Nazisterne gjorde det med jøderne. Nu mærker Islamisk Stat de kristnes huse som tegn på, at de skal dræbes, hvis de ikke bliver muslimer

andthechurch.com

Irak er gammelt kristent land

Irak har haft nogle af verdens ældste civilisationer med en rig kulturarv til følge. Mellem floderne Eufrat og Tigris lå Mesopotamien, hvis ældste veldokumenterede kultur var den sumeriske omkring Ur og Uruk.

 

Mesopotamien blev siden delt i Assyrien mod nord (omkring Mosul, Arbil og Tikrit) og Babylonien mod syd (omkring Bagdad og Basra).

 

Det er et gammelt bibelsk område – Abraham stammede eksempelvis fra Ur, og i Mosul findes resterne af profeten Jonas’ gravmæle (Jonas blev ifølge en bibelfortælling slugt af en hvalfisk).

 

Der boede mange jøder i Mesopotamien, da kristendommen i det første århundrede af vor tidsregning spredtes dertil ved brug af det fælles sprog aramæisk. Kristendommen blev nu den største religion i området. Blandt de første kristne samfund fandtes den assyriske kirke og den kaldæiske kirke.

 

Kristendommen blev trængt i takt med, at islam vandt frem.

 

I 600-tallet trængte muslimer fra den arabiske halvø frem og underlagde sig Mesopotamien, der ellers igennem flere århundreder forinden havde været kristent.

 

I årene 762-1258 havde Abbaside-kalifatet hovedsæde i Bagdad, og Mesopotamien var indlemmet i det osmanniske rige i årene 1533–1918. I 1919 dannedes staten Irak som britisk mandatområde, og i 1932 blev landet selvstændigt.

 

 

Kristenforfølgelser

Engang var der mellem en og halvanden million kristne i Irak.

 

Den kristne minoritetsgruppe nød en vis beskyttelse under Saddam Hussein, men siden hans fald i 2003 har de kristne i Irak været udsat for muslimers forfølgelser.

Læs også
Forbyd muslimske bønnekald ved lov

 

Præster og andre kristne er blevet dræbt, kvinder er blevet voldtaget og taget som sexslaver, og kirker er blevet ødelagt eller omdannet til moskeer. Jonas’ gravmæle i Mosul er ødelagt.

 

Blandt de mange angreb igennem årene kan nævnes belejringen af Bagdads kristne kvarter al-Durah i foråret 2007.

 

De kristne, der ikke nåede at flygte, blev stillet over for tre velkendte valgmuligheder: at konvertere til islam, at betale kopskatten jizya, eller at blive dræbt.

 

I oktober 2010 angreb al-Qaeda den syrisk-katolske katedral i Bagdad, hvor der var gudstjeneste, og dræbte mindst 52 kristne. Ved denne lejlighed flygtede de fleste af Bagdads kristne.

 

Den 10. juni i år indtog Islamisk Stat magten i Mosul.

 

De ryddede byen for kristne i juli måned. Der havde da været kristne i Mosul i 1700 år. I 2003, hvor Saddams regime faldt, var der 60.000 kristne i Mosul. I juni 2014, efter 11 års forfølgelser, var der 35.000 kristne tilbage i byen. Men nu i august, efter Islamisk Stats udrensning af de kristne, findes der ikke længere kristne i Mosul.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

På denne husmur står der: “Længe leve den Islamiske Stat I Irak og Levanten. Muslimer glæder sig over jihadkrigernes tilbagekomst. Allah er størst”.

 

Også i Mosul blev de kristne stillet over for valget: konvertér til islam, betal kopskat eller bliv dræbt.

 

Islamisk Stats ultimatum udløb den 19. juli, og hvis de kristne til den tid ikke ville indordne sig, ville de blive dræbt.

 

 

Mosuls kristne forsvandt, da deres huse blev udpeget

I forbindelse med udstedelsen af ultimatummet afmærkede Islamisk Stat fra den 14. juli de huse i byen, hvor der boede kristne, med det arabiske bogstav ن , n (nuhn), der er en forkortelse for “nasara”, det arabiske ord for kristen. Ordet er afledt af stednavnet Nazareth, som er den by, som Jesu moder Maria kom fra.

 

Læs også
To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

 

På disse billeder er tegnet ن for “kristen” malet med rød spraymaling, mens der med sort skrift står: “Tilhører den Islamiske Stat”.

 

 

Med denne mærkning ville de kristne blive fundet og dræbt, hvis de ikke nåede at flygte. De kristne flygtede i al hast og medbragte kun deres vigtigste ejendele, men de blev standset ved vejspærringer og berøvet alt – bortset fra det tøj de gik og stod i.

 

http://andthechurch.com/2014/07/20/christian-genocide-in-iraq/

 

Mere end to trediedele af Iraks kristne er blevet drevet på flugt i løbet af de seneste 11 år.

Læs også
Islamisk skilsmisselov skaber ulykke i Danmark

 

The Independent betegner de irakiske kristnes masseflugt som den største siden det armenske folkemord og fordrivelsen fra Tyrkiet under og efter Den Første Verdenskrig.

 

 

 

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28686998

 

http://www.christianitytoday.com/gleanings/2014/august/islamic-state-seizes-iraqs-christian-capital-qaraqosh-isis.html

 

http://www.asianews.it/news-en/Baghdad-patriarch:-flight-of-100,000-Christians-from-Nineveh-Plain-turning-into-humanitarian-catastrophe-31839.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…