Mustafa Sayegh er vokset op i muslimsk hjem – nu tager han bladet fra munden om corona-smitten ved somalisk begravelse: ‘De mangler samfundssind’

Mustafa Sayegh (Foto: Venstre i Kolding)

35-årige Mustafa Sayegh er vokset op i et muslimsk hjem. Han kom til Danmark med sine libanesiske forældre, da han var blot et halvt år gammel. I dag er han maler og forfatter til bogen ‘Fri’, der handler om at slippe islam som religion.

 

B.T. har talt med ham om årsagerne til den store corona-smitte især blandt somaliere og libanesere. Han siger:

 

“Grundlæggende lever muslimer efter den retningslinje, at det liv, vi lever nu, er en test. Det vil sige, at der venter noget bedre, når vi er døde. Det betyder, at man har en ligegyldighed over for coronavirus.”

 

»Det er alligevel højere magter, som bestemmer, om man får coronavirus,« siger Mustafa Sayegh.

 

I slutningen af juli viste nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), at tre ud af fire af de personer, der er blevet testet smittede for corona i Østjylland, har somalisk herkomst.

 

“Der er tale om ophobningen inden for familier i flere forskellige boligområder,” skrev SSI.

 

I forgårs kom der så nye tal fra Statens Serum Institut, der viste, at 7 ud af 10, som blev registreret smittet i sidste uge, er af anden etnisk herkomst end dansk.

 

I et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed står der, at blandt andet muslimske eid-fester og en begravelse af en somalisk mand med 500 deltagere har medvirket til smittespredning i Aarhus-området.

 

“Der har været nogle større eid-fester i bl. a. Aarhus og Skanderborg og en begravelse for en somalisk mand, og fra flere kilder har det forlydt, at der har været mange med til to eller alle tre arrangementer. Politiet har skønnet, at der var cirka 500 med til begravelsen,” skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i notatet, som blandt andet er baseret på interviews med smittede i Gellerupplanen.

 

Mustafa Sayegh siger ifølge B.T., at netop muslimske begravelser er kendetegnet ved, at der kommer mange mennesker for at vise respekt for den afdøde. Også en masse, som slet ikke kender den afdøde.

 

»Det vægtes højere at komme til en begravelse af en mand, man ikke kender, end at undgå smittespredning. Det viser, at man ikke har samfundssind,« siger han til B.T.

 

Mustafa Sayegh mener, at muslimer mangler samfundssind i forhold til at tage hensyn til coronavirusskriver, skriver B.T.

.

I april kunne B.T vise billeder fra den muslimske gravplads i Brøndby, hvor omkring 100 muslimer stod tætpakket til en begravelse.

 

Og da digteren Yahya Hassan blev begravet i Aarhus i maj var mange hundrede deltagere forsamlet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…