstilladelse, har vedkommende også et konventionskrav på familiesammenføring.

 

Det kan politikerne ikke røre, hvis kravene om dokumentation for ægteskab eller fast samliv ellers er til stede.

 

Også på det område afhænger antallet af familiesammenføringer logisk nok med antallet af opholdstilladelser.

 

I årene 2014 – 2015 blev der samlet givet tilladelse til i alt 7.010 familiesammenføringer inklusive 3.484 børn på 15 år og derunder.

 

I årene 2020 – 2021 blev der samlet givet tilladelse til i alt 1.491 familiesammenføringer inklusive 656 børn på 15 år og derunder.

 

Har ingen redskaber, hvis de fastholder konventionerne

Fakta er, at de politikere, der fastholder Danmarks tilslutning til konventionerne, stikker vælgerne blår i øjnene, når de taler om at gennemføre en fast og stram flygtningepolitik.

 

Flere partier siger, at de vil arbejde for at ændre konventionerne. Men det har lange udsigter.

 

Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har det som en del af deres udlændingepolitik, at det her og nu er nødvendigt at bryde med en eller flere konventioner, hvis tilstrømningen skal styres politisk.

 

De kan ikke styre hverken tilstrømningen af asylansøgere eller uddelingen af opholdstilladelser, ligesom antallet af familiesammenføringer også er ude af deres kontrol.

 

De kan allerhøjest justere lidt ved at gøre det ikke særligt attraktivt at søge asyl i Danmark.

Kilder til denne artikel:

https://www.berlingske.dk/debatinterview/inger-stoejberg-og-mette-frederiksen-vildleder-vaelgerne-i

https://www.socialdemokratiet.dk/media/fkjkbmst/en-udlaendingepolitik-der-samler-danmark-5.pdf

https://us.dk/media/10548/saerlov-pr-9-oktober-2022.pdf

https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode: VAN5)

https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode: VAN66)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…