Mand fra Polen troede, han kunne begå det ene grove hjemmerøveri efter det andet – men det blev værst for ham selv

Retten i Odense (Arkivfoto: Privat)

Der blev ikke lagt fingre imellem, da et nævningeting ved Retten i Odense tirsdag afsagde dom i en sag om hjemmerøverier og tricktyverier af ”særlig grov beskaffenhed”, som det strafferetligt hedder.

 

Ni års fængsel lød straffen for en 21-årig polsk statsborger, som havde to hjemmerøverier, et forsøg på hjemmerøveri samt 16 tricktyverier og forsøg på tricktyveri på samviittigheden.

 

Gik målrettet efter ældre og handicappede

Forbrydelserne var begået i perioden fra oktober 2014 til oktober 2015 og spredte sig geografisk fra Vestjylland, over Fyn og til Sjælland og Lolland-Falster.

 

Hjemmerøverierne blev begået i Vissenbjerg, Vordingborg og Rødby.

 

Både hjemmerøverierne og tricktyverierne var karakteriseret ved, at man gik målrettet efter ældre eller handicappede, skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse

 

Kærvede tretten års fængsel

Under sagen har anklagemyndigheden nedlagt påstand om fængsel i tretten år.

 

Dette ville kræve, at retten fandt grundlag for at anvende en særlig bestemmelse i straffeloven, der går ud på, at man i særligt grove tilfælde kan sprænge strafferammen.

 

Men det gjorde retten altså ikke brug af, men alligevel er anklager Stephanie Reby tilfreds med afgørelsen på grund af en række særlige omstændigheder omkring vidnerne:

 

”Det er tilfredsstillende, at sagen har kunnet gennemføres til domfældelse, selvom hovedparten af vidnerne ikke har kunnet afhøres i retten, fordi de har været for syge, svagelige eller er afgået ved døden,” siger Stephanie Reby og fortsætter:

 

Læs også
Tre mænd trængte ind i hjemmet hos chokeret ægtepar i Varde – talte dansk med accent

”Derudover er det værd at fremhæve, at anklagemyndigheden via Eurojust under sagen har haft et glimrende samarbejde med den polske anklagemyndighed.”

 

Og Stephanie Reby finder ikke, at strafudmålingen er overraskende ”set i lyset af, at retten afviste at bruge den særlige bestemmelse i straffeloven om at sprænge strafferammen på ti års fængsel,” som hun udtrykker det.

 

Den dømte polak udbad sig betænkningstid med hensyn til at anke afgørelsen til Landsretten. Det har han fjorten dage til.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…