Fredelig demonstration for jøders ret til at færdes frit – også på Nørrebro

Lørdag kl. 11 var der demonstration på Nørrebro i København for jøders ret til at bære religiøse symboler i det offentlige rum. Ifølge Københavns Politi var der omkring 1000 deltagere, som gik i fælles procession fra Nørrebro Station op ad Nørrebrogade mod Dronning Louises Bro.

 

Baggrunden for arrangementet var, at langt flere danske jøder end tidligere har været udsat for chikane og overfald i juli i forbindelse med konflikten i Gaza-striben.

 

Ifølge Afdeling for Kortlægning og Videndeling af Antisemitiske Hændelser (Akvah) har der således i sidste måned været hele 27 episoder med trusler og chikane mod jøder (Politiken).

 

Det var lederen af den konservative gruppe i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov, som havde taget initiativ til demonstrationen, men der var politikere med fra alle partier – blandt andre Yildiz Akdogan fra Socialdemokratiet, Lisbeth Bech Poulsen fra SF og Martik Henriksen fra Dansk Folkeparti.

 

Ingen ballade

Mange deltagere – jøder såvel som ikke-jøder – bar kalotter eller davidsstjerner under demonstrationen, som forløb fredeligt.

 

Arrangørerne havde på forhånd slået fast, at demonstrationen kun handlede om danske jøders ret til at bære religiøse symboler i det offentlige rum. Derfor var der ingen israelske flag, men mange deltagere havde medbragt Dannebrog.

 

Politiet var mødt talstærkt frem og havde hollændervogne klar i mange af sidegaderne i tilfælde af uroligheder.

 

Det blev dog heldigvis kun til et par enkelte tilråb fra forbipasserende – en mand råbte ”down, down, Israel”, og nogle unge med arabisk baggrund i en bil kom også med tilråb. Enkelte tilskuere bar palæstinensiske flag, men kiggede fredeligt på.

 

Demonstrationen endte på Øster Søgade ved Dronning Louises Bro, hvor Rasmus Jarlov takkede for god ro og orden og erklærede arrangementet for afsluttet.

 

 

Læs også
Socialdemokratisk politiker blev jaget væk fra Nørrebro: ‘Demokrati er imod Allah’
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…