”De behøver kun en køkkenkniv og en mobiltelefon for at udføre et terrorangreb med stor effekt”

Over hele Europa er efterretningstjenesterne i højeste beredskab i forhold til terrortruslen.

 

I Storbritannien har efterretningskilder advaret om, at et terrorangreb forbundet med islamisk ekstremisme er ”næsten uundgåeligt” i de kommende måneder. (The Times, Daily Mail)

 

I Norge vurderer politiets efterretningstjeneste, PST, at der er mere end 50 procents risiko for, at Norge bliver ramt af terror inden for det næste år. (NTB, The Local)

 

I Holland konkluderer en ny rapport fra efterretningstjenesten AIVD, at ”den tiltagende fremdrift for islamisk ekstremisme i Holland udgør en trussel uden fortilfælde for den demokratiske retsstat i Nederlandene.” (Gatestone Institute)

 

I Danmark er PET noget mindre åbne omkring deres vurderinger. Men man deler utvivlsomt den grundlæggende opfattelse hos de andre efterretningstjenester.

 

Ekstremisterne optræder mere og mere åbent og provokerende

Der er almindelig enighed om, at terrortruslen er steget kraftigt i de senere måneder.

 

Siden sommer er trusselsniveauet i både Norge og Storbritannien hævet til højeste niveau. Det bliver i høj grad forklaret med Islamisk Stats fremstormen i Mellemøsten og dens påvirkning af unge muslimer i Europa.

 

Den hollandske efterretningsrapport slår fast, at ”jihad-bevægelsen” ikke kun vokser i omfang og styrke – den optræder også mere og mere åbent og provokerende, både på nettet og på gaden.

 

På de sociale medier i Danmark ser man da også i dag helt utilslørede sympatitilkendegivelser i forhold til Islamisk Stat. Den tid er forbi, hvor den terroristiske ekstremisme kun blev luftet i små hemmelighedsfulde kredse.

 

De sociale medier

Sammen med Islamisk Stat er der to ting, som får terrortruslen til at vokse.

 

Den ene er, at de ekstremistiske ideer spreder langt hurtigere og voldsommere end tidligere i kraft af de sociale medier. Radikaliseringen af en person foregår ofte inden for et kort tidsrum.

 

Den ene dag stifter de bekendtskab med den ekstreme islamismes tanker på Facebook eller Twitter. Kort tid efter føler de sig som tilhængere. Og snart bliver en del af dem aktive deltagere i det, som hollænderne kalder ”jihad-bevægelsen” – hvad enten det er derhjemme eller i Syrien.

 

Islamisk Stat har vist sig særdeles dygtige til at bruge de sociale medier til at rekruttere nye tilhængere.

 

Nye metoder

Den anden ting, som har sat fart i terrortruslen, er nye terrormetoder.

 

Terroristerne har fundet ud af, hvor let det er at begå terror med meget simple midler: Enkeltpersoner kan simpelt hen gennemføre pludselige, uvarslede angreb på tilfældige ofre midt på åben gade. Ofrene kan være folk i uniform eller almindelige mennesker.

 

For myndighederne er den slags angreb ekstremt svære at gardere sig imod. De kommer som lyn fra en klar himmel.

 

De kan sprede skræk og rædsel – hvilket jo er pointen med terror. Og hvis man optager dem på mobiltelefon kan de også bruges i ekstremisternes propaganda.

 

Som en britisk efterretningskilde formulerer det: ”De behøver kun en køkkenkniv og en mobiltelefon for at udføre et angreb med stor effekt.” (The Times)

 

Hakket til døde

I Storbritannien var man tidligt på den med den slags terror: Sidste år blev soldaten Lee Rigby myrdet på åben gade af to islamiske ekstremister, der først kørte ham ned med en bil og så hakkede ham til døde med en kødøkse.

 

Dette drab har siden fungeret som en inspiration for andre terrorister, fordi det viste, hvor enkelt og let det kan gøre.

 

Islamisk Stat har taget denne terrormodel til sig. De opfordrer nu tilhængere i vestlige lande til at gøre brug af den. Især havde det betydning, at en ledende talsmand for Islamisk Stat i september opfordrede til den slags mord med geværer, knive, biler, sten og alt mulig andet, der er for hånden.

 

Meget aktive terrorister

Virkningen har hurtigt vist sig: To terrormord i Canada, det ene foran det canadiske parlament. To forsøg på terrormord på åben gade i USA. Og en række terrorplaner, der blev afsløret i tide.

 

I Storbritannien har efterretningstjeneste og politi forhindret tre terrorangreb bare inden for de seneste måneder. Det sidste af dem førte til anholdelse af fire mænd for nogle dage siden.

 

I Norge forhindrede man et terrorangreb i sommer. Efterretningstjenesten har foreslået, at der bliver placeret væbnede vagter ved indgangen til Stortinget. Kan noget lignende komme op i forhold til Folketinget?

 

I Danmark er der forbløffende lidt mediebevågenhed og debat omkring det nye terrormønster.

 

Truslen er dog ikke til at tage fejl af. Den mærkes i store dele af den vestlige verden. Og den er klart større end tidligere.

 

Vi skal ikke gå i panik af den grund. Det ville være en triumf for terroristerne. Men vi må se i øjnene, at vilkårene for at bekæmpe islamisk ekstremisme og terrorisme har ændret sig – bare siden i sommer.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…