Syd- og Sønderjyllands Politi har undladt at viderebringe vigtige oplysninger i en sag om voldtægt af to 14-årige piger.
Det skete angiveligt for at skåne de to mindreårige piger, at politiet ikke fortalte, hvem gerningsmændene var. Kun at der var tale om to unge mænd på henholdsvis 16 og 20 år.
Først efter flere ugers arbejde af en journalist fra JydskeVestkysten, som agerede på et tip, kom Syd- og Sønderjyllands Politi frem med hele sandheden i sagen. De to gerningsmænd havde afghansk baggrund. (Den Korte Avis og Radio 24syv)
Nu skal man jo ikke være kultursociolog, antropolog eller politimand for at vide erfaringsmæssigt, at når store grupper af udlændinge fra ikke-vestlige lande kommer til Danmark, så kan der opstå konflikter og kultursammenstød. Det er vi mange, der har advaret om i årevis. Men det er en anden historie.
For når politiet tilbageholder vigtige informationer for offentligheden, ringer der en klokke. Om det er bevidst eller ubevidst er usikkert. Om det er en form for misforstået hensyntagen til de to piger eller de to unge afghanske mænd, er også usikkert. Og det er dét, der er problemet. Når myndighederne putter med oplysningerne og beslutter hvilke informationer, der skal frem, skaber det grobund for sladder, løse rygter og ”fake news”.
Og det var ikke hverken første eller eneste gang, at Syd- og Sønderjyllands Politi tilbageholdt vigtige informationer om en voldssag, hvor udlændinge er involveret. Natten til søndag den 7. maj blev en 18-årig mand udsat for et voldeligt overfald i Esbjerg.
Men i sine udmeldinger om overfaldet undlod politiet at nævne noget om de efterlyste mulige gerningsmænds etniske baggrund. Kun at politiet ledte efter en lille grå bil – ikke noget med de fire mænds etniske oprindelse – selv om to vidner ifølge JydskeVestkysten og net-mediet 24Nyt havde sagt til politiet, at der var tale om unge mænd med anden etnisk baggrund end dansk.
Det minder om svenske tilstande
Det er uholdbart – og giver mindelser om virkeligheden i Sverige, hvor politi og myndigheder undertrykker informationer, der risikerer at skabe modvilje mod de mange hundredtusinder af flygtninge, der er kommet til Sverige.
Om dét sker for ikke at give det indvandrerkritiske parti Sverigesdemokraterne medvind eller måske for ikke at skabe modvilje mod både flygtningene og dermed også den svenske regering, skal være usagt.
Men faktum er, at når offentlige myndigheder forsøger at undertrykke informationerne, så får de etablerede medier et troværdighedsproblem.
Netop de medier, der i øjeblikket kæmper en overlevelseskamp mod internettets sociale fora på ulige betingelser p.g.a fx Facebooks ublu konkurrence med lille profit pr kunde, men med mange af slagsen.
Nyheder må og skal være hele nyheder. Der må ikke være væsentlige oplysninger, der er udeladt af en eller anden ulogisk årsag. Slet ikke om mulige gerningsmænds etniske baggrund.
Svesken skal på disken, så læsere, lyttere og seere kan vurdere tingene på et oplyst grundlag. Ellers bliver det sladder, rygter og fake news, der styrer nyhedsstrømmen og så taber de etablerede medier.
Lad nu de etablerede medier fortælle om begivenheder i samfundet af væsentlig betydning og interesse for befolkningen – så har befolkningen bedre mulighed for at navigere i havet af information og misinformation!