Franske politifolk i tusindtal demonstrerede deres vrede over politisk svigt, men præsidenten kan først høre på dem om en uge

Foto: Privat

Der var masser af politi på gaden i Frankrig i går eftermiddags, men ikke for at fange forbrydere eller dirigere trafik.

 

Flere tusind betjente var samlet på Place Vendôme i Paris foran Justitsministeriet og andre tusinder foran præfekturerne i de større provinsbyer for at udtrykke deres harme over politisk svigt.

 

Justitsminister Christiane Taubira sad ikke selv på sit kontor. Hun deltog i regeringens sædvanlige onsdagsmøde med præsident Francois Hollande i Elysées Palæet, og da det var endt, smuttede hun ind i ministeriet ad en bagdør.

 

– Det gør ikke spor, sagde Jean-Claude Delage, generalsekretær for l’Alliance, det nationale politis mest magtfulde organisation.

 

“Vi har slet ikke bedt om at møde hende, og indenrigsminister Bernard Cazeneuve ser vi tit nok, når han træder frem som politiets øverste chef efter enhver hændelse for at udtrykke sin forståelse for politiets problemer. Det er præsident Hollande, vi vil have i tale, og derfor burde demonstrationen måske have været henlagt til Elysées Palæet.”

 

Politiet vil få præsidenten i tale, men Francois Hollande har så megen omsorg for resterne af sin nedslidte værdighed, at han ikke vil lade sig koste med af en flok demonstranter, selv om de er nok så talstærke og har en nok så rimelig en sag at forsvare.

 

Så statschefen lader forkynde, at han vil tage mod en deputation af politifolk og deres organisationer “engang i næste uge”.

 

Men man må formode, at præsidenten har skævet til de direkte TV-reportager og set skilte med, at politiet føler sig svigtet og hørt vrede taler om, at politiet er trætte af at jagte de samme kriminelle om og om igen, fordi de slippes ud af fængslerne på ukontrolleret udgang.

 

Den eneste kommentar, oppositionen har kunnet presse ud af justitsminister Taubira i Nationalforsamlingen er, at man måske skal være lidt mere opmærksom på at overvåge fanger, der får bevilget udgang. Ellers er hun en trolig tilhænger af den retspolitik, som får menigmand til at klage over, at kriminelle ofte nyder større omsorg end deres ofre.

 

Vi er trætte af at være barnepiger for kriminelle, der gang på gang genoptager deres kriminelle virksomhed, sagde en demonstrant. Og en kollega udtrykte sin vrede over, at betjente skal konfronteres med forbrydere, der i dag ofte er væbnet til tænderne med kalashnikov-pistoler og andre skydevåben.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Det var tilfældet med den fange, som forlængede sin uledsagede udgang på ubestemt tid og sårede den 36-årige politimand Yann S. så alvorligt i en skudveksling den 5. oktober, at det den dag i dag er tvivlsomt, om han kommer til at overleve. Hans skæbne blev den direkte inspiration til onsdagens manifestation.

 

Indenrigsminister Bernard Cazeneuve sagde straks efter dramaet, at han lige så lidt som politi og gendarmer kan finde sig i , at de skal  blive konfronteret med forbrydere, der burde befinde sig under lås og slå, hvis fængselssystemet fungerede. Det vil præsidenten og premierministeren indskærpe, at det skal, sagde Cazeneuve uden at nævne sin kollega justitsministeren.

 

Måske af samme grund som de demonstrerende politifolk ikke mente at have interesse i at møde Christiane Taubira.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…