Sætter flygtningekrisen gang i dansk økonomi?

Colourbox

Det er ikke muligt at spå om udviklingen i samfundsøkonomien, så det følgende er blot én blandt mange andre forudsigelser. Min forudsigelse eller gæt, om du vil, hviler dog på viden om tilstanden i Danmarks økonomi lige nu.

 

Se fx analysen fra Dansk Erhverv/Danmarks Statistik.

Forbrugsforventninger og jobsikkerhed

Generelt ser det ud til, at husholdningernes vilkår er forbedret. Optimismen, set som forventningerne til forbruget, har været bedre de seneste 6 måneder end i perioden inden. Dét på trods af, at forbrugertillidsindikatoren for august viste et markant fald. Den generelle tendens er, at forbrugerne regner med at bruge flere penge på flere områder end tidligere.

 

Husholdningernes forbrug bestemmer, om væksten i samfundet bider sig fast, eller om den bliver forbigående. I den nuværende situation, er det et positivt tegn, at antallet af konkurser er faldende, og at beskæftigelsen i de private erhverv er stigende. Disse to faktorer er afgørende for forbrugernes tillid til fremtiden.

 

Sikkerheden for at have et arbejde er fundamental for, at danskerne kan føle trygge i hverdagen. Og tryghed er helt afgørende for husholdningernes lyst til at investere i fast ejendom og større forbrugsgoder.

 

Er Danmark klar til opsvinget?

Krisen hænger ved

Meget tyder på at den almindelige dansker oplever, at krisen er overstået, men er krisen ovre? Måske i hverdagen for de fleste danskere, men der er væsentlige tegn på, at krisen ikke er overstået alle steder i samfundet. Industriproduktion og eksporttal viser, at Danmark stadig ikke præsterer på samme niveau som inden finanskrisen. Disse nøgletal er afgørende for væksten fremover.

 

Den europæiske økonomi er fortsat i krise, og det har stor betydning for Danmark. Der er stadig strukturelle problemer på det europæiske arbejdsmarked og gældsproblemer i Sydeuropa.

Flygtninge kan hjælpe Europas økonomi

I denne situation kan flygtningekrisen vise sig at være held i uheld. De mange flygtninge vil sætte gang i mange brancher, og der bliver brug for mange af Europas arbejdsløse til at håndtere problemerne fra flygtningekrisen.

 

Her regner jeg ikke med de andre udfordringer, som flygtningestrømmen i øvrigt må forventes at give.

 

Min vurdering er, at Danmark er ude af krisen lige nu, men der er ikke tale om stabil vækst og da slet ikke om en højkonjunktur endnu. Renten er stadig lav og nogle dele af landet er slet ikke i vækst.

 

Kommer væksten i Europa, måske hjulpet på vej af en øget beskæftigelse på grund af flygtningestrømmen, og forstår vi at udnytte mulighederne og overvinde problemerne i den forbindelse, så er mulighederne gode for, at vi får vækst som i gamle dage.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Husk, at jo flere som vil og kan arbejde, desto mere vækst kan vi få.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Kim Valentin skriver hver uge om skat, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

Læs artiklen http://www.finanshus.dk/saetter-flygtningekrisen-gang-i-dansk-oekonomi/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…