Tre ting afgør Lars Løkkes skæbne

Lars Løkke vil på søndag lægge alle sine rejsebilag fra klimaorganisationen GGGI frem. Det er en indlysende rigtig beslutning, som han bare skulle have truffet noget før.

 

Sager som disse er meget farlige for en politisk leder, fordi de har en stærk moralsk dimension, og fordi de samtidig rejser spørgsmål om dømmekraft og troværdigt lederskab.

 

Danske vælgere bliver hurtigt forargede over alt, hvad der ligner frås og ekstravagance. Således også i Løkkes tilfælde. Denne forargelse blev kun forstærket af, at ledende Venstre-folk forsøgte at forklare, at det slet ikke var muligt for Løkke at fremlægge bilagene. Det er det så alligevel.

 

Samtidig betyder sagen, at Løkke skal kæmpe med beskyldninger for, at hans dyre rejser er udtryk for manglende dømmekraft. Han burde vide bedre, lyder reaktionen.

 

Så Løkke skal nu i gang med at genopbygge den styrke, han har haft som alternativet til en meget trængt Helle Thorning.

 

Trods alt ikke afgrund og undergang

Der er to slags kriser for politiske ledere: Der er de forbigående kriser, og der er de permanente kriser. Permanent krise vil sige, at vælgerne simpelt hen har afskrevet én.

 

Thornings krise har hidtil set ud til at være permanent. Om hun får en chance for at ændre på det, vil i høj grad afhænge af, hvordan Løkke håndterer sin krise. For Thorning bliver aldrig folkekær. Hun kan højst få en opblomstring, hvis vælgerne vender sig fra Løkke i skuffelse.

 

Foreløbig kan Løkke konstatere, at han er slået tilbage, men ikke slået ud.

 

En meningsmåling viser klar tilbagegang for Venstre, der ligger lige under niveauer fra sidste valg. Men der er trods alt ikke tale om nogen katastrofal nedtur. Man har mistet 3,3 procent. (Megafon/TV2)

 

Samtidig viser en anden måling, at Løkke nu ligger side om side med Thorning, når folk bliver spurgt, hvem der er bedst egnet til at lede landet som statsminister (Gallup/Berlingske)

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

 

Det er selvfølgelig ikke sjovt for Løkke. Men det er trods alt ikke afgrund og undergang, når han midt i en medieorkan stadig kan klemme sig et mulehår foran konkurrenten.

 

Det siger noget om, hvor svag Thorning er. Og det siger noget om de muligheder, Løkke fortsat har.

 

Tre ting afgør, om han kan udnytte disse muligheder.

 

Det glade rejseliv

Den første er naturligvis, hvad rejsebilagene vil vise, når de kommer frem.

 

Man må gå ud fra, at de vil afdække et luksuriøst rejseliv. Det vil sætte endnu nogle dønninger af forargelse i gang – godt hjulpet på vej af medierne og Socialdemokraternes røde kamphund, Pernille Rosenkrantz-Theil. Men det har trods alt allerede været kørt igennem én gang.

 

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

Værre for Løkke vil det være, hvis der er brugt større beløb på formål, som ikke har noget med hans formelle rejseaktivitet for GGGI at gøre.

 

Men umiddelbart må vurderingen være, at offentliggørelsen nok vil give endnu en omgang ballade og mediekagl, men at Løkke kan klare sig igennem, hvis tiden efter i øvrigt bliver håndteret rigtigt.

 

Baglandet

Her ligger den anden ting, der afgør Løkkes skæbne.

 

Håndteringen af det videre forløb ligger ikke kun i Løkkes egne hænder. Meget afhænger af, om hans bagland holder tæt og bakker op.

 

Balladen falder jo på et meget følsomt tidspunkt, forud for kommunevalget. For Løkke vil det være et ubehageligt problem, hvis nogle V-borgmesterkandidater føler sig så pressede af sagen, at de kommer med kritiske kommentarer i offentligheden.

 

Indre splid vil kunne gøre denne tabersag for Løkke længere og mere nedslidende. Her vil være masser af guf for nye medieindslag.

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

 

Foreløbig ser Venstre dog ud til at holde ro og disciplin i egne rækker. Og der er givetvis glæde i partiet over, at Løkke nu lægger kortene på bordet.

 

Løkkes egen håndtering

Men Løkke har selvfølgelig selv en væsentlig betydning for, om sagen håndteres rigtigt.

 

På søndagens pressemøde skal han vise ærlighed og ydmyghed, og han skal beklage sagens forløb. Men han skal gøre det roligt og ligne en kommende statsminister.

 

Bagefter vil det være vigtigt for ham at bevæge sig ud af sit noget defensive, kantede og irritable forhold til medierne. En mere åben og afslappet form kan ganske vist ikke forhindre grimme historier, men den kan give pressekorpset mindre lyst til at gå efter manden.

 

Drejning af den politiske kurs

Den tredje ting, der afgør Løkkes skæbne er såmænd … politik. For ind imellem handler politik jo stadig om politik.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Venstres vigende vælgertilslutning skyldes jo ikke kun rejsesagen. Partiet begyndte at sive, fordi det blev trængt i debatten om nulvækst.

 

Det var en fejl af Løkke og Venstre, at man i den grad gjorde nulvækst til hovedtemaet i den politiske debat.

 

Venstres store styrke hos vælgerne ligger i to mærkesager: Virksomhederne skal have det lettere for at kunne klare sig i konkurrencen. Og det skal bedre kunne betale sig at arbejde.

 

Venstres landsmøde drejede fokus fra nulvækst til disse to emner. For Løkke er det vigtigt at fortsætte ad den vej.

 

Vil Løkke hjælpe Løkke?

Så let gik det altså heller ikke for Løkke, selv om modstanderen er svag. Han har optrådt som sin egen værste fjende.

 

Læs også
Løkkes ghettoplan bør kun være begyndelsen – der skal to langt mere vidtrækkende ting til for at værne om Danmark

Nu skal Lars Løkke beslutte sig for, om han vil hjælpe Lars Løkke med at vinde næste valg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…