Sygefraværet i kommunerne faldt fem år i træk, men det faldt slet ikke nok. Og nu viser aktuelle tal, at det igen steg et nøk i 2013 (Kommunernes og Regionernes Løndatakontor).
I gennemsnit lå det på 12,0 dage (mod 11,9 i 2012). Det er næsten dobbelt så meget som blandt de privatansatte, hvor gennemsnittet i den seneste opgørelse fra 2012 var på 6,4 dage.
En række forhold gør, at det ikke er realistisk, at kommunerne kommer ned på helt samme niveau som de private virksomheder. Men man er altså sandt for dyden langt fra.
Kommunale udsving: fra Lemvig til Ballerup
En række kommuner viser, at det kan lade sig gøre at komme meget længere ned end de 12,0 dage. Lemvig i Vestjylland var helt nede på gennemsnitligt 8,8 sygedage i 2013, hvilket var rekord.
Hvis andre kommuner bare kunne komme i nærheden af Lemvigs niveau, ville man kunne spare mange penge.
Men der er omvendt kommuner, der slet ikke har styr på sygefraværet. Ballerup ved København toppede med hele 14,3 sygedage i gennemsnit.
En af de faggrupper, der ligger højt i sygefravær, er pædagogerne. Deres sygefravær ligger således i gennemsnit på cirka 13 dage per fuldtidspædagog om året.
Pædagoger
Også inden for denne faggruppe er der store udsving fra kommune til kommune. Tænketanken CEPOS har set nærmere på tallene:
”Hvis det var muligt for alle kommuner, der har et sygefravær, der ligger over gennemsnittet, at reducere sygefraværet til gennemsnittet for sygefraværet i de 25 kommuner med det laveste sygefravær, så ville samfundet spare cirka 360 mio. kr. årligt. Denne besparelse svarer til, at man årligt kunne ansætte knap 1000 ekstra pædagoger,” siger chefkonsulent Mie Amalie Holstein.
Hun påpeger, at kommuner som København, Svendborg og Gladsaxe har et højt sygefravær blandt pædagoger. Omvendt har kommuner som Aabenraa, Kerteminde, Lolland og Ringkøbing-Skjern formået at bringe sygefraværet ned til et forholdsvis lavt niveau.
Årsager til de kommunale forskelle
Der er flere årsager til de store kommunale forskelle i sygefravær:
Lemvigs kommunaldirektør Birgit Fogh Rasmussen peger blandt andet på forskelle i kultur og arbejdsmoral: ”Det er jo seje folk, der bor herude i Vestjylland. Der er en meget høj arbejdsmoral, og man føler et ansvar for sit job og sine kolleger.” (Jyllands-Posten)
Chefkonsulent Mie Amalie Holstein fra CEPOS har undersøgt forholdene i en række pædagogiske institutioner. Hun peger på, at lavt sygefravær hænger sammen med god ledelse i institutionerne.
God ledelse vil blandt andet sige inddragelse af medarbejderne og viljen til at reagere, hvis sygefraværet begynder at stige.
På institutioner, hvor sygefravær er et tabuemne, og hvor der er uklar ledelse og måske dårligt arbejdsmiljø, går det galt med fraværet, lyder det fra Mie Amalie Holstein.
Det store spørgsmål
Højt sygefravær belaster ikke kun kommunernes økonomi. Det rammer også de medarbejdere, der er tilbage. Og sidst, men ikke mindst går det ud over børn og forældre, der oplever udskiftninger, vikarer og generel forvirring og utryghed.
Det store spørgsmål, der hænger over alt dette lyder:
Hvorfor er de så meget bedre til at holde styr på sygefraværet i de private virksomheder end i det offentlige?