Nahida Rashid er oberst i den kurdiske hær – hun kæmper en farlig kamp mod Islamisk Stat

minecrafts

Direkte oversat betyder det kurdiske navn Peshmerga ”Dem, som ser døden i øjnene”.

 

Navnet Peshmerga refererer til de kurdiske krigere, der har kæmpet for kurdisk selvstændighed siden begyndelsen af 1920´erne. Men det er også det officielle navn på de væbnede styrker, som den autonome kurdiske region råder over.

 

Der skønnes at være omkring 190.000 Pershmegaer, som i dag har udviklet sig til at spille en nøglerolle i den kurdiske kultur og som frontkæmpere for en uafhængig kurdisk stat.

 

Pershmegaerne går for at være frygtløse og effektive. De har som erklæret mål at sørge for sikkerhed for alle – uanset etnicitet.

 

Da USA invaderede Irak, hjalp Peshmerga´erne amerikanerne med at fange Saddam Hussein, og det var også pershmegaer, som i 2004 fangede Osama Bin Ladens budbringer, hvilket i sidste ende førte til Bin Ladens fald.( http://en.wikipedia.org/wiki/Peshmerga )

 

Pershmegaernes bedrifter er mange.

 

Men måske mest usædvanligt for den del af verden, så inkluderer Pershmegaerne kvinder i deres væbnede styrker.

 

Nahida Rashid – en modig kvinde

Den højest rangerende kvindelige pershmega er Nahida Rashid.

 

Hun er oberst og leder af Pershmegaernes kvindelige deling, der blev grundlagt i 1996 med det formål at bekæmpe  tilhængere af Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein.

 

Den kvindelige deling tæller flere hundrede kvinder – alle frivillige.

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

 

Selvom få af dem har været i kamp, så har de svoret, at de vil bekæmpe ISIS, som i den forløbne måned har besat dele af det nordlige og vestlige Irak. Og de kvindelige soldater er kampklare, siger Nahida Rashid.

 

”De har fået træning med SWAT-teams og specialstyrker – og nogle af dem har allerede kæmpet side om side med deres mandlige kolleger ved frontlinjen” siger Nahida Rashid.

 

”Jeg sender flere af dem til Kirkuk, hvor jeg selv lige har været” siger hun og henviser dermed til, at det er lykkedes pershmegaer at sikre olieproduktionen i Kirkuk, og at hendes kvindelige soldater nu vil blive sendt til Kirkuk for at sikre byen og de omkringliggende oliefelter.

 

”Kvinderne har grebet til våben og er draget i krig for at kæmpe for Kurdistan” siger hun, ”men de gør det også for at vise, at der ikke er forskel på mænd  og kvinder” (http://libreprensa.com/k/col-nahida-ahmed-rashid/3153639#s/3905083 )

 

Med siden hun var teenager

Selv begyndte Nahida Rashid sin militære løbebane da hun var teenager, hvor hun kæmpede for den kurdiske seperatisbevægelse. Siden da har hun gjort karriere og er steget i graderne, så hun nu er den højst rangerende kvinde med rang af oberst. Og hun tjener det samme, som sine mandlige kolleger – der ingen kønsforskel på lønnen hos Pershmegaerne.

 

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

Det er der til gengæld, hvis man sammenligner Pershmega-obersternes løn på ca. 1000 $ med, hvad en oberst i den irakiske hær får. Han tjener nemlig mere end dobbelt så meget.

 

Men det er Nahida Rashid ligeglad med: ”Man kan ikke købe sig til loyalitet – og Pershmega-krigerne er loyale” siger hun, og fortsætter: ”Pershmega-krigere kæmper ikke for penge – de kæmper for deres folk. Jeg ved, at der er pershmegaer, der er i frontlinjen lige nu, og som ikke har fået løn I flere måneder, men de fortsætter med at kæmpe alligevel. De kæmper for vores land. Hvad du kan se dérude – dét er det land, vi kæmper for” (http://www.pri.org/stories/2014-08-07/meet-female-colonel-leading-kurdish-forces-battle-against-isis )

 

Kæmper mod islamister, som hader kvinder

Det kan umiddelbart undre, at Nahida Rashid ikke vægter kønsaspektet mere: Lige nu kæmper hun som kurdisk befalingskvinde mod en guerrillahær af ekstreme islamister, der betragter kvinden som ”mandens ager”, hans ejendom og som mennesker uden værdi.

 

Vinder ISIS, vil Nahida Rashid enten blive slået ihjel, eller skulle friste en tilværelse fuldstændig prisgivet mænd, der ikke regner hende for noget. Og med hendes baggrund, rang og indstilling er det nærmest umuligt at forestille sig, at hun skal kunne underkaste sig noget som helst.

 

Mr. Muhammad

Og så er hun og de øvrige pershmega-krigere alligevel meget bevidste om effekten af, at have kvindelige soldater og befalingsmænd:  De forsøger således at tage højde for, at tilstedeværelsen af en kvindelig kampenhed under ledelse af en kvindelig oberst, betragtes som en hån mod ISIS.

 

Læs også
Pludselig sagde imamen sandheden

Derfor tager hendes mandlige kolleger deres forholdsregler, og kalder konsekvent Nahida Rashid for ”Mr. Muhammad”, når de kontakter hende.

 

Og selvom Pershmegaerne er kampklare og frygtløse, så har deres kamp ændret sig radikalt: De har i årtier været vant til at kæmpe på guerrilla-maner med en hurtig-ind-hurtig-ud strategi rettet imod en konventionel hær.

 

Nu er det Pershmegaerne, der i foruroligende omfang bliver trængt i defensiven af ISIS, som i vidt omfang benytter sig af en taktik, der minder om Pershmegaernes egen. Dermed trænges de kurdiske krigere i defensiven af, hvad Pershmegaerne selv betegner som ”en ukendt, usynlig fjende”. (http://www.pri.org/stories/2014-08-07/meet-female-colonel-leading-kurdish-forces-battle-against-isis )

 

Det er meget usikkert, om de kurdiske mænd og kvinder, der i disse dage er forenet i kamp mod islamisterne i ISIS vil gå sejrrigt ud af konflikten. Taber de kampen mod ISIS vil det være et dobbelt tab, fordi Pershmegaerne med deres ligefremme og kønsneutrale tilgang til rekruttering og træning af både mænd og kvinder, har givet mange vestlige demokratier baghjul i ligestillingsspørgsmål.

 

Det var vel næsten også for godt til at være sandt…..

 

Her kan du se Nahida Rashid træne med delingen af kurdiske kvinder:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…