Første dansker ramt af Islamisk Stats nye form for terror

Live Leak

Meget tyder på, at Islamisk Stat stod bag terrorangrebet forleden mod en dansker, der er ansat i Arla i Saudi-Arabien.

 

Mandag aften blev en video-optagelse af angrebet lagt ud på YouTube. Forløbet ses fra terroristernes synsvinkel.  Eksperter mener at kunne forbinde videoen med Islamisk Stat. (Politiken)

 

Før man ser optagelsen af selve attentatet, hører man stumper af taler fra to nøglefigurer i Islamisk Stat: For det første organisationens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, for det andet dens ledende talsmand Abu Mohammad al-Adnani.

 

Al-Adnani leverer følgende aggressive budskab: Den troende, som støtter den islamiske stat, bør dræbe de vantro, der er på Den Arabiske Halvø. ”Hvis du finder en vantro, så dræb ham og smadr hans hoved med en sten.”

 

Derefter ser man terroristerne køre op på siden af den Arla-ansatte danskers bil, og der affyres tre skud mod den. De sårer danskeren, men han har det nu ”efter omstændighederne godt”, ifølge virksomheden.

 

Næste gang kan det blive i Danmark

Det står klart, at terroraktionen er rettet mod Saudi-Aarabien, som Islamisk Stat har fået et stadig mere fjendtligt forhold til.

 

Det står også klart, at aktionen bevidst rammer en ”vantro” vesterlænding.

 

Derimod er det foreløbig usikkert, om terrororganisationen specielt gik efter at ramme en dansker – eller om der var mere tilfældige grunde til, at det lige blev ham.

 

Men kendsgerningen er i hvert fald, at en dansker nu for første gang er ramt af den nye form for terror, som Islamisk Stat praktiserer.

 

Næste gang kan det blive inden for Danmarks grænser.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Den nye terror

I september i år holdt al-Adnani en tale, som blev lagt ud på nettet. Her opfordrede han Islamisk Stats tilhængere til at lave uvarslede terrorangreb mod tilfældige personer med de midler, som lige var ved hånden:

 

”Hvis du ikke kan finde en bombe eller en kugle, så få fat i en vantro amerikaner, franskmand eller en hvilken som helst af deres allierede. Knus hans hoved med en sten, eller slagt ham med en kniv, eller kør ham over med din bil, eller smid ham ned fra et højt sted, eller kvæl ham, eller giv ham gift.”

 

Siden da er der lavet en række terroraktioner af denne type i Vesten. Den mest kendte var drabet på en canadisk soldat og det efterfølgende angreb på det canadiske parlament i Ottawa.

 

Derudover har der været en stribe terrorplaner af den slags, som er blevet opdaget i tide.

 

Meget svær atopdage

Disse angreb retter sig især mod folk i uniform, dvs. soldater og politifolk, der står som repræsentanter for det forhadte Vesten. Men det ligger klart i kortene, at der også kan komme terror mod tilfældige almindelige mennesker, for eksempel på gaden, på togstationer eller i butikscentre.

Læs også
Asger Aamund fylder 80 år: Islam er i krig med os – det er på tide at se virkeligheden i øjnene

 

Flere af de planer, der er blevet afslørede, går i den retning.

 

Denne ny form for terror er meget svær at opdage i tide. Den kan udføres af en enkelt person. Den kræver ikke de store ressourcer eller forberedelser. Man kan bare skyde løs eller svinge en økse mod folk i en menneskemængde.

 

En af de metoder, som indgår i terroristernes arsenal, er såkaldte ”drive-by shootings” altså skud mod et offer, mens man kører forbi. Det var det, der blev brugt mod den Arla-ansatte.

 

Stor sandsynlighed for, at det sker snart

Derfor er efterretningstjenesterne i de vestlige lande i højeste alarmberedskab. I flere lande gør myndighederne det klart for deres befolkning, at der er alvorlig risiko for terror i nær fremtid.

 

I den seneste vurdering fra den norske efterretningstjeneste PST vurderer man, at der er mellem 60 og 90 procents risiko for, at Norge udsættes for et islamisk terrorangreb i løbet af næste år (Dagbladet). Norske politifolk har fået besked på at bære våben i julen.

 

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

I Sverige siger chefen for sikkerhedspolitiet Säpo, at Islamisk Stat er parat til at slå til i Sverige. Han kalder udviklingen for ”eksplosionsagtig”. (Aftonbladet)

 

Storbritanniens indenrigsminister Theresa May taler om ”en tid præget af meget betydelig fare”. En anonym embedsmand siger, at en snarlig terrorhandling er ”næsten uundgåelig”. (Daily Mail)

 

I sidste uge tog myndighederne det dramatiske skridt at uddele løbesedler på landets togstationer, der oplyste om, hvordan man skulle forholde sig, hvis et terrorangreb blev gennemført for eksempel på en perron.

 

Alene i år har politi og efterretningstjeneste i Storbritannien afsløret fire-fem alvorlige terrorplaner.

 

Danske myndigheder er lukkede

I Danmark har myndighederne været meget mere tavse om den nye form for terrortrussel.

 

Det kan dårligt skyldes, at efterretningstjenesterne PET og FET anser truslen for at være væsentligt mindre i Danmark.

Læs også
Medier: Imam forbindes med terror på Sri Lanka – “Allah skabte dette land til muslimer”

 

Snarere er det vel udtryk for, at man har valgt at være mere lukket i forhold til befolkningen, måske for ikke at opskræmme.

 

Man kan så spørge, om det er den rette vej netop i forhold til en terror, der uvarslet kan ramme almindelige mennesker på åben gade. Burde befolkningen ikke inddrages i at holde et vågent øje med mistænkelige personer og aktiviteter?

 

Måske var det en tilfældighed, at det lige var en dansker, der blev angrebet forleden i Saudi-Arabien. Men det kan jo også være udtryk for, at Danmark, som er med i alliancen mod Islamisk Stat, nu for alvor er kommet på sigtekornet.

 

I hvert fald gør vi klogt i at antage, at den nye form for terror også når som helst kan ramme her i landet.

Du kan se videoen som terroristerne har lagt ud på videokanalen Live Leak

 

http://www.liveleak.com/view?i=32a_1417465963

 

Læs også
Indvandringskritisk parti stormer frem i Holland efter det islamiske terrorangreb

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…