Omar El-Husseins fire barndomsvenner frikendt for medvirken til terror – “vi er overraskede”, siger anklager til Den Korte Avis

De fire mænd var tiltalt for at have medvirket til Omar El-Husseins terrorhandlinger den 15. februar 2015 ca. kl. 00.40 ved den jødiske synagoge i Krystalgade, men  blev alle frifundet for medvirken til terrorisme.
De har alle siddet varetægtsfængslet i halvandet år, men tre af mændene  kunne klokken 10.40 forlade Københavns Byret, frikendt for medvirken til terror. Kun 26-årige BH måtte blive tilbage.
Angreb rettet mod ytringsfriheden og religionsfriheden

I kendelsen hedder det blandt andet:
Det er under sagen bevist, at Omar El-Husseins handlinger ved Krudttønden den 14. februar 2015 og ved synagogen den 15. februar 2015 var terrorisme.
Det er efter bevisførelsen lagt til grund, at det først er fra den 14. februar 2015 kl. 21.17  – hvor Omar El-Hussein på netcafeen PowerPlay på Nørrebro begyndte at søge på forskellige adresser på internettet, herunder den jødiske synagoge i Krystalgade – at han havde forsæt til at begå en yderligere terrorhandling. Det følger heraf, at de tiltalte ikke forud for dette tidspunkt kunne medvirke til Omar El-Husseins senere foretagne terrorangreb mod personer ved synagogen.
De handlinger, som de tiltalte efter tidspunktet kl. 21.17 var tiltalt for, er ikke af en sådan karakter, at handlingerne kan føre til domfældelse for medvirken efter straffelovens § 23.
Retten finder altså ikke, at den kontakt, som de tiltalte havde med Omar efter kl. 21.17, ikke kan karakteriseres som “vedvarende” og “tæt”.
“Efter bevisførelsen er det godtgjort, at angrebene var rettet mod ytringsfriheden og religionsfriheden, og at formålet var at skræmme befolkningen og at destabilisere eller ødelægge landets grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer strukturer, herunder angribe retten til ytringsfrihed og religionsfrihed. Handlingerne kunne i kraft af deres karakter og den sammenhæng, hvori de blev begået, tilføje Danmark alvorlig skade.
Det er herefter bevist, at Omar El-Husseins handlinger er omfattet af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 1 om terrorisme”.
Frikendt for terror, men skyldige i andre forhold
21-årige LE har nægtet sig skyldig. Selvom det under retssagen er kommet frem, at “alle i Mjølnerparken vidste, at Omar ville lave noget som var sket i Paris”, hævdede han, at han ikke hørte noget om det.
Tiltalte har tidligere indrømmet, at det er rigtigt, at han skulle have forklaret noget andet til politiet og under grundlovsforhøret, men at han befandt sig i en stresset situation.
LE er blandt andet fundet skyldig i at have hjulpet med at bortskaffe den M95 automatriffel, som Omar anvendte ved Krudttønden.
23-årige IA har nægtet sig skyldig. Tiltalte har været medlem af Brothas. Han har forklaret, at han kender de medtiltalte og Omar fra Mjølnerparken. Han erkender, at han lånte Omar en grå hættetrøje.
Han har forklaret i grundlovsforhøret, at han var sammen med Omar ved boldbanen (i Mjølnerparken) og senere på internetcafeen PowerPlay: “Hele netcafeen talte om, hvad der var sket og om, at det var propaganda mos muslimer”. Han erkender også, at han senere på aftenen så Omar på PowerPlay, hvor Omar fortalte, at der var en, der var blevet skudt i hovedet.
IA er blandt andet kendt skyldig i trusler og vold mod fængselspersonale. Så sent som den 21. marts 2016 tildelte han en fængselsbetjent et flyvespark og to knytnæveslag. To dage senere fremsatte han denne trussel mod en fængselsfunktionær: “Vi ses om seks måneder. Jeg tager gerne 12 år mere”. Og på arabisk: Gud er stor. “Jeg har heller ikke noget problem med 16 år. Jeg tager din kone og dine børn”.
Herudover er han dømt for røveri og våbenbesiddelse.
32-årige MR har nægtet sig skyldig. Har tidligere været tilknyttet Brothas. Han har fortsat forbindelse til banden. Det fremgår af kendelsen, at MR sammen med de medtiltalte under opholdet på PowerPlay talte om, hvad der var sket ved Krudttønden, og at andre ikke måtte overhøre samtalen, og at de på dette tidspunkt var klar over, at det var Omar El-Hussein, som var gerningsmanden.
Det er herefter også bevist, at tiltalte IA, som allerede i opgang 38 ved mødet med Omar El-Hussein blev bekendt med, at hvad der var sket ved Krudttønden, og at Omar var gerningsmanden., sammen med de medtiltalte som gruppe besluttede at hjælpe Omar og og at hjælpen på dette tidspunkt i hvert fald bestod i hjælp med at skjule den beklædning og det våben, som Omar havde anvendt ved Krudttønden.
MR er kendt skyldig i overtrædelse af våbenloven samt for værende i besiddelse af ulovlig ammunition, da han blev anholdt den 19. marts 2016.
26-årige BH har nægtet sig skyldig. Tiltalte var i 2015 medlem af Brothas. Han har forklaret, at han var bekendt med skyderiet, da han den 14. februar mødte Omar. Han har erkendt, at Omar på det rekreative område ved Mjølnerparken gav ham den M95 riffel, som Omar anvendte ved Krudttønden, og at han herefter smed riflen, der lå i en sort pose, fra sig på det grønne område nær banen, hvor riflen senere blev fundet af politiet.
BH er fundet skyldig i bortskaffelse af M95 automatriflen. Han er flere gange straffet for besiddelse af skydevåben og overtrædelse af våbenloven. Hvilket anklageren finder særdeles skærpende.
Anklageren kræver derfor ikke under 3 1/2 års fængsel.
Anklagemyndigheden vil nærlæse Byrettens kendelse
Den Korte Avis har talt med senioranklager Sidsel Jessen-Klixbüll, som siger:
-Vi er overraskede over, at Byretten har vurderet beviserne anderledes end anklagemyndigheden. Og at de er kommet til det resultat, de. Nu vil vi læse kendelsen og se, hvad det er, retten  har lagt vægt på.
De fire tiltalte er alle fundet skyldige i andre forhold. Der afsiges dom kl. 15.00.
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…