Tyvenes nye våben til at bryde ind i dit hus

Foto: Michael Altschul
billeder til Sunny Cagaras hjemmeside om tricktyveri fra personer, hjemmet, bilen osv.

Den danske jul er traditionernes tid. Også for tyvene, som begår over 40 % flere indbrud i december end i resten af året. Tyvenes kneb bliver stadig mere opfindsomme, og danskerne er ikke verdensmestre i at passe på.

 

Afmærkning af huse

”Vi ligger højt på den europæiske liste over begåede indbrud per indbygger, så danskere er nok ikke altid lige opmærksomme. Desuden er der åbne grænser, hvis tyvene vil slippe hurtigt væk, og de bliver ikke mindre dygtige med tiden. Seneste tiltag er afmærkning af huse, som er nemme at bryde ind i,” advarer Sunny Cagara, der fungerer som foredragsholder og rådgiver inden for tricktyveri og indbrud.

 

Udkigsmand

”Tyvene sender en spejder, før indbruddet bliver begået, som afmærker stedet. Man kan vælte skraldespanden for at se, om der bliver ryddet op eller placere objekter i f.eks. indkørslen eller hækken. Tingene fungerer som et kodesprog. Tyven skal hurtigt kunne aflæse, om beboerne er på ferie og se, hvor svært huset er at bryde ind i. Er der alarm, eller ligner det et tag selv-bord,” uddyber eksperten.

 

Sådan ser mærkerne ud

I flere jyske politikredse har man i 2013 behandlet sager om afmærkning af huse. I november kunne Syd- og Sønderjyllands politi fortælle pressen om afmærkning med sten eller dåser i hække og lanterner foran en landejendom. Tidligere har man observeret afmærkning af postkasser med farve eller små plastik-strips.

 

Vær opmærksom

”Det gælder om at være opmærksom i sit kvarter og se, om alting er som vanligt hos sig selv og naboen,” understreger Sunny Cagara, som har en række nemme, praktiske forholdsregler til at undgå indbrud i juletiden.

 

Fire gode råd: Undgå indbrud nu

De går under forkortelsen MAGI, da Sunny ved siden af jobbet som rådgiver inden for indbrud og tricktyveri arbejder som tryllekunstner. Husk altid på de fire magiske regler, når du skal forlade dit hjem eller holde ferie:

 

Målgruppe

M for målgruppe. Er du i forvejen i den udsatte målgruppe og derfor mere statistisk sårbar for indbrud, så pas ekstra på og brug rådene herunder! Stuelejligheder er f.eks. nemme at komme til og fra, ligesom øde ejendomme uden alarmer er velegnede steder for en indbrudstyv.

 

Læs også
Pludselig stod afrikaner i 74-årig kvindes stue – men hun fandt sig ikke i hvad som helst

Adfærd

A for adfærd. Hvordan er familiens daglige adfærd, og kan der ændres små ting, som kan hjælpe? Ulåste indgangsdøre er ikke en smart praksis, ligesom tomme indkørsler er tillokkende for en tyv. Placér cyklerne udenfor frem for at stille dem i skuret, få naboen til at parkere sin bil hos dig og læg alternativt reservenøglen under en sten i haven frem for under dørmåtten.

 

Gavebod

G for gavebod. Er dit hjem et tag selv-bord for tyven? Lad være med at lokke unødigt, når I er taget af sted til julefest eller er ude at købe gaver.  En papkasse med et plasma-tv i stuen eller en opslået Macbook på køkkenbordet er no go, hvis man gerne vil undgå indbrud i julen. Lad heller ikke de dyre julegaver ligge fremme, så de er synlige fra vinduet, heller ikke dem som er pakket ind.

 

Investering

I for investering. For at sikre sig mod indbrud bliver den seriøse borger nødt til at investere i godt grej. Køb f.eks. et batteridrevet LED-stearinlys med flakkende plastik-væge til stuevinduet eller investér i et ordentligt alarmsystem med kameraovervågning. Hvis du bor i en gammel lejlighed, er det også en god idé at have dobbelt-lås på den tynde indgangsdør.

 

 

Sunny Cagara har blandt andet rådgivet FN’s ansatte og samarbejder med folk fra politiet for at undgå indbrud og tricktyveri i Danmark. Du kan læse mere om indbrudsrådgivning i fht. huse og boligforeninger på www.tricktyveri.dk.

 

Læs også
To svært bevæbnede udlændinge bag 27 røverier er dømt til udvisning af Danmark

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…