Ny måling: En stor del af befolkningen har ikke den store tillid til embedsmænd

Google street view

Embedsmændenes troværdighed halter – over halvdelen af danskerne har ikke tillid til embedsmænd. En ny meningsmåling, som Norstat har lavet for netavisen Altinget, viser at hele 56 procent af de adspurgte, har begrænset tillid til embedsmænd i de danske ministerier. 37 procent udtrykker tillid mens resten er i tvivl.

 

Fagforeningen Danmarks Jurist og Økonomforbund, DJØF, har længe været klar over, at den var helt gal med befolkningens tillid til forbundets medlemmer. DJØF etablerede sidste år det såkaldte Bo Smith-udvalget, der i en 378 siders rapport – ”Embedsmanden i det moderne folkestyre” –  med en myriade af data og gengivelse af eksisterende fakta og forskning prøver at overbevise læseren om, at der ikke er sket en stigning i antallet af skandalesager, og at systemet basalt set er intakt. Det gøres så elegant og besnærende, at det næsten lykkes.

 

DJØF: Embedsmændene er faktisk ganske gode!

”Vores undersøgelse viser, er, at embedsmændene faktisk er ganske gode til at navigere i spændet mellem det politiske på den ene side og embedsmandsdyderne på den anden side”, sagde Bo Smith ifølge Berlingske Tidende ved rapportens offentliggørelse den 11. september 2015.

 

DJØF afviser dermed, at der er behov for at overveje, hvad det er for mekanismer, der skaber et sundt demokratisk miljø, og hvordan vi undgår ”nødløgne” og idelige skandalesager. Dermed bidrager rapporten og DJØF heller ikke til afklaring af, om vi måske ville være bedre stillet med et helt andet embedsmandssystem – måske politisk udpegede statssekretærer, som i de fleste andre lande?

 

Finansministeriet er også klar over centraladministrationens problematiske image. Sidste efterår offentliggjorde de også en 60 siders pamflet fyldt med banaliteter om embedsmændenes ”Syv centrale pligter”.

 

Altingets Norstat-måling bekræfter at det står meget værre til end Bo Smiths skønmaleri. En meningsmåling, som AB Analyse har udført for magasinet Kommunen, viser at 67,4 procent af danskerne enten har ret lille eller meget lille tillid til embedsmænd i ministerier og styrelser, mens det gælder for 65,6 af danskerne, når de bliver spurgt til embedsmænd i kommuner og regioner.

 

Udsigterne er deprimerende. Hvis nedturen ikke snart stopper, vil tilliden til embedsmænd snart være mindre end til politikere, DR-journalister og brugtvognsforhandlere!

 

Principperne om lovlighed, faglighed, sandhedspligt og partipolitisk neutralitet

Det er desværre ikke så overraskende, at embedsmændene står svagt. Det skal jo gå galt, når centrale embedsmænd i Statsministeriet, Finansministeriet og Økonomiministeriet – hårdt presset af en Bjarne Corydon, der insisterer på hurtig implementering af McKinseys og andre eksterne konsulenters dårlige råd – giver fanden i hensynene til lovlighed, faglighed, sandhedspligt og partipolitisk neutralitet. Samtidig maser de uden kendskab til de faktuelle forhold på med krav om fokusering og effektivisering af hele systemet.

 

Problemet bliver ikke mindre af, at når det rundt om på Slotsholmen og ude i kommunerne erfares, at på allerhøjeste niveau helliger målet midlet, og at det belønnes i resultatkontrakter. Man tager selvfølgelig hurtigt ved lære – især de steder, hvor der ikke er et kvalificeret modspil fra erfarne departementschefer, ministre og borgmestre.

 

Erik Ib Schmidts bog

Hvis der måtte være historisk interesserede, der ønsker et nærmere indblik i forholdene i centraladministrationen ”før verden gik af lave”, kan det anbefales at læse Erik Ib Schmidts erindringer: ”Fra psykopatklubben”.

Del på Facebook