Alle kender Kay Bojesen. Måske ved man det bare ikke. Sig så ”Træaben” eller ”Garderen” og straks ser man et smil.
Kay Bojesen, der er født i København i 1886, kom efter præliminæreksamen i købmandslære og han blev udlært i 1906. Det var dog som sølvsmed han senere blev kendt. Han fik lærebrev hos sølvsmed Georg Jensen i 1910. En del år arbejdede han som svend i Tyskland og Frankrig.
I 1913 kom han tilbage til Danmark, hvor han nedsatte sig som sølvsmedemester i København. Særdeles produktiv med saltkar, kander, skåle og bestik.
Firmaet lå en kort tid i Frederiksberggade, men flyttede hurtigt til Nybrogade ved Slotholmskanalen. Adressen Bredgade 47 lige ved ”Marmorkirken”, hvor han flyttede til i 1935, er nok den adresse, man bedst forbinder med Kay Bojesen.
Kay Bojesen foran sin forretning i Bredgade. Han tegnede over 2.000 ting og ofte blev han omtalte som ”humøret i dansk brugskunst”.
Trælegetøj
I hans sølvprodukter indgik ofte træ og det kan være årsag til, at han allerede i 1922 fremstillede sit første trælegetøj, bl.a. en damptromle og dragon til hest.
Damptromlen fra 1922 var en af de første træmodeller, der blev sat i produktion. På et tidspunkt beskæftigede fabrikken over 100 medarbejdere.
Først et stykke ind i trediverne blev han trælegetøj kendt, eksempelvis gravhunden og gyngehesten.
Der blev gennem tiden fremstillet flere typer gyngeheste. Her en model fra trediverne fotograferet i Gentofte i 1947. Mine forældre medbragte gyngehesten for at være helt sikker på, at rekvisit til optagelsen var i orden.
Garderen – den store succes
En af de helt store succeser er garderen. Træsmeden, som aviserne kaldte ham, blev inspireret til at lave garderserien i begyndelsen af besættelsen i anledning af Kong Chr. X’s 70 år fødselsdag. På selve fødselsdagen hyldede kunstneren majestæten ved at opsætte fire over en meter høje gallaklædte livgardere foran forretningen i Bredgade.
Flot velkomst man får ved indgangen til udstillingen på Sophienholm i Lyngby.
Seriefremstillingen af de kendte garderfigurer begyndte i 1942 og tre af dem fremstilles stadig. I 1948 lavede han en julemand. Hjemmet i ”Bella Vista” i Klampenborg bar præg at hans produkter. Hvert år ved juletid blev lejligheden udsmykket med mange julemænd. Julemanden benyttede han ofte, som en lille ekstra gave til kunderne og sidste år blev figuren genfremstillet.
Aben
Den første smilende abe i træsorterne teak og limba blev fremstillet i 1951. Oprindelig tænkt som en knage til børnetøj. Kay Bojesen omtalte ofte sin træabe fra 1951 som ”min lille datter”.
Kay Bojesen, den lille runde glade legeonkel fremstillede også aben i stor størrelse. I dag findes den i mindst fire størrelser.
”Abegilde” med aber i den nye ”mellemstørrelse”. Der er fremstillet mere end 300.000 eksemplarer af den kendte abe, primært i den lille størrelse. Aben fremstilles som håndarbejde på specialværksted i Danmark.
Mange husker stadig Otto Leisners Tv-udsendelse ”Pladeparade” fra omkring 1960. Otto Leisner havde flere effekter med i studiet, men Kay Bojesens abe nævnes altid i forbindelse med den udsendelse. Kay Bojesen har også hygget sig med den træfigur. Det ville have glædet ham, at se sin figur anvendt som en slagt logo i et Tv-program.
På udstillingen er det også mulighed for at se en af de helt store kæmpeaber.
Forretningen og udstillinger
Kay Bojesen bliver ofte beskrevet som en varmhjertet, dygtig kunster, der elskede at fortælle vigtigheder. Han havde en dejlig veludviklet form for selvironi. Nok ikke tilfældigt. Hans far Ernst Bojesen udgav et humoristisk satireblad, der fra 1889 blev kendt under navnet Blæksprutten.
Kay Bojesen deltog i mange udstillinger og han modtog flere præmier både for sølvtøj og legetøj. I 1952 blev han Kgl. Hofleverandør og ridder af Dannebrog et par år senere.
Kay Bojesen døde 1958 i Gentofte 72 år gammel. Hans enke Erna Bojesen fortsatte virksomheden til sin død i 1986. Rettighederne blev i 1991 overdraget til en dansk designfirma og mange af kunstnerens produkter fremstilles stadig. Et barnebarn af Kay Bojesen overtog i 2011 rettighederne til hans berømte bestik Grand Prix.
Flere museer har lavet særudstillinger med Kay Bojesens sølvtøj og legetøj. Samlere har flere gange stillet effekter til rådighed. Senest til en større udstilling i Lyngby, hvor man også fortæller historien om designeren Kay Bojesen.
Lidt af Kay Bojesens design, der er udstillet på Sophienholm.
Udstillingen varer til 21. september 2014. Sophienholm og Rosendahl har desuden en salgudstilling i sidebygningen.
http://www.sophienholm.dk/side.asp?ID=10