To sygeplejersker tager bladet fra munden: De siger nej til islamisk tørklæde på hospitaler – af en helt særlig grund

Hijab, islamisk tørklæde er på vej til at blive forbudt på hospitaler i Region Syddanmark.

 

Det går ikke stille af. Politisk korrekte kræfter som Dansk Sygeplejeråd går imod et forbud.

 

Men nu tager to sygeplejersker bladet fra munden. De støtter et forbud mod religiøse symboler på hospitalerne. De skriver de i Kristeligt Dagblad 20.4.

 

Signe Fagerberg Poulsen og Rachel Adelberg Johansen er begge ansat som sygeplejersker i Region Syddanmark.

 

I modsætning til Dansk Sygeplejeråd, der enten ignorerer eller ikke vil se problemerne i øjnene, oplever vi som hospitalspersonale ”på gulvet” problemer med med netop trosideologiske symboler, navnlig hijabuniformen, skriver de to sygeplejersker,  i et indlæg i avisen.

 

Dansk Sygeplejeråd går imod forbud

I november foreslog rådsmedlemmer fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige at forbyde sundhedspersonale ansat i regionen at gå med synlige religiøse, politiske og ideologiske symboler. Et flertal støttede forslaget. Derefter blev det sendt til juridisk granskning, og juristerne har nu sagt, at det er inden for lovens rammer.

 

Men så kom kom Dansk Sygeplejeråd på banen. Formanden, Grete Christensen, tog skarpt afstand fra et forbud.

 

Medarbejderne arbejder typisk ud fra et etisk kodeks for deres fremtræden på hospitalsgangene, sagde hun 30.3 til ritzau.

 

To sygeplejersker tager til genmæle

De har fået de to sygeplejersner til at skrive et indlæg, hvor de forklarer, hvorfor et forbud er godt og nødvendigt.

 

Læs også
Folkeskolens formålsparagraf er det modsatte af islam

De stiller spørgsmålstegn ved, om den islamiske hijabuniform, som visse muslimske ansatte anvender sammen med den neutrale hospitalsuniform, lever op til et etisk kodeks om ikke at pådutte patienterne sine egne trosideologiske symboler.

 

Den islamiske hijab er ifølge den muslimsk-albanske forfatter Zana Ramadani en problematisk markør, eftersom netop denne markør bliver brugt som tvangstilsløring af kvinder, de steder hvor politisk islam vinder indpas, skriver de to sygeplejersker.

 

Patienter føler sig intidimerede

Der blev da også allerede i 2009 stillet krav om et forbud mod, at hospitalspersonale bærer hijab – islamisk tørklæde.

 

“Grete Christensen påstår, at hun ikke har hørt om problemer i forbindelse med sine medlemmers ideologiske, politiske eller religiøse tilhørsforhold. Det kan synes påfaldende, eftersom Kristeligt Dagblad netop rejste sagen om forbud mod hijab på hospitalspersonale tilbage i 2009.”

 

Det var patienter som følte sig ubehagelig til mode ved personale med hijab. Personalet henvendte sig derfor til udvalget netop for at tale patienternes sag:

 

“Det skete på baggrund af, at vi var en gruppe medarbejdere på Odense Universitetshospital, som havde oplevet flere patienter angive, at de følte det grænseoverskridende og intimiderende at skulle konfronteres med hospitalspersonale i hijabuniform, skriver Signe Fagerberg Poulsen og Rachel Adelberg Johansen.

Læs også
Nyvalgt muslim skabte skandale – men den virkelige skandale blev fortiet

 

Dengang rejste de debatten i tre åbne breve til uniformsudvalget, hvor de påpegede problemstillingen og bakkede patienterne op. Det skete i det interne hospitalsblad, skrive de.

 

“I modsætning til Dansk Sygeplejeråd, der enten ignorerer eller ikke vil se problemerne i øjnene, oplever vi som hospitalspersonale ”på gulvet” problemer med med netop trosideologiske symboler, navnlig hijabuniformen, som undergraver den neutrale uniform. De trosideologiske symboler bør lægges i omklædningsrummet eller bæres under hospitalsuniformen i arbejdstiden. Det må være funktionen, som er i forgrunden, og private præferencer i baggrunden i arbejdstiden.”

 

Derfor fortjener regionsrådsmedlemmerne i Region Syddanmark fuld opbakning i sagen om forbud mod religiøse symboler på hospitalsuniformen, slutter Signe Fagerberg Poulsen og Rachel Adelberg Johansen.

 

https://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/sygeplejersker-ja-tak-til-forbud-mod-religioese-symboler-paa-hospitalsuniformen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…