Spids ørerne, før du køber Bordeaux årgang 2017

Vinhandler Christian Philipson har været til forsmagning i Frankrig af Bordeaux-vine årgang 2017 for 31. gang siden starten af Philipson Wine. Han konkluderer, at 2017 langt fra kommer op på siden af topårgangene 2015 og 2016 i Bordeaux, og derfor skal man holde ørerne ekstra stive, før man går ind i et forhåndskøb, og lytte nøje til sin vinrådgiver.

 

Christian Philipsons legendariske smagsløg mener, at 2017’s bedste vine generelt kommer fra vinområderne St. Estèphe, Pauillac, St. Julien og den nordlige del af Margaux. Blandt hvidvinene synes Sauternes at være det bedste bud.

 

Endnu kendes ingen priser på 2017-årgangen, men de burde falde, selvom producenterne er gode til at finde på undskyldninger for det modsatte. Under alle omstændigheder bør det erindres, at man ved køb en primeur investerer i en vinoplevelse og ikke har nogen forsikring for at få nogen økonomisk gevinst, siger vinhandleren.

 

Og så til ugens andre vinoplevelser.

 

Hvidvin

 

Società Agricola Dario Coos, 2015 Ribolla Gialla, Venezia Giulia, Nimis, Italien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 125 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vingården ligger i Nordøstitalien i det, der hedder Colli Orientale del Friuli, og er kun på 7 hektarer. Her dyrker vinbonden Dario Coos udelukkende lokale druesorter som Ribolla Gialla. Duften har noter af blomster, citrus og stikkelsbær og passer fint til både skaldyr og lyst fjerkræ.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Bodegas Familia Conesa, 2017 ”La Doncella”, V.P. Guijosa, Tierra de Castilla, Albacete, Spanien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 79 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Læs også
Vinen til de nye studenter

Vinen er fremstillet på Chardonnay drue og har en duft og smag af sødmefulde, tropiske frugter og æbler, som smelter silkeblødt i munden. En dejlig oplevelse sammen med fjordrejer.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Weingut Andreas Schmitges, 2017 ”Grauschiefer”, Riesling QbA, Mosel, Erden, Tyskland – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 99 kr. pr. styk. Ved køb af 3 flasker.

 

Vinen er tør og har en stringent mineralitet og en cremet, delikat smag af frugt, der bringer den op i et niveau, hvor kun langt dyrere vine befinder sig. Den understreger endnu en gang, at tyske hvidvine klarer sig i verdensklassen. En fantastisk ledsager til en jomfruhummerbisque.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Læs også
Rosévinene venter på sommervarmen

Vignobles et Domaines du Sud-Ouest, 2016 Domaine Hauret, Côtes de Gascogne IGP, Floressas, Frankrig – Kampagnepris 72,50 kr.

 

Domænet ejes af Nicolas Cambos, der ligesom sine kolleger i USA har den indstilling til vinproduktion, at uanset hvad, så skal vin smage godt. Hverken mere eller mindre. Og derfor tryller han med druesorterne Colombard, Ugni Blanc og Gros Manseng og belønnes med guldmedaljer for indsatsen.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Rosévin

 

Les Vignobles Foncalieu, 2017 Le Versant, Grenache Rosé, Pays d’Oc IGP, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 140 kr. På tlf. 20403046 oplyses nærmeste forhandler.

 

Le Versant er navnet på en serie af vine, som kommer fra marker i Languedoc-området i Sydfrankrig. Den aktuelle rosévin er fremstillet på Grenache druer og har en dejlig duft og smag af jord- og hindbær krydret med noter af appelsinblomst og mynte. Passer fint til en kold Gazpacho-suppe eller blot som hyggevin på terrasse og altan.

Læs også
Vin til Store Bededagsferien

 

Importør: Fortium Wine, Hinnerup

 

Viña Santa Rita, 2017 Rosé Limited Release, Valle Central, Chile – Kampagnepris hos Meny og Spar: 59,95 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Den velkendte chilenske rosévin fra Santa Rita har fået et nyt og mere distingveret udseende, men det lyserøde lakselook er bibeholdt. Den er produceret på druesorterne Cabernet Sauvignon (85%) og Syrah (15%) og fremstår elegant og frugtduftende i glasset. En træffer, når der skal vælges aperitif.

 

Importør: Amka, Randers

 

Rødvin

 

Læs også
Vin til lunefulde april

Bodegas Huerta de Albalà, 2014 Taberner, Vino de la Tierra de Cadiz, Andalusien, Spanien – Normalpris 269,95 kr. – Tilbudspris 179,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vingården ejes og drives af Vicente Taberner, og han har efter adskillige års eksperimenter valgt at lave vinen på 100 pct. Syrah druer. Vinstokkene har han købt hos de bedste producenter i den nordlige del af Rhône-dalen i Frankrig. I glasset fås en blød og intens vin med smag af blommer, solbær og brombær, som er peppet op af engelsk lakrids, tobak og vanilje. En udsøgt vin til konfirmationsmiddage.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Château de Potiron, 2010 Cuvée Excellence, AOC Côtes de Bordeaux, Capian, Frankrig – Normalpris 145 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker. I uge 17 er der et specialtilbud, hvor stykprisen ved køb af 6 flasker er så lav som 69,95 kr.

 

Château de Potiron ejes af Malene Schmidt, DZ Wine, og hun og hendes team laver nogle formidabelt gode vine, som ligger på niveau med de bedste cru-vine i Bordeaux, selvom området syd-øst for vinhovedstaden ikke tilskriver det. Exceptionel er 2010 årgangen, og det er et rent scoop, når Mega Vin i Odder sælger den til spotpris. Det gælder om at slå til. De næste årgange er meget lovende.

 

Læs også
Påskevin til årets vigtigste højtid

Importør: Mega Vin, Odder

 

Domaine Roger Sabon, 2016 Rhône ACRC, Châteauneuf-du-Pape, Vaucluse, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbud: 3 flasker for 240 kr. i MENY butikker.

 

Vinhuset blev grundlagt i Châteauneuf-du-Pape i 1952 af Roger Sabon, men blev siden 1976 drevet først af nu afdøde søn, Jean-Jacques og siden 2001 af dennes svigersøn Didier Negron. Begge var og er meget dygtige vinmagere, som har bragt domænet op blandt de ypperste i Rhône-dalen. Hoveddruen i 2016-udgaven er Grenache, og vinen passer til stort set alle kraftigere kødretter.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Domaine J. Vidal-Fleury, 2016 GSM, Tupin et Semons, Rhône-dalen, Frankrig – Normanpris 79,95 kr. – Tilbudspris 39,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vingården, der er Rhône-dalens ældste, og som har lavet vin uden afbrydelse siden 1781, har til huse i en veritabel state-of-art bygning fra 2008 og ejes af den berømte Guigal-vinfamilie. GSM står for forbogstaverne i druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre, der er de toneangivende i Rhône og Sydfrankrig. Prisen for vinen og dens høje kvalitet er nærmest latterlig lav.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…