Danmarks Radio bragte forleden en reportage om fænomenet “borgerværn” i Tyskland. I et klip fra reportagen, der blev bragt under Horisont, fortæller DR´s udenrigskorrespondent Michael Reiter:
”Det her overrasker mig virkelig. Jeg har levet i Tyskland i 15 år – men jeg har aldrig før oplevet en så udtalt frygt for fremtiden. Det her er ikke en dommedags-kult. Det er veltilpassede tyskere med familier og job. Ja, med helt almindelige liv og jeg møder flere og flere med de samme tanker.”
Klippet kan ses her. Hele reportagen kan ses ved at følge linket i bunden af artiklen.
Der er sket meget i Tyskland siden september 2015, hvor flygtningene begyndte at strømme til på kanslerens invitation. I begyndelsen var stemningen positiv, i dag ¾ år senere ønsker et flertal af de tyske vælgere grænserne lukket, ligesom de gerne ser kanslerens exit.
Det voldsomme fald i opbakningen til kanslerens åbendør-politik er gået hånd i hånd med en voksende tilslutning til borgerværn. Ifølge DR´s journalist er der nu mere end 300 borgerværn spredt ud over landet.
Især begivenhederne i Køln nytårsnat har fået folk til at organisere sig mod utryghedsskabende tendenser i samfundet.
Fx i Düsseldorf hvor tusindvis af tyskere er gået med i gruppen ”En for alle , alle for en – Düsseldorf passer på”, da det blev kendt at politiet har haft fat i 2200 lokale unge mænd i forbindelse med organiseret tyveri på banegårde. De kom alle fra det samme indvandrerkvarter i Düsseldorf. (Berlingske)
Eller fx i den østtyske kommune Altenburg, som DR´s journalist besøgte. Ifølge Michael Reiter er det svært, at komme tæt på de indvandrings- og systemkritiske borgerbevægelser. De har dårlige erfaringer med den tyske presse, der typisk beskriver dem som fremmedhadere og nazister.
Andreas Sickmüller er medstifter af borgerværnet Bürgerforum Altenburg, han siger:
”Det gav mig en indre uro, og jeg har ikke tidligere beskæftiget mig med emnet. Jeg følte, at jeg måtte gøre noget over for denne udvikling og politik – også fordi jeg lå søvnløs over det.”
Borgerværnet i Altenburg har gang i forskellige aktiviteter. De går for eksempel på gaden og råber ”Merkel skal væk!”. De lærer selvforsvar og de har forskellige arbejdsgrupper der underviser folk i at dyrke grøntsager, og om hvad man behøver af konserves i en krisetid. De mener det er vigtigt at vide hvordan man overlever når samfundet er brudt sammen.
Der bor omkring 100.000 mennesker i kommunen og myndighederne forventer at tage imod 4.000 flygtninge i 2016. Altenburg har høj arbejdsløshed, og den er en af de kommuner, der har modtaget færrest flygtninge.
DR korrespondent fik lov at komme tæt på borgerværnet, han siger:
”Der er en ting der slår mig, hvis det stemmer hvad den tyske presse siger, hvis det her er den yderste tyske højrefløj, ja så har den forandret sig.”
”I forhold til tidligere, så er her kun få kendte højreekstremister. Flertallet af demonstranter virker som helt almindelige tyskere.”
”Noget ulmer lige under overfalden, det mærker jeg i hele Tyskland.”
Tømreren Daniel Gräf er en af dem der har mistet tilliden til staten. Michael Reiter besøger ham på hans landsted, hvor han bor sammen med sin kone, lille datter, svigermor og bedstemor. Han siger:
”Jeg forudser at hele vores tyske arv går tabt. Den bliver langsomt ødelagt af masseindvandringen. For at sikre vores familie og vores medlemmer har vi dannet borgerværnet – eller er i færd med at danne det. Det kan vi bruge til personlig beskyttelse. Hellere være bevæbnet end at risikere at betale med livet eller få tæv – eller at kæresten bliver voldtaget eller andet.”
”Angela Merkel ignorerer folket og vi er nu engang folket.”
Daniel Gräf ser meget sort på fremtiden, så han planlægger at lave et beskyttelsesrum ud af familiens camping. Han vil simpelthen grave den ned i jorden og dække den med beton.
Siden september 2015 er der ankommet 1,5 mio. udlændinge til Tyskland. En af de ideologiske ledere bag initiativet til borgerværn er Götz Kubitschek, han siger:
”Denne stat er ikke mere i stand til at sikre sine grænser og sørge for lov og orden – og hvis den kan, så vil den ikke gøre sin pligt. Vi gør modstand mod, at vores befolkning skal udskiftes og erstattes – af fremmede fra hele verden.”
Kübitschek mener også, at borgerne har en ukrænkelig ret til at forsvare deres kulturarv.
”Historien og tilknytningen til et folk, disse byggesten, verden er bygget af – er noget givet og skal videreudvikles med stor omhu og ansvarsbevidsthed. Det er ukrænkeligt. Den store, åbenlyse katastrofe er masseindvandringen til Europa. Indvandringen af helt fremmede, som ikke kan integreres eller assimileres i det antal. Det medfører, at vi som folk pga medfødte svagheder – og en svag identitetsfølelse viger tilbage – og overlader pladsen til helt fremmede. Man mister tilliden til en regering og stat som ikke længere kan sikre grænserne – og lukker hundredtusinde af illegale ind i landet – og ikke kan give folk følelsen af, at der hersker orden og sikkerhed.”
Michael Reiters reportage for DR Horisont varer 23 minutter og den kan se her.