Engang blev påskedagene kaldt den stille uge, men i år var det i alt fald ikke tilfældet i Frankrig, fordi landet huser flere religioner og mindretal.
Bolden blev givet op af formanden for det muslimske råd Dalil Boubakeur, der også er rektor for den største moske i Paris.
– Der er 2.000 moskeer i Frankrig, men der er brug for dobbelt så mange, udtalte rektor Boubakeur.
Da medierne i stedet for at gå ind på den debat afæskede ham hans syn på pave Frans’ påsketale til flere tusind katolikker på Peterspladsen i Rom med beklagelse af de vestlige landes manglende interesse for massemordene på kristne i Afrika og Nær-Østen, svarede Boubakeur, at der blev dræbt endnu flere muslimer.
Forbud mod plakater til støtte for forfulgte kristne
Den manglende muslimske sympati for forfølgelsen af kristne i Mali, Egypten, Libyen, Syrien, Iraq og andre muslimske lande blev fulgt op af den parisiske kardinal Di Falco.
Kardinalen rettede et direkte angreb på trafikselskabet RATP, der styrer hovedstadens metro-net. I Metroen har selskabet forbudt plakater for en koncert til støtte for de forfulgte kristne menigheder i Afrika og Østen.
Da metroselskabet undskyldte sig med, at det ikke ville tage stilling i en åben konflikt, påpegede kardinalen, at de kristne menigheder aldrig har erklæret krig mod nogen i de lande, hvor de bliver massakreret.
Under myrderierne på det kristne universitet i Kenya gik de somaliske fanatikere systematisktil værks for at finde frem til “vantro”. Kun de, som ikke kunne citere koranvers, blev skudt.
Front National har interne problemer
Hvad sagde Front National under den hidsige religionsdebat? Ikke meget. Højrefløjs-partiet havde nok at gøre med at slikke sårene efter en intern splittelse Partiets stifter og æresmedlem Jean-Marie Le Pen udtalte i et TV-interview, at han stadig stod ved sin 37 år gamle udtalelse om, at holocaust-myrderierne på 6.000 jøder kun var en “detalje” i anden verdenskrigs historie.
Udtalelsen var vand på alle andre franske partiers mølle og blev flittigt udnyttet både i politiske taler og i mediernes analyser. De fleste spurgte sig selv, om den 83-årige var en forstokket fortidslevning, som var jaloux på datteren Marine Le Pens succes med at rense partiet for landsbytosser, petainister og de sidste rester af forgængerens antisemitisme.
Strid mellem jøder og muslimer
Det sidste med så stort held, at formanden for det jødiske samfund CRIF, advokaten Roger Cukierman, udtalte, at hun var “irréprochable”, at hun var hævet over kritiske bebrejdelser.
Den erklæring måtte han ganske vist høre meget for blandt sine egne. Men da han gik skridtet videre og udtalte, at alle myrderier på franske jøder bliver begået af muslimer, meldte rektor Boubakeur og hans trosfæller afbud til den årlige CRIF-middag, som ellers har præsidenten og flere af hans ministre som gæster.
Den eneste forgrundsfigur i Front National, som meldte åbent ud i påsken, var Jean-Marie Le Pens banebarn Marion Maréchal-Le Pen. Hun tog åbent afstand fra sin morfar under vælgermøder i departementet Vaucluse og frabad sig at være under hans beskyttende vinger for fremtiden.
Alle andre i Front National afstod fra åbne kommentarer til Jean-Marie Le Pens besynderlige leflen efter offentlig opmæksomhed, men de kunne i deres stille sind næppe være i tvivl om, at pavens og den franske kardinals beklagelse af massakrer på kristne vil styrke partiet under regionalvalgene til december.