En muslimsk kvinde gjorde i 43 år noget helt utroligt for at redde sin datter og børnebørn

Flickr

Sisa Gaber Abu Douh var gravid med sin datter, da manden døde.

 

Det betød et liv i fattigdom og tiggeri, fordi det egyptiske samfund ikke tillod kvinder at arbejde.

 

Men det ville Sisa Gaber Abu Douh ikke acceptere. Da hun havde født datteren, besluttede hun at forklæde sig som mand for at tjene til dagen af vejen for sig selv og den lille pige.

 

Iklædt den traditionelle mandekjortel, maskuline sko og med håret gemt under en hvid turban fandt hun således ufaglært arbejde i stenbrud, på byggepladser og i landbruget.

 

”Jeg foretrak hårdt arbejde med at løfte mursten og cement poser og som skopudser, i stedet for at tigge i gaderne,” fortæller hun.

 

Men der var også en anden grund til at Sisa valgte at forklæde sig.

 

“For at beskytte mig selv fra mænd og deres barske traditioner, besluttede jeg at være en mand og arbejde sammen med dem i andre landsbyer, hvor ingen kendte mig.”

 

Og sådan gik det ene år efter det andet indtil datteren Houda blev voksen og selv stiftede familie.

 

Desværre blev datterens mand syg, så han ikke længere kunne forsørge Sisas datter og de tilkomne børnebørn. Men med en mormor som Sisa er håbet ikke ude.

 

Sisa som nu er blevet 64 år har derfor igen forklædt sig som mand og hun arbejder nu som skopudser. Datteren Houda fortæller:

 

Læs også
Socialdemokratisk politiker: ”Vi skal nok sørge for, at navnet Muhammed aldrig forsvinder”

”Min mor står op hver dag klokken seks, for at pudse sko på hovedbanegården i Luxor. Jeg bærer hver dag hendes udstyr for hende, nu hvor hun er blevet en ældre dame.”

 

Man må sige Sisa er et fantastisk eksempel på heroiske kvinder, som kæmper en tavs og stille kamp, fordi de har været så uheldige at blive født i en kultur, hvor kvinder oftest regnes for allemands ejendom, fordi de vælger at leve alene som enke.

 

Sisa Gaber Abu Douh´s bedrift har skabt så stor opmærksomhed at hun blevet hædret ved en ceremoni søndag den. 22 marts.

 

Egyptens præsident  Abdel Fattah El Sisi holdt tale for hende og hun fik overrakt en medalje og en pengegave.

Præsidenten sagde blandt andet at Sisa var et forbillede for alle egyptiske mødre som overvandt livets barske forhindringer for at hjælpe deres børn på vej.

 

Foto: Det Egyptiske Præsidentkontor via Jerusalem Post.

 

Læs også
Han truede ung kvinde og krævede hendes mobil – men det kom han til at fortryde bitterligt

http://english.alarabiya.net/en/variety/2015/03/23/Egyptian-women-who-dressed-like-a-man-receives-motherhood-award-.html

 

Kilde Al-Arabiya

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…