Så vildt bliver der taget selfies, mens man kører

Foto: Colourbox

Du sidder bag rattet. Mobiltelefonen er i din højre hånd, tommelfingeren på tastaturet. Med venstre hånd styrer du bilen. Du tror, at du kan multitaske ved at være på telefonen samtidig med at du kører bil.

 

Men mobiltelefoner trækker bilisters opmærksomhed væk fra kørslen, og derfor er de elektroniske apparater skyld i stadig flere alvorlige trafikulykker.

 

Alligevel er mange på telefonen under kørslen. Det kan være, at man skal besvare telefonopkald, skrive sms’er eller tjekke mails. Men det kan også være, at man lige skal følge med på Facebook, skrive personlige statusopdateringer eller tage selfies. Alt sammen mens man kører bil.

 

Selfies

En ny undersøgelse viser, at hver fjerde unge bilist har taget en selfie bag rattet. Og mere end halvdelen af de adspurgte unge bilister kryber til korset og indrømmer, at de har brugt deres smartphone til at tage billeder, mens de kørte bil.

 

Undersøgelsen, der er gennemført af bilfabrikanten Ford blandt 7000 unge europæiske bilister mellem 18 og 24 år, viser, at de unge faktisk er på de sociale medier som for eksempel facebook mens de kører. Hver fjerde af de adspurgte unge indrømmer at have gjort det mindst en gang.

 

Det er i tråd med en lignede dansk undersøgelse, som har vist at hver fjerde dansker mellem 18 og 39 år bruger deres mobil til at gå på de sociale medier, mens de kører af sted bag rattet i bilen (YouGov for Metroxpress). Sociale medier vil her sige Facebook, Twitter, Instagram og Snapchat. (DKA 26.514)

 

Til fare for sig selv og andre

Den adfærd er til stor fare for alle trafikanter. Det er simpelthen ikke muligt at multitaske med telefon og bilkørsel.

 

Ifølge Ford kan en selfie distrahere en bilist i 14 sekunder, mens et tjek på sociale medier kan koste helt op til 20 sekunder. Det svarer til, at en bil, der kører 100 km/t, når at køre 560 meter – eller fem fodboldbaner.

 

Når du sender en sms svarer det til 10 sekunders distrahering, mens det tager syv sekunder at taste et nummer på en håndholdt telefon.

 

Læs også
Danmark bakker op om tysk vejafgift i 2019, som andre lande er imod

Om det er 7, 14 eller 20 sekunder, så kan det øjebliks uopmærksomhed være til stor fare for dig selv og andre.

 

”At tage en selfie er blevet en hverdagsting for mange unge, men det er absolut det sidste man bør foretage sig bag rattet i en bil,” siger lederen af Ford Driving Skills for Life Jim Graham, der er initiativtager til undersøgelsen..

 

”Det er dybt bekymrende, at så mange unge bilister bruger smartphones og sociale medier mens de kører bil. Derfor vil vi gøre en ekstra indsats for at synliggøre de risici, det indebærer,” siger Jim Graham.

 

Unge bilister er overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne og det er netop baggrunden for at Ford sidste år introducerede trafiksikkerheds-programmet Ford Driving Skills for Lifesom både er et konkret træningsprogram for tusindvis af unge, europæiske bilister og et virtuelt undervisningsprogram for endnu flere unge verden over.

 

Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed er skyld i mange dødsulykker. Vejdirektoratet udgav sidste år en rapport, der viser, at 35 procent af alle dødsulykker i trafikken skyldes bilisters manglende eller utilstrækkelige opmærksomhed under kørsel.

 

Det er uklart hvor mange af ulykkerne, der knytter sig til brugen af smartphones under kørsel eftersom det kræver en dommerkendelse, at klarlægge brug af smartphone i ulykkesøjeblikket.

Læs også
Minister vil ændre omstridt parkeringsregel

 

Men hele 46 procent af danskerne har ifølge dem selv været tæt på at køre galt indenfor det sidste år, fordi de var uopmærksomme i trafikken. (Rådet for Sikker Trafik)

 

Det kan derfor betale sig at ændre adfærd og lade være med at tage selfies og i det hele taget bruge mobilen under kørsel. For din og dine medtrafikanters skyld.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…