Aarhus byråd har stoppet kønsopdelt kvindesvømning – muslimsk kvindesyn møder modstand i det danske samfund

Arkiv / You Tube

Der skal være lige adgang for alle i svømmehallernes offentlige åbningstid, og hvis man ønsker at svømme sammen kun som en gruppe kvinder, må det ske i forenings-regi.

 

Det besluttede byrådet i Aarhus onsdag aften aften med stemmerne 26 for og 5 imod.

 

Det betyder, at kvindesvømningen i Gellerup, som har været meget omdiskuteret de seneste måder, ikke længere er en mulighed, og tilbuddet bliver lukket per dags dato.

 

Sharia-svømning

Svømmeholdene kun for kvinder i Gellerup er etableret af hensyn til muslimske kvinder. Der må kun være kvinder til stede. Alt personale er kvinder.  Og gardinerne skal være rullet for og dørene skal være låst.

 

Flere danske kvinder har været aktive i kampen for at bevare kvindesvømning. Men svømningen er etableret med udgangspunkt i Gellerup, hvor der bor mange kvinder med muslimsk baggrund.

 

Koranen har meget strikte regler for kvinder. De er underlagt deres mands kontrol og må ofte slet ikke være sammen med ‘fremmede’ mænd – og slet ikke i mere afklædt stand.

 

Samme regler gælder ikke for muslimske mænd. Derfor er der reelt ikke kønsopdelt svømning, men det man kan kalde sharia-svømning.

 

Det danske samfund siger stop

Svømning for kvinder, der tager hensyn til islams regler har fundet sted i årevis i Danmark. Men man har accepteret det under henvisning til, at ‘det er deres kultur’, og ‘ellers ville kvinderne ikke komme ud ag være sammen med andre’.

 

Men nu ser man altså de første tilløb til at sige stop, fordi denne behandling af kvinder er et led i de muslimske parallelsamfund, som trives i blandt andet Gellerup, som det har været vist i blandt andet TV2 udsendelser “Moskeer bag sløret”.

 

Læs også
I Skive arrangerer man svømning, der gør Danmark mere muslimsk

Noget tilsvarende ser man i Odense. Her ansatte politiet i 2013 muslimen Asmaar Abdol Hamid, som ikke vil give hånd til mænd.

 

Men det har justitsministeren nu sagt ikke er acceptabelt. I et samråd i Folketinget sagde han tirsdag, at alle skal give hånd, hvis de er ansat i politiet.

 

Aarhus Byråd

Før beslutningen fulgte en længere debat i byrådssalen, hvor der var stor uenighed om, hvorfor forslaget overhovedet er blevet stillet.

 

Enhedslistens Maria Sloth argumenterede for, at kommunen har massevis af kønsopdelte tilbud – så hvorfor er det lige svømningen, det gik ud over. Det skriver TV2 oj

 

Socialdemokraterne slog på, at  kvindesvømningen skal foregå i foreningsregi, og ikke i den kommunale åbningstid i svømmehallen.

 

Venstres Gert Bjerregaard sagde, at forslaget ligeså meget var stillet i ligestillingens navn, da man ikke vil acceptere ’nedrullede gardiner’.

Læs også
Socialdemokratisk politiker blev jaget væk fra Nørrebro: ‘Demokrati er imod Allah’

 

Forslaget om et forbud mod kvindesvømningen blev stillet helt tilbage i april 2016, og siden har det været i diverse udvalg samt diskuteret på flere byrådsmøder.

 

Det har resulteret i flere ændringer af forslaget, som nu altså er blevet tiltrådt med klart flertal.

 

Uden for åbningstiderne

Beslutningen betyder, at svømmehallens faste kvindehold om lørdagen må lukke omgående.

 

Hvis kvinderne alligevel vil svømme uden mænd til stede, skal de i stedet stifte en forening og finde svømmetid uden for åbningstiden. Det er ifølge Elsebeth Frederiksen fra ‘Kvindesvømningens venner’ rent praktisk en umulig opgave, da alle tiderne i hallen er booket.

 

– Det virker mere forpligtende. I stedet for, at man bare dropper forbi. Der kommer også folk fra Solbjerg og Harlev, så hvis man skulle lave en forening, hvem skulle det så være for? Der er også meget arbejde med det. Det er ikke det, vi vil, siger Elsebeth Frederiksen, som fortæller, at mange af svømmerne på holdet slet ikke var klar over debatten:

 

Læs også
Ja til sharia: Socialdemokrater vil bane vej for, at muslimske mænd med flere koner kan få statsborgerskab

– Mange har ikke fulgt med i medierne, så da jeg var afsted til svømning i lørdags, var der flere, der blev helt forvirrede over, at holdet står til at lukke. TV2 oj

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…