God økonomisk rådgivning kan give dig flere penge mellem hænderne, uden du behøver at sænke dit forbrug eller tager større risiko. Dårlig rådgivning gør det modsatte. Derfor gør du klogt i at tænke dig om, når du vælger, hvem der skal rådgive dig om dine penge.
Finansiel rådgivning som narrespil
Det er et gammelt trick i den finansielle verden at lade som om, de hele tiden sælger ydelser og produkter med store afkast og lille risiko. Det narrespil tjenes der meget store penge på, det viser sig tydeligt i den store indtjening, bankerne henter hjem til ejerne. Du ser det i direktørernes eksorbitant høje lønninger og i børshandlernes kæmpebonusser i hvert eneste tilfældigt opsving.
Men der er sket et skift i vores opfattelse af bankerne, vi er ikke så naive som tidligere, vel? Har vi lært af de seneneste års mange dårlige erfaringer med de finansielle institutioner? Stiller vi flere spørgsmål og krav til vores finansrådgivere?
Hvad tjener din økonomiske rådgiver på?
Vi bør i det mindste have lært, at vi ikke skal tage råd fra nogen, der tjener på at anbefale bestemte løsninger.
Forestil dig de tre små grise, der får rådgivning af den store stygge ulv, der siger: ”Jeg anbefaler, at I investerer i huse af strå!” Se tegningen.
Vil du undgå at gøre som de tre små grise i tegningen, skal du spørge dig selv, ”hvad er min rådgivers interesser?” Tjener han på at sælge dig et bestemt produkt, skal du måske tage hans råd med et gran salt.
Bankernes ansvar for egen rådgivning
I den forløbne uge er endnu andelskasse krakket (Andelskassen J.A.K Slagelse). Lur mig, om ikke en del af de indskydere i andelskassen, der nu har tabt alle pengene, føler sig snydt.
Bankkunder har ganske vist selv et ansvar for at være kritiske, når de vælger, hvordan de placerer deres penge. De har sikkert bare ønsket at få et større afkast, og banken har appelleret til den indre grådighed, og de har ikke kunne sige nej. Men det fritager ikke branchen for ansvar, når forretningsmodellen bygger på devisen, ”den kloge narrer den mindre kloge.”
Det er også pointen i dette klip fra South Park, som jeg har vist før. Det sætter nogle iagttagelser om bankernes investeringsrådgivning på spidsen på en rigtig sjov måde.
Se hvad der sker, da Stan sætter de penge i banken, han har fået af sin bedstemor.
Vælg din investeringsrådgiver med omhu
Du vælger selv, hvor udsat du vil være, når næste krise kommer. Det afhænger i høj grad af, hvem du vælger til at rådgive dig om investeringer. Du undgår ikke tab, når der er krise, men du kan undgå at blive snydt. Du bestemmer selv.
Med venlig hilsen
Kim Valentin
Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis