Manden bag terrorangrebet i København, Omar el-Hussein, var stærkt troende muslim, og han ønskede at dø som martyr for at komme i paradis.
Tidlige tegn på radikalisering
Omar el-Hussein havde palæstinensiske forældre og voksede op i Mjølnerparken. I årene 2006-2010 gik han i skole hos moderen i Jordan, hvorefter han kom tilbage til Mjølnerparken. Hans opvækst var problematisk, med jævnlig kontakt med myndighederne angående skolegang, hjælp til at komme i arbejde og kriminalitet. Han havde tilknytning til det kriminelle bandemiljø omkring Brothas. Han blev i 2009 første gang anholdt og blev anklaget for adskillige indbrud. I årene frem mod terrorangrebet modtog han i alt fire fængselsdomme, hvoraf den sidste var for personfarlig kriminalitet og ulovlig våbenbesiddelse.
Efter folkeskolen gik Omar el-Hussein på VUC i Hvidovre. Flere af hans tidligere klassekammerater oplevede ham i 2012 som værende dybt religiøs og radikaliseret. En af dem foretog et anonymt opkald til politiet for at advare dem. Til Radio24syv fortæller han, at han “fortalte politiet, at han var ekstrem, og hvis nogen var en kandidat til at begå terror, så var det ham. Det syntes jeg, at de skulle vide.” En anden tidligere klassekammerat, Martin Milo, citerer den anonyme for at have sagt til ham:
“Det er bare et spørgsmål om tid, før at denne her mand går ud og slår en eller anden uskyldig person ihjel”. Milo beskriver el-Hussein som meget religiøs; han gik meget op i religion og var en tikkende bombe, en fjendtlig kombattant. El-Hussein blev opfarende, hvis han følte, at nogen talte dårligt om islam. En gang var en klassekammerat tilsyneladende kommet til at tale vanærende om profeten Muhammed, hvilket fik Omar el-Hussein til rasende at true ham på livet, smide med en stol og forlade klasselokalet.
Flere tidligere klassekammerater har endvidere fortalt Ekstra Bladet, at Omar el-Hussein nærede et indædt had til jøder.
Den 22. november 2013 foretog Omar el-Hussein et knivangreb på en 19-årig i et S-tog nær Ny Ellebjerg station. Politiet efterlyste ham og betegnelse ham ud fra deres tidligere erfaringer som værende “farlig”. Martin Milo ringede nu selv til politiet og fortalte om sine egne erfaringer med manden. El-Hussein blev anholdt den 23. januar 2014 og fængslet. Under fængselsopholdet indberettede kriminalforsorgen hans radikale islamistiske synspunkter til PET.
Martin Milo afviser blankt, at Omar el-Hussein skulle være blevet radikaliseret i fængslet, som flere ellers har hævdet, at han blev, for “hvordan skulle han kunne blive mere radikaliseret, end han var i forvejen?”
Omar el-Hussein blev løsladt den 30. januar 2015 – to uger senere begik han terrorangrebet.
Terrorangrebet ved Krudttønden
Fredag den 13. februar 2015 deltog Omar el-Hussein i fredagsbønnen i al-Faruqmoskeen i Heimdalsgade, som også medlemmer af Hizb ut-Tahrir frekventerer. Det blev her nævnt, at Lars Vilks (der i 2007 havde tegnet Muhammed som en “rundkørselshund”) ville deltage i et arrangement i kulturhuset Krudttønden dagen efter.
Lørdag 14. februar afholdt Lars Vilks komiteen deres debatmøde om “Kunst, blasfemi og ytringsfrihed“. Det begyndte kl. 15:10 og der var 30-50 mennesker tilstede.
I mellemtiden var der aktivitet på Omar el-Husseins facebookside. Cirka kl. 14:45 var der blevet lagt en video på hans side, der var en hymne til sværdets jihad. Det synges blandt andet: “Snart snart, vil I se det ubeskrivelige”, “formålet er at ødelægge dig, derfor er sværdet blevet gjort skarpt” og “Vi vil komme til jer, med slagtning og død. Med frygt og stilhed, vil vi myrde de nøgne.
