Folkeafstemning den 4. december kan vælte den italienske regering

Folkeafstemning kan vælte den italienske regering

 

Den italienske centrum-højre regering under Matteo Renzi vil formentlig gå af, hvis folkeafstemningen den 4. december 2016 tabes.

 

Italienerne skal den 4. december stemme om Matteo Renzi-regeringens forslag til ændringer i forfatningen.

 

Regeringens kampagne kører på, at Italiens nuværende forfatning med 2 kamre og udstrakt autonomi til Italiens 20 regioner, gør det meget vanskeligt at regere Italien.

 

Renzis argument er, at forfatningsændringen vil gøre det lettere – og muligt – at regere Italien gennem en afkortet lovgivningsproces, hvor overhusets – Senatets – magt svækkes, og afskæring af de autonome regioners muligheder for at blokere centralregeringens beslutninger.

 

I Italien må meningsmålinger ikke offentliggøres i de sidste 15 dage forud for afstemningen. Målinger før deadline fredag den 18. november viste en solid overvægt til Nej-siden.

 

Den 41-årige Matteo Renzi, hvis regering netop har kunnet fejre 1000-dages jubilæum, fortsætter den intensive kampagne for at få et ja ved folkeafstemningen. Tidligere har han ikke udtalt sig klart om konsekvenserne af et Nej søndag den 4. december 2016. På det seneste har gjort det ganske klart, at han ikke er interesseret i at fortsætte som  premierminister, hvis det bliver et Nej ved afstemningen den 4. december.

 

Situationen i Italien er alvorlig

Den italienske statsgæld er nu oppe på 132 pct. af BNP og landet står over for en truende bankkrise. De italienske banker har dårlige udlån for 360 mia. euro – og kun halvdelen af dette beløb er hensat til imødegåelse af tab!

 

De grundlæggende årsager til vanskelighederne i den italienske banksektor er den italienske økonomis reelle sammenbrud gennem de sidste 5-6 år.

 

I hele euroområdet har Italien været det hårdest ramt land efter Grækenland. Italien har reelt været i recession de sidste 6-7 år og BNP er faldet med 10 procent siden 2007, og samtidig er omkring 20 procent af Italiens industrielle kapacitet er blevet ødelagt. Ejendomspriserne er faldet drastisk, og der er ikke udsigt til – som i andre lande – at udviklingen har vendt – prisniveauet på fast ejendom i Italien ligger i dag under niveauet i 2008-9.

Læs også
Afrikansk indvandrer satte ild til bus, hvor skolebørn var lukket inde – det skete i protest mod stram udlændingepolitik

 

Med hensyn til BNP pr indbygger er situationen endnu mere alvorlig: Niveauet er som for 20 år siden!

 

Kursen på italienske bankaktier faldt før weekenden til det laveste niveau i seks uger og obligationsrenterne steg for fjerde uge ved udsigten til, at et ”Nej” ved folkeafstemningen vil vælte Renzi’s regering og indvarsle en periode med politisk ustabilitet.

 

En meningsmåling viser at der i det sydlige Italien er et flertal på 11 procentpoint for et Nej – i forhold til et gennemsnit for hele Italien på 7 pct.

 

Modstanden størst i Syditalien

En af de senest offentliggjorte meningsmålinger viser at modstanden mod de foreslåede forfatningsændringer er størst i det sydlige Italien. Her er overvægten af Nej-indstillede på 11 procentpoint – mens landsgennemsnittet er på 7 procentpoint.

 

”Mezzogiorno” er betegnelsen for de syditalienske regioner Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata, Calabrien samt øerne Sicilien og Sardinien, som efter næsten 150 år i det genforenede Italien stadig ikke økonomisk eller socialt er på højde med de øvrige regioner. Denne del af Italien har været særligt hårdt ramte af finanskrisen og den efterfølgende krisepolitik, og her vil manges stemmeafgivning måske i højere grad være bestemt af den skeptiske holdning til den centrale politiske ledelse i Rom, end af de specifikke forslag til forfatningsændringer.

 

Læs også
Italiens 5-stjernebevægelse vil lave helt ny gruppe i EU-Parlamentsvalget

Kampagnen

En tydelig presset Renzi har i kampagnens slutfase intensiveret agitationen med besøg på Sicilien, Sardinien, Puglien og i Campania med storbyen Napoli. Han har ydermere lovet skattelettelser til virksomheder, der etablerer arbejdspladser i Syditalien.

 

Den politiske opposition i Italien, inklusive Berlusconis Forza Italia, Lega Nord og Beppe Grillos protestbevægelse Movimento 5 Stelle, fører spektakulære kampagner mod forslaget om ændringer i grundloven.

 

Matteo Renzi har på det seneste – udover den intensiverede kampagne i Syditalien – mobiliseret alt hvad han kan skrabe sammen af kendisser, stjernekokke, den italienske tenor Andrea Bocelli, den Oscar-vindende instruktør Paolo Sorrentino, fodboldspilleren Marco Tardelli og skuespiller Luca Zingaretti m.fl. til fordel for Ja-kampagnen.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…