Roman om tilværelsen i dag: Det vigtige i livet er ved at forsvinde i tom snak

Anmeldelse

 

Knud Simonsen har skrevet en både morsom og tankevækkende bog. Forfatteren er manden bag andre anmelderroste bøger som Tørvekongen, Brunkul og Vestkystbunker. Også dette seneste skud på stammen, Tilstandsrapport, er blevet vel modtaget af kritikerne, og det er fortjent.

 

Det er som bekendt sådan, at politisk kunst er dårlig kunst, men al kunst er til gengæld politisk. Hvordan skelner vi så skidt fra kanel, når nu det forholder sig sådan?

 

Det kan den enkelte selvfølgelig gøre op med sig selv, som han vil, men der findes også lidt mere saglige kriterier. Et af de vigtigste er, om persongalleriet og begivenheder i almindelighed er skildret på en måde, der får de fleste læsere til at tænke, at det udmærket kunne være gået for sig som beskrevet.

 

Anskuet på denne måde er Knud Simonsens bog fuldt bestået. At bogens tilnærmelsesvise hoverperson, Hvidholt, opfører sig, som han gør, anser jeg absolut som et muligt scenarie for udviklingen hos en mand, der på trods af indlysende kvalifikationer og årtiers erfaring må se sig fyret, hvorpå han stiller sig tilfreds med en beskeden indtægt, men til gengæld plages af jobcenteret, der vil se resultater i form af ansøgninger på trods af det ret formålsløse i udsigterne til at finde en ny stilling for en mand, der er langt ude over sin første ungdom. Andre gange ville det være gået værre, måske endda langt værre, men scenariet er ikke urealistisk.

 

Ramt i prik er beskrivelsen af geskæftige personer, der forstår at følge tidens modetendenser og dertilhørende krav om konformitet. Personerne spænder fra kommunens erhvervschef og over til plattenslageren Lübeck, der hver på deres facon forekommer at være i høj grad tilstedeværende i det daglige, omend vi langt fra alle render ind i dem.

 

Forfatteren er en skarp iagttager af nutidens dårskaber, og han undgår at falde i fælden og blive nostalgisk. Hovedparten af dårskaberne er almengyldige og kan bedre dissekeres end diskuteres. Andre er produkter af deres tid, særligt den anstrengende udadvendthed og den ordflom, som præger og skæmmer vor tid.

 

Forfatteren stiller skarpt på disse unoder, som netop vitterlig er unoder. Det kan såvist ikke anfægtes, at overdreven stillen sig an er af det onde eller i det mindste det kedsommelige, fordi det så ofte blot er hin enkelte, der udtaler sig langt ud over egen formåen. Og ordflommen, som kendetegner dagen, er udtryk for et fattigere sprog, og det er godt at læse en forfatter, der ser det og beskriver det gennem sine personer.

 

Der sker også dramatiske ting i Tilstandsrapport. De skal lades ufortalte her. Bogen kan anbefales. Man får sig mange gode grin undervejs og også en del eftertænksomhed.

 

Knud Simonsen Tilstandsrapport Forlaget Hovedland 2016. Køb online her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…