Sådan spotter du de falske profiler på Facebook

Det vrimler med falske profiler på de sociale medier, hvor bagmændene tager alle midler i brug for at narre dig. Profilerne kan være nemme at afsløre, hvis du kender forholdsreglerne.

 

Har du modtaget en falsk venneanmodning fra en yderst attraktiv kvinde? Eller har du oplevet at dit navn og profilbillede er blevet kopieret og misbrugt af it-svindlere?   

 

Så er du langt fra den eneste.

 

Facebook vurderer selv, at der florerer omkring 270 millioner falske profiler i verden, og sletter selv omkring 500 millioner falske konti i kvartalet.

 

– De fleste falske profiler bliver skabt for at narre nogen til noget. Og langt de fleste svindlere er ude på at narre penge eller personlige oplysninger fra dig, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet www.anytech365.com

 

Vær opmærksom på følgende svindelnumre

IT-sikkerhedseksperten Janus R. Nielsen og AnyTech365 kommer her med en række forholdsregler ang. falske profiler på Facebook.

 

Falske venneanmodninger: Ofte er det en smuk kvinde, der vises på profilbilledet, der forsøger at blive venner med mænd, så ”hun” kan skrue charmen på og opbygge en relation til vedkommende for senere at forsøge at franarre personen penge.

Kvinden på billedet er ofte afklædt, profilen er ganske ny og har stort set kun mandlige venner.   

 

Identitetstyveri: Du kan også modtage falske venneanmodninger fra personer, som du troede, du allerede var venner med i forvejen.

 

Det kan selvfølgelig være, at personen har oprettet en ny profil, men det kan også være it-kriminelle, der anvender en af dine venners navn og profilbillede. Mange tænker ikke over det og accepterer straks venneanmodningen, hvis de genkender navnet. Men gør dig selv en tjeneste og tjek om du allerede har personen på din venneliste, hvor længe profilen har været på Facebook og hvor mange opslag, der er på siden.

 

Læs også
IT-brevkasse: Hvordan håndterer jeg de mange falske e-mails?

Identitetstyveri på Facebook sker også i høj grad ved salg af brugte varer. Har svindleren haft held med at stjæle en anden persons identitet, vil køberen være med tilbøjelig til at overføre penge, hvis sælgeren forbindes med en rigtig person.    

 

Phishing: Der findes også bagmænd, der forsøger sig med spam for at kunne opsnappe private oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri.

 

Deres mål er at lokke dig til at klikke på et inficeret link, så de kan få adgang til dine personlige data på den enhed, du er logget på med. Linket kan være sendt som spam fra en af dine Facebook-venner. Det kan også være et link i forbindelse med en falsk konkurrence.   

 

Anmeld de falske profiler

Det kan være svært at gennemskue om en profil er falsk eller ej, men med ovenstående råd i baghovedet, kan du selv afsløre mange af de falske profiler.

 

– Støder du på en falsk profil på Facebook eller andre sociale medier, er det bedste, du kan gøre at anmelde den med det samme. På den måde hjælper du til med at mindske it-kriminaliteten og slipper måske endda selv for at blive narret, lyder det fra Janus R. Nielsen.

 

Er du stødt på en falsk profil på Facebook, hvor du er blevet snydt? Del gerne dine erfaringer med os her i kommentarfeltet.

Læs også
IT-brevkasse: Er mine personlige filer tilstrækkeligt beskyttet mod ransomware?

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…