10 steder som skal opleves inden de forsvinder

Foto: Gnuckx (Trivago)

(Venedig | Foto: gnuckxhttp://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Venice-by-gnuckx.jpg)

 

Verden er fyldt med forbløffende seværdigheder, men blandt andet klimaændringer truer eksistensen af nogle af de mest opsigtsvækkende vidundere.

 

Vi kan være en af de sidste generationer til at opleve spektakulære steder som for eksempel Venedig, Det Døde Hav eller Madagaskar. Derfor har hotelsøgemaskinen trivago samlet 10 destinationer, som rejsende bør opleve inden det er for sent.

Det Døde Hav, Israel/Jordan

Det Døde Hav (Foto: Tracy Hunter): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Dead-Sea-by-Tracy-Hunter.jpg

Det Døde Hav (Foto: Guillaume Baviere): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Dead-Sea-by-Guillaume-Baviere.jpg

 

Siden 1930 har verdens lavest beliggende sø, Det Døde Hav, været under skarp overvågning. Dødehavet, som søen også kaldes, er i øjeblikket beliggende næsten 430 meter under havets overflade og synker godt en meter hvert år. Blandt andet på grund af nabolandenes vandafledning er søens overflade skrumpet fra 1050 km2 til blot 600 km2 i løbet af de seneste 85 år, og eksperter mener, at Dødehavet kan være fortid indenfor kun 40 til 50 år. Så ønsker du at flyde på Det Døde Hav eller naturlig behandling af diverse hudsygdomme, så skal du ikke vente alt for længe.

 

Verdens 7 vidundere

Her finder du information og billeder af verdens 7 vidundere. Læs historien om valget af verdens syv vidundere og vores omfattende guide.

 

 

Venedig, Italien

Venedig (Foto: gnuckx): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/GrandCanalVenice.jpg

Venedig er en af Italias største turistmagneter, men ingen kan med sikkerhed vide i hvor lang tid. Som turist bør du opleve den romantiske kanalby, inden det er for sent. Samtidig med at vandstanden stiger hurtigere end nogensinde, vurderes det, at Venedig synker i gennemsnit 2mm om året, og det betyder blandt andet, at byen af og til bliver oversvømmet.

 

Læs også
Tre guldkorn om at rejse på budget

Indtil videre er det  dog stadig muligt at gå på broerne, beundre den fantastiske arkitektur og tage en uforglemmelig gondoltur, men om foranstaltningerne, som er sat i værk for at redde byen er nok, vil tiden vise.

 

Maldiverne

Maldiverne (Foto: Selda Eigler): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Maldives-by-selda-eigler.jpg

Maldiverne består af 1.200 koraløer, hvoraf 80 % ligger mindre end 1 meter over havets overflade. Øerne, som også kaldes atoller, er rester af vulkanøer, som omkranses af koralrev. Oppefra ses atoller derfor som cirkler af land med en stor havsø i midten. Den eksotiske øgruppe kan bryste sig af, at være den lavest liggende nation i verden.

 

Dette betyder derfor, at Maldiverne er de første, som bliver ramt, hvis verdenshavene fortsætter med at stige. FN’s klimapanel forudsiger, at øgruppen vil være ubeboelig i 2100. For at sikre sin befolkning har den maldiviske regering besluttet at købe en del af Sri Lanka, så Maldivernes beboere har et sted at flytte hen, hvis deres hjem en dag ligger under havets overflade.

 

Taj Mahal, India

Taj Mahal (Foto: Christian Haugen): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Taj-Mahal-by-Christian-Haugen.jpg

Taj Mahal (Foto: Guilhem Vellut): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Taj-Mahal-by-Guilhem-Vellut.jpg

Læs også
Landegrænser for bankoverførsler udtværes af ny teknologi

3 til 4 millioner mennesker besøger hvert år Taj Mahal, som blev bygget i det 17. århundrede til minde om kejser Shal Jahans foretrukne hustru, Mumtaz Mahal. Selv en øget billetpris har ikke stoppet de mange turister, og grundet den stigende folkemængde, massiv luftforurening og sjuskede renoveringer er bygningens ydre stenfacade i alvorlig fare.

 

Det har blandt andet fået række organisationer, heriblandt UNESCO, til at tale for en lukning af Taj Mahal indenfor blot en håndfuld år

 

Kilimanjaro, Tanzania

Kilimanjaro (Foto: cjasik): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/kilimanjaro-by-cjasik.jpg

Afrikas største bjerg hæver sig 4,8 kilometer over det omkringliggende landskab og er samlet set 5,9 kilometer over havniveau. De smukke, snedækkede vulkantoppe kan spottes på lang afstand i Kenya og Tanzania. Den karismatiske hvide sne vil sandsynligvis forsvinde inden for de næste årtier.

 

I løbet af de seneste 100 år er 85 % af sneen smeltet, og samtidig er den afrikanske region blevet mere tør i løbet af de sidste årtier, hvilket betyder mindre skydække til at afskærme for solen. Forskerene er uenige om, hvor hurtigt snetoppen vil smelte totalt, men peger på mellem 15 og 45 år.

