Bilagene er kun første del af Løkkes opgave

Det bliver en mediebegivenhed af de helt store.

 

På et pressemøde søndag kl. 13 fremlægger Lars Løkke Rasmussen sine rejsebilag som formand for klimaorganisationen GGGI.

 

For Løkke er det naturligvis afgørende at få slået fast, at der ikke gemmer sig yderligere skeletter i papirerne – i form af ekstravagante udgifter eller andet, som man endnu ikke har hørt om.

 

Men selv hvis der ikke kommer flere belastende ting frem, vil sagen selvfølgelig få en ny tur på de høje nagler i medierne, når bilagene er lagt frem.

 

Der skal såmænd nok også være røster i rød blok, der vil forsøge at gøre det til et folkekrav, at Løkke skal betale penge tilbage.

 

Under alle omstændigheder lever sagen jo videre i vælgernes bevidsthed, og selv om den måske gradvis bliver dæmpet, så vil den hænge ved, og den kan meget vel blusse op igen, når næste folketingsvalg nærmer sig.

 

Derfor er det langt fra nok for Løkke at have orden i bilagene på søndag. Bilagene er kun første del af hans opgave.

 

Brug for en fortælling

Løkke skal have genopbygget vælgernes tillid. Det kan han ikke gøre med bilag alene. For en del vælgere er under alle omstændigheder forargede over, at han kunne brænde så mange penge af på 13 rejser på første klasse, inden han lagde kursen om.

 

Løkke skal have en stor del af disse forargede vælgere til at tænke, at han trods alt fortsat er det bedste bud på den næste statsminister.

 

Det kræver, at han gør det forståeligt for dem, hvordan en sådan situation overhovedet kunne opstå. Hvorfor reagerede han ikke med det samme?

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

 

Men det kræver samtidig en indrømmelse af, at han begik en fejl ved ikke at gøre det. Løkke skal levere en beklagelse, så det gøres klart, at det var forkert, at der gik så lang tid, som det var tilfældet, og en fortælling om, hvad han har lært af sagen.

 

Løkke har ganske vist allerede formuleret en beklagelse i det brev om sagen, som han sendte ud til Venstres medlemmer. Men det var altså kun til Venstre-folk, og her stod det ikke klart, hvad han beklagede. Var det kun den dårlige håndtering af sagen eller var det selve det luksuriøse forbrug i en periode?

 

Ros fra udviklingsministeren

Løkke står ikke på bar bund, når han skal forklare sig. Han besluttede sig jo rent faktisk for at skære ned på sit udgiftsniveau som GGGI-formand.

 

Samtidig står det klart, at han har gjort en indsats for at rette op på GGGI. Det er ikke bare noget, han selv siger. Det har man også udviklingsminister Christian Friis Bachs ord for:

 

”Jeg anerkender, at de fremskridt, der er sket i organisationen, er sket under Lars Løkkes ledelse. I tæt samarbejde med Danmark og mig. Ret skal være ret, og han skal også have ros for det, han har gjort godt.” (Politiken)

 

Læs også
Svindelsagerne mod Britta Nielsen, store virksomheder og Asmaas mand undergraver tilliden i det danske samfund

Hatten af for en udviklingsminister, der har den anstændighed at få dette sagt, mens Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil løber glammende og snerrende rundt i alle landets medier.

 

Kan ikke bare håbe, at det bliver glemt

Men Løkke mangler stadig at få givet offentligheden et samlet indtryk af sagen set fra hans stol med den viden, han nu har. Både med en erkendelse og beklagelse af begåede fejl og en understregning af, at han har viljen og evnen til at lede landet.

 

Disse budskaber kan han ikke få afleveret under pressemødet på søndag, hvor alt vil stå i rejseudgifternes og rejsebilagenes tegn. Han vil være nødt til at gå i medierne med dem på anden vis.

 

Løkke kunne selvfølgelig vælge at lukke helt af i forhold til sagen og så håbe på, at den er glemt før næste valg.

 

Men den holder ikke en meter. En sag som denne er inde at røre ved dybe lag i vælgernes værdier og psyke. Lag der handler om moral, ansvarlighed og tillid.

 

Hvis en toppolitiker først er kommet under mistanke for ikke at leve op til disse værdier, er det svært at få vasket mistanken helt af igen. Det kræver hårdt arbejde og en personlig forklaring, der kan overbevise vælgere og igen knytte båndene til dem.

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

 

Meget skadeligt for hans mærkesag ved valget

For Løkke er det særlig afgørende at få udvisket billedet af et fråsende luksusdyr i god tid inden næste valg. Hans politiske mærkesag ved valget står og falder nemlig med, at vælgerne har tillid til ham som en folkets mand.

 

Kernen i Venstres valgkamp bliver: ”Det skal kunne betale sig bedre at tage et arbejde.”

 

Til det formål vil man lette skatten i bunden med højere beskæftigelsesfradrag, og man vil begrænse overførselsindkomsterne, der for mange har et niveau, hvor man ikke får meget ud af at arbejde. Det sidste skal blandt andet ske med det, Løkke kalder et ”moderne kontanthjælpsloft”.

 

Formentlig har budskabet om, at man skal have mere ud af at passe et arbejde, ganske stor slagkraft i forhold til de arbejdervælgere på midten, som afgør valget.

 

Men budskabet kan blive kraftigt svækket, hvis der skabes et indtryk af Løkke som en mand, der er flottenheimer med offentlige midler til eget forbrug, men holder på pengene til kontanthjælp.

 

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

Derfor kan Løkke ikke nøjes med at lægge rejsebilag frem. Han må levere en fortælling, som vælgerne accepterer.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…