Bødskov vil bygge luksusfængsel i milliardklassen for hårde kriminelle – nu er der ballade

I december sidste år tog justitsminister Morten Bødskov (S) under stor festivitas det første spadestik som start på byggeriet af det, man dengang troede skulle blive et nyt supersikret luksusfængsel på Falster for kriminelle i den hårde ende af skalaen.

 

I dag er byggeriet ikke kommet længere end hullet i jorden efter Morten Bødskovs spadestik på trods af, at der i 2009 blev afsat én milliard kroner på finansloven til projektet. Hvornår det i det hele taget kommer i gang har nu lange udsigter, efter at Venstre i onsdags i Finansudvalget blokerede for bevillingen.

 

Bliver alt for dyrt og alt for luksuriøst

Selvom det var VK-regeringen, som i 2009 besluttede at bygge fængslet, der vil få plads til 250 kriminelle, slår Venstre nu bak.

 

”Det bliver alt for dyrt og alt for luksuriøst. Vi skal simpelthen have mere for pengene,” begrundede Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, partiets holdning.

 

”Det blev vedtaget før finanskrisen, og nu er situationen en anden. Samtidig har man ikke kunnet finde nogen, der vil bygge det for de penge, der er afsat. Derfor har vi kaldt ministeren i samråd, så vi kan få svar på alle spørgsmål, vi har, før så vigtigt et projekt går i gang,” siger Karsten Lauritzen (TV2)

 

Socialdemokratiet raser: politisk drilleri

På Falster raser det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem, Lennart Damsbo-Andersen, over Venstres blokering af bevillingen til fængslet og kalder det politisk drilleri.

 

”Jeg tror og håber på, at fængslet bliver bygget. Men jeg ærgrer mig over, at Venstre benytter en sag som denne til at lave politisk drilleri i stedet for at forholde sig til virkeligheden, nemlig at man åbenbart har fået sat for lidt penge af til byggeriet,” siger Lennart Damsbo-Andersen til Folketidende.

 

Han betegner det som håbløst at gå helt væk fra de oprindelige planer om et topmoderne fængsel, der efter hans opfattelse vil medføre, ”at når de kriminelle så kommer ud igen, så begår de ikke ny kriminalitet.”

 

”Vi skal ikke gå tilbage til gammeldags fængselsbyggerier. Der producerede man bare flere kriminelle i stedet for færre,” siger Damsbo-Andersen.

 

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

Luksusfængsler: prestigeprojekter for politikere

I modsætning til Lennart Damsbo-Andersen mener formanden for de kriminelles organisation, KRIM, forsvarsadvokat Claus Bonnez, at luksusfængsler er det rene spild af penge.

 

”Superfængslerne er ikke andet end prestigeprojekter for politikerne. Der er ingen dokumentation for, at alt det der har nogen virkning,” siger han og understreger:

 

”Kriminalitet bekæmpes bedst med uddannelse. Ikke dyre topsikrede fængsler med havudsigt. Så drop dem og brug flere penge på uddannelse,” siger formanden for KRIM til TV2.

 

Claus Bonnez understreger, at man i stedet skal satse på flere åbne fængsler, færre fængselsbetjente og mere personale med pædagogisk baggrund.

 

Ingen ville bygge fængslet

Når byggeriet af det nye moderne luksusfængsel med havudsigt på Falster endnu ikke er kommet i gang skyldes det ganske enkelt, at ingen har ønsket at bygge det inden den beløbsramme på én milliard kroner, der er afsat.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

”De priser, som Kriminalforsorgen har fået ind på bygningen af fængslet, ligger så meget over budgettet, at projektet nu skal gennemgås nøje, inden det udbydes på ny,” siger Kriminalforsorgens direktør, Johan Reimann.

 

Det er denne nye udbudsrunde, Venstre nu har blokeret med den begrundelse, at fængslet er alt for luksuriøst.

 

Skulle afløse Vridsløselille

Det var meningen, at det nye superfængsel på Falster skulle afløse statsfængslet i Vridsløselille. Der er således ikke tale om at forøge fængselskapaciteten med det nye fængsel, som blandt andet vil komme til at indeholde en lang række udenlandske kriminelle, der skal udvises efter endt strafafsoning.

 

Vil hellere sidde i dansk fængsel end leve i frihed i Jordan

Det er ikke helt almindeligt, at folk tager et fly til Danmark for frivilligt at gå i fængsel, men det var ikke desto mindre, hvad den 22-årige flugtfange Yosef Ahmad Hussain Naem Al-Kassab gjorde i tirsdags, hvor han landede i Københavns Lufthavn og blev modtaget af politiet. Det skriver Ekstra Bladet.

 

Tilværelsen i frihed i Jordan var ikke nogen dans på roser for den 22-årige flugtfange, som til sidst foretrak at returnere til Danmark med udsigt til adskillige år bag tremmer.

 

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

Naem Al-kassab, der er bandekriminel med tilknytning til Blågårds Plads, flygtede 17. februar 2012 fra et retsmøde i retten på Blegdamsvej. Det skete ved hjælp af venner, som skabte tumult.

 

Han er sammen med to-tre andre sigtet for et knivoverfald i København i september 2011.

 

Modelfoto af det planlagte byggeri:

 

 

 

 

 

Læs også
Landsmøde: Inger Støjberg meldte sig i kampen om Venstres sjæl – og fik sendt en tak for sidst

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…