“Løgner” – “Bitch” – “Anklageren er en luder” – retsmødet mod Omars venner sluttede dramatisk

Foto: Jette Plesner Dali

Endnu en gang lykkedes det for 31-årige MR at lave ballade i retten. Det skete da retsmødet nærmede sig afslutningen.

 

Retsformand Marianne Madsen havde netop oplyst dato for næste retsmøde, da forsvarer Jesper Storm Thygesen fremsatte en anmodning om delvis ophævelse af besøgskontrollen for sin klient, MR.

 

En begæring, som han ønskede behandlet her og nu. Imidlertid bad anklager Sidsel Jessen-Klixbyll om at få anmodningen tilsendt skriftligt, hvorefter et retsmøde ville blive berammet.

 

Så eksploderede MR i endnu en verbal tilsvining af anklageren: “Løgner”, “Bitch”, “anklageren er en luder”.

 

Retsformand Marianne Madsen gjorde kort proces og udviste MR, hvilket fik medtiltalte BH og IA til også at rejse sig. Men disse blev holdt tilbage af de tilstedeværende politifolk, så kun MR førtes ud.

 

Omar hyldet som en helt af vennerne

Indtil da var retsmødet forløbet i god ro og orden. Efter ønske fra forsvarer Michael Juul Eriksen blev der vist videoklip fra internetcafeen PowerPlay, hvor man ser Omar sammen med andre venner end de fire, som er tiltalt for medvirken til terror.

 

En af de tiltalte, BH, som blandt andet er tiltalt for at have hjulpet Omar med at bortskaffe våbnet, som han brugte til at dræbe filminstruktør Finn Nørgaard med, har tidligere forsøgt at give retten indtryk af, at Omar var “desperat”.

 

Det var dog ikke det indtryk, man fik under forevisningen af de mange overvågningsvideoklip fra PowerPlay.

 

Selvom overvågningsklippene er uden lyd, kan man alene ud fra kropssproget se, at Omar tilsyneladende føler sig helt tryg i selskab med sine mange venner. Han går stille og roligt rundt. Bliver omfavnet eller bliver trykket i hånden.

 

En enkelt er interesseret i den skudsikre vest, som vi ved Omar stadig bar, da han et par timer senere blev skudt og dræbt af politiet.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

På et tidspunkt sidder han sammen med en ung mand og betragter interesseret en computerskærm. Ifølge anklageren blev der på dette tidspunkt søgt den arabiske nyhedskanal, på Al-Jazeera.

 

Forsvaret var specielt interesseret i at vise, at en anden person end en af de fire tiltalte, på et tidspunkt låner Omar sin telefon. På videoen kan man se Omar betragte mobilens skærm et øjeblik, hvorefter han tilsyneladende giver telefonen tilbage til vennen.

 

Indviede Omar vennerne i drabet på Dan Uzan?

Efter drabet på Dan Uzan vendte Omar tilbage til PowerPlay. Ved tidligere retsmøder har retten fået forevist en overvågningsvideo, hvor man ser Omar og to af de tiltalte, LE og IA, gå ind i VIP-rummet sammen med Omar.

 

Videoklippet er uden lyd, men det er tydeligt, at Omar fortæller sine venner noget, som måske er angrebet på Dan Uzan. Han former hånden som en pistol og peger mod sit hoved. Dan Uzan blev angiveligt dræbt af flere skud i ansigtet.

 

Senere gør Omar en bevægelse nedad med strakt arm, der muligvis illustrerer, hvordan han skyder efter de to betjente, som også befandt sig foran synagogen.

 

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

På et tidspunkt ser man tydeligt, at Omar og IS kortvarigt rækker en finger i vejret. For at få klarlagt betydningen af denne gestus, var der indkaldt to eksperter. Den ene er externe lektor ved Københavns Universitet og angiveligt ekspert i islamiske studier. Den anden arbejder på PET’s Center for Terroranalyse (CTA).

 

Begge har fået forevist den omtalte overvågningsvideo, ligesom begge har afgivet en erklæring herom, som vil blive fremlagt i retten.

 

Eksperten i islamiske studier fortalte, at den løftede finger kan betyde flere ting. Den kan blandt andet signalere troen på, at der kun er en Gud. Den bruges som symbol på “Guds almægtige vilje og aktive medvirken og støtte til en given handling.

 

Anklager Sidsel Jessen-Klixbyll bad ham uddybe “aktive medvirken”. Vidnet forklarede, at det betyder, at “man har en tro om, at en bestemt handling gøres for at fremme en hellig sag”.

 

Militant, islamistisk propaganda

Eksperten fra PET fortalte, at man har fusioneret medarbejdere således, at der i CTA er medarbejdere fra PET, Udenrigsministeriet, Beredskabsstyrelsen og også særligt islamkyndige.

 

Han var enig i, at den løftede finger kan betyde troen på, at der kun er en Gud. Tegnet bruges blandt andet ved fremsigelsen af den islamiske trosbekendelse.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

Tegnet bruges også non-verbalt, er især udbredt i militant islamistisk propaganda, specielt IS har tilegnet sig brugen af den løftede finger.

 

Det anvendes også af ledende islamistiske talsmænd.

 

PET har noteret sig øget anvendelse i forbindelse med, at budskaber fra IS udbredes på video eller fotos af ledende, militante ekstremister.

 

Anklageren spurgte, om den løftede finger kunne betyde støtte til en given handling.

 

Vidnet: -Ja, i visse tilfælde.

 

Her henviste han til, at flere medier havde dokumenteret, hvordan flere deltagere i Omar El-Husseins begravelse poserede foran graven med en løftet finger. Efter vidnets opfattelse var der tale om personer, som brugte tegnet som en støtte til Omar og hans gerninger.

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

 

Vidne udspurgt af forsvaret

Forsvarer Michael Juul Eriksen prøvede tilsyneladende at så tvivl om PET-mandens kompetencer med hensyn til islam.

 

Han ville blandt andet vide, om vidnet talte arabisk, om han havde læst koranen. Om han kendte de obligatoriske bønner indenfor islam.

 

Forsvarer: -Hadith, ved du hvad det er?

 

Vidnet: -JA.

 

Det fik anklageren på banen med et spørgsmål om, der i forbindelse med udarbejdelsen af erklæringen fra PET, havde deltaget nogle med kendskab til islam.

 

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

Vidnet bekræftede og forklarede, at man netop lagde mange kompetencer sammen.

 

“Bullshit”, lød det fra MR.

 

Næste retsmøde i sagen finder sted den 22. august. Retten arbejder p.t. på færdiggørelse af et helt nyt retslokale, som efter planen vil stå klar, når retten mødes igen efter sommerferien.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…