 

Læs også
27-årig kvinde har besøgt alle verdens lande på 1,5 år

Belize Barriererev

Skildpadde (Foto: aSIMULAtor): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/BelizeBarrierReef-turtle.jpg

Koralrev (Foto: aSIMULAtor): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Belize-Barrier-Reef-asimulator.jpg

Det største barriererevssystem på den nordlige halvkugle finder man ud for Belize i Mellemamerika. I 1996 blev barriererevet inkluderet i samlingen af UNESCOs verdensarve, og siden 1998 er over 40% af det 297 km lange koralrev blevet skadet. Orkaner, fiskeri, turisme, naturforurening og global opvarmning af havet er en håndfuld af de største syndere, og disse faktorer spiller en meget afgørende rolle for, hvornår dette farverige dykkerparadis blot er historie.

 

Eksperter vurderer af størstedelen af de caribiske koraller kan være fortid om kun 20 år.

 

Glacier National Park, Montana, USA

Glacier National Park (Foto: David Restivo, NPS): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/GlacierNationalPark-David-R.jpg

Glacier National Park (Foto: Don DeBold): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/GlacierNationalPark-DonDeBold.jpg

Læs også
Mange vil gerne på en kort nytårsrejse – her er syv gode forslag

Glacier National Park i den amerikanske stat Montana bød for 100 år siden på mere end 150 gletsjere. Parken er opført på UNESCOs verdensarvslist som en del af Waterton Glacier internationale fredspark.  I øjeblikket er der kun 25 gletsjere tilbage, og de forventes at forsvinde inden år 2030.

 

Mange af de dyr og planter, som lever i parken, har brug for det kolde vand fra gletsjerne, hvilket betyder, at parkens økosystem vil ændres dramatisk med tiden. Så det er bestemt ikke for tidligt at planlægge en tur over Atlanten, hvis du ønsker en uforglemmelig vandretur med vilde dyr og frisk luft i Glacier National Park.

 

Napoli, Italien

Napoli (Foto: Luciano): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/Naples-by-luciano.jpg

Kun 9 kilomenter fra Napoli ligger vulkanen Vesuv, som anses som verdens farligste vulkan, bl.a. på grund af sin placering tæt på storbyen. Igennem tiden har vulkanen været mere eller mindre aktiv mindst en gang hvert århundrede. Sidste udbrud blev observeret i 1944, hvor ingen menneskeliv blev tabt.

 

Den imponerende vulkan er især kendt for at forårsage ødelæggelsen af de Romerske byer Pompeii og Herculaneum i år 79 e.Kr. ved sit hidtil kraftigst udbrud. Vulkanen bliver nøje overvåget, så man har bedst mulighed for at evakuere de 4 millioner indbyggere, der bor i vulkanens farezone. Som Syditaliens største by og pizzaens fødeby er Napoli bestemt et besøg værd. Her kan man bl.a. opleve San Carlo Teater, som er det ældste operahus i verden, samt en imponerende havn med forbindelser til hele verden.

 

De patagoniske gletsjere, Argentina/Chile

Læs også
Pas på, hvad du gør med dit boardingpass – det indeholder vigtige informationer, der kan bruges mod dig

De patagoniske gletsjere (Foto: McKay Savage): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/patagonia-by-mckay-savage.jpg

Patagonien er en region i det sydlige Argentina og Chile. Området er bl.a. kendt for sine mange gletsjere, som breder sig mellem Andesbjergene og Antarktis. Næstefter Grønland, udgør Patagoniens gletsjere den største tempererede iskappe på jordkloden. Global opvarmning medfører at Antarktis og de Patagoniske gletsjere mister op til 20 milliarder tons is hvert år.

 

Undersøgelser viser, at dette har medført en vandstigning på op til 50% siden slutningen af 1900-tallet. Hvor man tidligere har registreret en stigning på 0,4 mm, anslås det nu, at den årlige stigning er på godt 0,7 mm. Sydamerikas imponerende gletsjere er bestemt et besøg værd. Her kan du opleve en overvældende fred i et af verdens tyndest befolkede områder og imponerende udsigt over isede landskaber og bjerge.

 

Madagaskar

Madagaskar (Foto: Luc Legay): http://imgec.trivago.com/contentimages/press/images/madagascar-by-luc-legay.jpg

Den selvstændige ø, Madagaskar, ligger ud for det sydlige Afrikas østkyst. Madagaskar er hjemsted for 5 % af verdens dyre- og plantearter – heraf er hele 80 % unikke for øen, da disse arter kun eksister på Madagaskar. Den imponerende flora og fauna er dog truet grundet flere faktorer.

 

En forøgelse af motoriserede køretøjer og skovrydning bidrager til en øget forurening, der gør levevilkårene for de sjældne arter dårligere. Der ses desuden en øget illegal eskortering af øens dyr og planter. Øen er utvivlsomt værd at besøge snart, hvis man ønsker at opleve et unikt dyre- og planteliv, som ikke har sin lige nogle andre steder i verden.

 

Kilde: trivago

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…