Naser Khader giver forskere tørt på: Islam kan ikke frikendes for medansvar for terror

De mange terroroster som angriber Europa, har stort set altid en forbindelse til islam.

 

Terroristerne har kæmpet for Islamisk Stat, eller de erklærer deres støtte til organisationen. De har forbindelse til fundamentalistiske muslimske miljøer. Koranen bliver fundet blandt deres ejendele, de råber Allahu Akbar (Allah er størst) – og sådan kunne man fortsætte.

 

Det er vigtigt at forstå, at der er en sammenhæng mellem islam og terroristerne, siger Naser Khader til Den Korte Avis.

 

Han har med bekymring hæftet sig ved, at der er begyndt at dukke nye synspunkter op om baggrunden for den type angreb, vi netop har oplevet i Belgien.

 

”Tidligere var det først og fremmest verdensledere, som havde travlt med at frikende religionen, men nu er flere eksperter hoppet med på den vogn. Forskere prøver at bringe fokus væk fra det religiøst motiverede over på psykologiske, sociologiske og territoriale forklaringsmodeller. Jeg mener, at det er noget værre vrøvl”, siger Naser Khader. Han er selv tilknyttet Hudson Institute i Washington DC og er nu medlem af Folketinget for De Konservative.

 

Mange eksempler

Naser Khader gennemgår udsagn fra blandt andre forskere, som bagatelliserer eller helt fornægter islams betydning:

 

Robert Pape, forsker ved universitetet i Chicago, hævder for eksempel at det er sjældent en selvmordbomber har en religiøs passion. Robert Pape siger, at gerningsmændene er sørgeligt uvidende om islam og har svært ved at svare på spørgsmål om sharia, jihad og kalifat.

 

Også Tariq Ramadan, professor i islam ved Oxford universitet, forsøger at bagatellisere religionens betydning. Han peger på, at mange af attentatmændene ikke har været specielt religiøse, inden de blev rekrutteret som selvmordsbombere.

 

Han siger, mange har haft en kriminel fortid og ikke har fulgt de religiøse forskrifter før efter deres radikalisering.

 

Og så er der den førende islamforsker Olivier Roy, som siger at islamisk terror blot er en islamisering af en forudgående radikalisering uden berøring med islam.

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

 

Hans Jørgen Bonnichsen

Naser Khader langer også ud efter tidligere chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen, som en af dem, der tager grundigt fejl:

 

”Han Jørgen Bonnichsen sagde for nylig, at vi frem for religion burde kigge på psykologiske og sociologiske årsager til terrorangrebene.”

 

Det er helt forkert, og denne holdning betyder, at indsatsen mod terrorister bliver langt mindre effektiv.

 

Men der er andre inden for dem, der skal bekæmpe international kriminalitet, som har en skæv analyse:

 

”Selv Europols sidste analyse konkluderer, at religion har mindre betydning, fordi terroristerne ikke længere opfatter sig som martyrer, men som helte. Men de glemmer, at nogle muslimske grupper betragter martyrer som ultimative helte”, siger Naser Khader.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Det er en farlig undervurdering

”For mig at se er det en farlig undervurdering af jihadisme og jihadisterne, når man forsøger at bagatellisere religionens betydning.”

 

”I sidste uge tog Taliban ansvaret, da en mand sprang sig selv i luften i en park i Lahore i Pakistan, hvor den dræbte 70 personer. Det skete på de kristnes vigtigste højtid, nemlig påsken, og målet var at ramme så mange kristne pakistanere som overhovedet muligt. Hvordan vil eksperterne forklare, at det ikke skulle være religiøst motiveret? ”

 

”De overser betydningen af den religiøse belønning. Ifølge den libanesiske sociolog Waaddah Scharara, udfører ingen af disse såkaldte martyrer deres gerninger uden velsignelse af en muslimsk gejstlig. De får at vide, at døden i hellig krig giver total syndsforladelse og ubetinget frelse, og at det er den direkte vej til Paradis.”

 

“At mange terrorister har en baggrund som kriminel, er derfor ikke ensbetydende med, at deres valg ikke har noget med islam at gøre. Tværtimod – deres form for islam renser dem, frelser dem og ophøjer deres handling.”

 

”Jihadisternes selvmordtradition er hentet fra de muslimske assasinitter, som blev udviklet af Hizbollah i 1982. Selvom Hizbollah er shiamuslimsk har tanken inspireret sunnimuslimerne, og belønningssystemet har hele tiden haft en enorm betydning.”

 

“Det er meget muligt at selvmordsbomberne ikke har en Ph.d. i islam, men ingen af dem springer sig selv i luften uden at vide, de bliver renset, frelst og belønnet. Hvis selvmordsbomberne ikke havde en dyb tro på, at denne belønning ville blive virkelighed, hvorfor skulle de så sprænge sig selv i luften?”

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Man svigter de muslimer som vil revolutionere islam

”Jeg forstår, at behovet for at frikende islam i forhold til terroraktionerne, kan udspringe af en angst for at skabe et generelt had og hetz mod muslimer, men det er forkert at bilde folk noget ind. Folk er ikke dumme. De ved, at det ikke er alle muslimer, som er jihadister og selvmordsbombere.”

 

“Jeg vil ikke benægte, at der kan være sociale og psykologiske forhold, som kan gøre sig gældende, men jeg mener, at det religiøse er hovedmotivet, når en jihadist sprænger sig selv i luften og tager mange med i døden.”

 

”Ved at frikende religionen fra terroraktionerne, gør man alle de muslimer, som kæmper for en revolution af islam en bjørnetjeneste. Man er nødt til at erkende, at islam har et problem, for at kunne forandre tingene. Det hjælper ingen, at man lukker øjnene for problemets kerne – religionen”, slutter Naser Khader.

 

Han er selv født i Syrien og har et grundigt kendskab til muslimske miljøer – både personligt og som analytiker.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…