I tabte offentligt (med at bekrige os), så smag vore rædsel. Og flygt tilbage i mørkets lys”. Videoen stammer fra en YouTube kanal, der sympatiserer med Islamisk Stat. Kl. 15:01 kom der en ny opdatering, denne gang med et koranvers (59,2) om terrorisering af de vantro, og kl. 15:24 kom et troskabsløfte til Abu Bakr (sandsynligvis en henvisning til Islamisk Stats leder).
Fire minutter efter den sidste opdatering, kl. 15:28, opfangede et overvågningskamera, at Omar el-Hussein nærmede sig Krudttønden, og efter forgæves at have ledt efter en ulåst bagdør, gik el-Hussein hen til hovedindgangen og affyrede kl. 15:30 en geværsalve ind gennem ruden. Filminstruktør Finn Nørgaard kom ud og listede sig ind på el-Hussein bagfra, hvorefter han forsøgte at standse ham ved brug af selvforsvar, men el-Hussein gled af og skød ham.
Omar Ebdel Hamid El-Hussein flygtede til Mjølnerparken og skiftede tøj. Mellem kl. 22:00 og 22:25 var han på netcafeen PowerPlay Reborn på Nørrebrogade. Han var her sammen med 4-5 venner, blandt andre Mohammed. Omar el-Hussein gav dem sine sidste kontanter med denne begrundelse: “Tag de her penge, dem får jeg ikke brug for, fordi jeg skal i paradis”. Han sagde også til dem: “Hvis politiet kommer, så skal jeg nok tage mig af dem.”
På en computer indhentede han oplysninger om sit næste terrormål: synagogen.
Terrorangrebet ved synagogen
Der blev samme aften afholdt bar mitzva (en jødisk konfirmationsfest) i synagogen på Krystalgade. Under den store familiefest fungerede den store basketballspiller Dan Uzan som dørmand. To politibetjente havde desuden holdt vagt ved indgangen siden kl. 19:22. Ud på natten, kl. 00:41, nærmede Omar Ebdel Hamid El-Hussein sig indgangen, mens han spillede beruset. Han dræbte Dan Uzan og sårede de to betjente.
Næste gang Omar Ebdel Hamid El-Hussein blev set, var kl. 04:44 søndag morgen, hvor han gik fra Mjølnerparken over Mimersgade mod Svanevej. Det kom til skudveksling med politiet, hvorved han kl. 5:20 blev dræbt.
Det er nu kommet frem – et år efter terrorangrebet – at politiet ved gennemsøgning af den dræbte el-Hussein fandt en koran i hans lommer. Der var indlagt et mærke ved sura 21, Profeterne, der handler om de gode rettroendes kamp mod de onde vantro.
Flere hundrede muslimer samledes for at mindes Omar el-Hussein
I løbet af mandagen kom flere forbi det sted på Svanevej, hvor Omar el-Hussein blev dræbt, for at lægge blomster. Nogle gjorde det med tanke for hans efterladte familie, andre fordi de havde mistet en ven eller bekendt.
Senere på dagen kom en flok hætteklædte unge forbi med ansigterne skjult bag tørklæder og hætter. De fjernede i hast alle blomsterne. Til TV2 forklarede de, at de var Omar el-Husseins “brødre”, og at det var uislamisk at lægge blomster ved en begravelse. Da alle blomster og lys var fjernet, råbte de Allahu akbar!, der betyder “Allah er størst!”
Fredag den 20. februar 2015 var mange flere mødt op ved Omar el-Husseins begravelse på den muslimske gravplads i Brøndby. Der deltog 600-700 mennesker, hvoraf mange var unge muslimske mænd. Op mod halvdelen af de fremmødte havde maskeret deres ansigter med jakker eller tørklæder. Flere af dem rettede deres pegefingre mod himlen (et symbol på Allahs enhed, tawhid, der benyttes af Islamisk Stat).
De medskyldige
Omar el-Hussein handlede ikke alene. Fire personer er tiltalt for at have hjulpet ham med at udføre terror i henhold til straffelovens paragraf 114. Retssagen begynder den 10. marts ved Københavns Byret. Alle nægter sig skyldige. De skal have givet Omar el-Hussein en hættetrøje, en skuldertaske, ammunition til angrebet ved synagogen, og de skal have betalt for den computer, som han benyttede på internetcafeen, da han udså sig sit næste terrormål.