Råd fra ekspert: Meld dem, der farvede Dannebrog orange i Roskilde, til politiet

Privat

I Roskile vajer i disse dage et Dannabrog, der absolut ikke er et ægte Dannebrog. Den røde farve er skiftet ud med orange.

 

Det er turistorganisationen VisitRoskilde i Roskilde, som med opbakning fra de handlende og velsignelse fra byrådet har ændret den røde farve i Dannebrog til orange for at reklamere for en musikfestival.

 

Det har vakt opstandelse og forargelse.

 

Da vi her i avisen i går skrev om sagen, udløste det stor debat på vores facebookside. Blandt de forargede var blandt andre Rune Guttorm, som skrev: ”Føj da, hvad har Roskilde gang i. Det må stoppes.”, medens Johnni Melgaard, Aase Nielsen, mente, at ”De skulle have verdens største bøde.” Fra MC-folket, ”Founder Mohawks MC”, lød det kort og godt: ”Sikke noget forbandet svineri.”

 

Ekspert: Det er lovligt, men forkasteligt

Mange læsere, som for eksempel Henni Nielsen, mente, at det måtte være ulovligt at ændre farven i Dannebrog, men det er det ikke.

 

Den Korte Avis har spurgt landets førende ekspert på området, videnkonsulent Søren Cruys-Bagger fra National videncenter om Dannebrog, der er tilknyttet Danmarks-Samfundet.

 

Han siger: ”Det her er et grænseoverskridende misbrug af vort nationalsymbol og brugen af det. Men så længe man ikke kalder det Dannebrog men Orangebrog, er der ikke noget juridisk, man kan stille op, for der er ikke noget regelsæt imod det” siger Søren Cruys-Bagger til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Dansk Standard har fastlagt pantonefarverne (specialfarver til tryk, red.) for de to røde farver i Dannebrog, og de må ikke ændres. Dannebrogsrød er pantone 186C og Orlogsrød er pantone 194C (lidt mørkere end Dannebrogsrød, red.), og hvis ikke disse farvetoninger er anvendt, er flaget ikke et Dannebrogsflag.”

 

Hvis du føler dig krænket, så gå til politiet

Læs også
Tilhørsforhold til en nation er som til en familie

Selv om der ikke findes et regelsæt, der forbyder at ændre farverne i Dannebrog og så blot kalde det noget andet, er der i den slags tilfælde alligevel mulighed for at politianmelde de ansvarlige for Roskilde-flaget.

 

”I Danmarks-Samfundet føler vi os krænket, og vi mener, at grænsen er nået, men som institution kan vi intet foretage os,” understreger Søren Cruys-Bagger som svar på et spørgsmål om, hvorvidt Danmarks-Samfundet har i sinde at politianmelde de ansvarlige.

 

 

”Men,” fortsætter Søren Cruys Bagger, ”jeg kan da kun anbefale de borgere, der føler sig krænkede over dette misbrug af et nationalsymbol, at gå til politiet og anmelde det som en krænkelse.”

 

Initiativtageren: ”Jeg fortryder farven – men ikke selve ideen”

Det er direktøren for VisitRoskilde, Jens Müller, der er initiativtager til ideen med at omdanne Dannebrog til Orangebrog, og han fortryder ikke selve ideen.

 

”Den har skabt nogen debat, men vi står fast ved, at flaget kun er produceret til denne her begivenhed. Vi har givet det et lille Roskilde-twist i respekt for vores flag,” siger Jens Müller til Den Korte Avis og fortsætter:

 

Læs også
Mjølnerparken er muslimsk område – Dannebrog blev revet ned fra flagstangen

”Jeg kan godt forstå, at nogle er blevet stødt. Det ligner mest af alt et falmet Dannebrog, og jeg fortryder, at den orange farve ikke er blevet noget skarpere, men farven er mit valg, og den tager jeg på min kappe.”

 

Hvad med klaphatte og børneservietter?

Selvom man så glemmer alt om, hvorvidt farven er for lys eller ej, kan Jens Müller ikke se noget forkert i på den måde at ændre et nationalsymbol i reklameøjemed.

 

”Jeg føler ikke, at vi er på gyngende grund og spotter flaget. Det gør derimod alle dem, der misbruger nationalsymbolerne i Dannebrog til alle mulige obskure ting såsom klappehatte eller dannebrogsservietter ved børnefødselsdage, hvor der bagefter bliver tørret mund af i Dannebrog,” siger initiativtageren til det omdiskuterede Orangebrog, direktør Jens Müller, til Den Korte Avis.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…