Inger Støjberg fik forhindret en tsunami af syriske familiesammenføringer – nu åbner Mette F. til gengæld igen for sluserne

Der var tale om rettidig omhu, da Inger Støjberg som udlændinge og integrationsminister i 2016 satte en prop syriske krigsflygtninges adgang til at søge familiesammenføring.

 

Hidtil havde de syriske krigsflygtninge, der har såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus, skulle vente et på at søge familiesammenføringer.

 

Den ventetid fik Inger Støjberg forlænget til tre år, og det var der god grund til.

 

Over 6.000 familiesammenføringer fik alarmklokkerne til at ringe

I 2014 fik i alt 1.438 syrere tilladelse til familiesammenføringer.

 

Da antallet året efter i 2015 eksploderede og steg til ikke færre end 6.562 syriske familiesammenføringer, begyndte alarmklokkerne at ringe på Støjbergs ministerkontor.

 

Og da syriske flygtninge samtidig i den periode fortsat væltede ind over de danske grænser, var der ikke langt til handling.

 

Således fik Inger Støjberg allerede den 16. januar 2016 flertal i Folketinget til at forlænge de syriske krigsflygtninges adgang til at søge familiesammenføring med op til tre år.

 

Antallet af syriske familiesammenføringer faldt dramatisk

Siden da er antallet af familiesammenføringer til syriske krigsflygtninge faldet dramatisk.

 

Samlet set har Inger Støjbergs stramninger medført, at i der i de efterfølgende år fra 1. januar 2017 og til og med 1. juli 2021 kun blev givet i alt 2.404 tilladelser til familiesammenføringer for syriske flygtning.

 

Det er i løbet af disse små fem år langt under halvdelen af de over 6.000 familiesammenføringer, der blev bevilget alene i 2015.

 

Ud over tre-års reglen hører det formentlig også med i billedet, at Inger Støjberg i samme ombæring fik gennemført, at flygtningene i modsætning til tidligere selv skal betale for flyrejsen i forbindelse med familiesammenføringerne.

 

Men nu spænder Mette Frederiksen ben

Som vi skrev her i avisen i går, så planlægger regeringen nu at ændre reglerne, så syriske krigsflygtninge fremover kun skal vente to år på at få familiesammenføringer.

 

Regeringen vil således følge en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol den 9. juli sidste år, hvor 16 udenlandske dommere besluttede, at den danske tre-års regel er ulovlig.

 

Tidligere havde den danske Højesteret den 6. november 2017 afgjort, at tre-års reglen ikke var i strid med konventioner, men blev altså underkendt af den europæiske domstol i Strasbourg.

 

Og nu har Mette Frederiksen altså besluttet at tilsidesætte danske højesteretsdommere og i stedet ladet sig diktere af en række udenlandske dommere ved Menneskerettighedsdomstolen.

 

Syrisk krigsflygtning: Hvis det bliver vedtaget, rejser jeg hjem

Inger Støjbergs forslag vakte dengang i 2016 opstandelse blandt de syriske krigsflygtninge, der havde fået midlertidig beskyttelsesstatus og nu ventede på at få familien fløjet til Danmark.

 

I den forbindelse talte DR den 17. januar 2016 med den syriske flygtning, Nedal Hassen, og han var ikke i tvivl om, hvad han ville gøre, hvis han skal vente tre år på at få familiesammenføring:

 

”Det her kan jeg sige på vegne af mig selv og alle andre syrere, som har søgt om familiesammenføring: Hvis regeringen gennemfører de regler, så kan du være sikker på, at I bliver helt fri for syrere, for så tager de alle sammen tilbage.”

 

Noget tyder dog på, at det løfte ikke er blevet indfriet.

 

Tværtimod er antallet af syrere i Danmark staget fra 27.141 den 1. januar 2016 til i alt 44.454 personer den 1. oktober 2021.

 

I næsten samme periode fra 1, januar 2016 og til 31. december 2020 er antallet af dømte kriminelle syrere steget fra i alt 1.033 personer i 2016 til mere end en fordobling på 2.684 dømte syrere i 2020.

 

Blandt de dømte syrere er i alt 20 i perioden blevet dømt for voldtægt.

 

Læg så dertil et groft løftebrud fra den syriske flygtning, Nedal Hassen, som DR talte med, og som lovede, at alle syrere ville rejse hjem, hvis Inger Støjberg fik sit forslag gennemført.

 

Sørgerigt, at man snart ikke mere kan stole på nogen.

 

Denne artikel er baseret på følgende kilder:

https://www.statistikbanken.dk/VAN77KA

 

https://www.statistikbanken.dk/STRAFNA4

 

https://www.statistikbanken.dk/20024 (Tabelkode: FOLK1C)

 

https://www.ft.dk/samling/20151/lovforslag/L87/BEH3-44/forhandling.htm

 

Læs også:

https://denkorteavis.dk/2022/nu-boejer-mette-f-nakken-for-menneskerettighedsdomstolen-goer-det-nemt-for-syrere-at-faa-familiesammenfoering/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…