Må min chef trække mig i lønnen?

Arkiv

Du kan sende spørgsmål til Søren Vasegaards juridiske brevkasse på [email protected]

 

Spørgsmål:

 

Jeg arbejder som sekretær i et mindre firma. Grundet en fejl som jeg erkender at have begået, har firmaet måttet betale erstatning til en kunde på ca. 30.000 kr. Nu siger min chef, at han vil trække pengene fra min løn.

 

Jeg synes det lyder helt urimeligt, da så mit spørgsmål er, om det virkelig kan være rigtigt, at han kan trække reparationsudgifterne i min løn?

 

Svar:

Lovens udgangspunkt er, at man er erstatningsansvarlig for de skader man forårsager. Men til den regel er der en række undtagelser, bl.a. for ansatte.

 

Reglerne findes i erstatningsansvarslovens § 23 og § 24, som siger, at i det omfang en arbejdsgiver har måttet betale erstatning som følge af, at du ikke har gjort som du skulle, så kan din arbejdsgiver kun kræve erstatning af dig, hvis det må anses for rimeligt at kræve erstatning. Her kigger man bl.a. på, om du bevidst har forårsaget skaden, om det er tale om et uheld eller om du har handlet uagtsomt. Desuden kigger man bl.a. på, hvilken stilling du har i virksomheden. En direktør vil således meget nemmere kunne ifalde erstatningsansvar, end en sekretær.

 

Selv hvis en dommer måtte komme frem til, at du er erstatningsansvarlig, så kan erstatningen nedsættes eller bortfalde, hvis det findes rimeligt. Her vil skadens størrelse bl.a. spille ind, og hvis den skete skade er dækket af en forsikring, vil det også være et væsentligt argument for at reducere eller helt lade erstatningsansvaret bortfalde. Erstatningsansvarsloven § 19 siger direkte, at såfremt skaden er sket ved simpel uagtsomhed, så kan der ikke rejses et erstatningsansvar, såfremt skaden er dækket af en tingsforsikring, en driftstabsforsikring eller arbejdsgiverens ansvarsforsikring.

 

Der skal således rigtig meget til i din situation, før din arbejdsgiver kan få medhold i et erstatningskrav mod dig. Min umiddelbare vurdering ud fra det, som du har oplyst er, at din arbejdsgiver næppe vil kunne få medhold i et erstatningskrav mod dig. Det vil dog i sidste ende afhænge af en dommers vurdering af de faktiske omstændigheder.

 

Din arbejdsgiver er dog under alle omstændigheder uberettiget til at modregne hans påståede erstatningskrav i din løn. Gør han alligevel det, vil der være tale om en væsentlig misligholdelse af din ansættelsesaftale, som kan medføre, at du kan opsige dit arbejde uden yderligere varsel, samt kræve løn i opsigelsesperioden samt feriepenge og godtgørelse udbetalt.

 

Hvis du er medlem af en fagforening, vil jeg anbefale dig at kontakte dem og lade dem forsvare dine rettigheder over for din arbejdsgiver. Er du ikke medlem af en fagforening, bør du kontakte en advokat.

Læs også
Vidner til vold vælger ofte at blande sig

 

Venlig hilsen Søren Vasegaard

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…