5+2 – slankekuren der er populær hos mændene

Periodisk faste er blevet det store indenfor slankekure. Nogle bruger det for at tabe sig, andre bruger fastekure til at skærpe sanserne eller forsøge at blive kvit med livsstils-skavanker som stress.

 

Principperne

 

Der er delte meninger om den nyeste mode indenfor slankekure: 5:2 fastekuren eller diæten, om man vil. Konceptet er enkelt. To dage om ugen skal du faste og de resterende fem dage skal du spise almindelig mad.

 

Det er dog ikke sådan at du fuldstændig skal afholde dig fra mad og drikke på dine fastedage. Som kvinde må du spise 500 kalorier og som mand 600 kalorier, og du må hellere end gerne drikke væske. På dine fastedage vil du derfor typisk få to måltider mad hver af cirka 250 – 300 kalorier.

 

Kuren blev verdenskendt, da den engelske læge og BBC-journalist, Michael Mosley, besluttede sig for at faste og lavede en dokumentar ved navn ”Eat, fast and live longer”. I dokumentaren tabte Mosley sig og opnåede flere helbredsmæssige fordele (jp.dk).

 

Kur til mænd

 

I et interview med Politiken siger Michael Mosley, at flere kendte mænd har udtrykt glæde over fastekuren og at det har været med til at skrinlægge mænds tabu i forhold til slankekure (Politiken 11.8).

 

”Mange mænd har tidligere haft svært ved at indrømme, at de er på slankekur, men faste anser de for sejt, lidt religiøst og også som noget svært. Det taler til deres konkurrencegen, tror jeg. Det er mit indtryk, at mange af dem er tiltrukket af den simple tilgang i 5: 2, at de i fem af ugens dage ikke skal bekymre sig. Og så tror jeg, at det appellerer til mænd, at jeg er en almindelig mand på 56 år og ikke en ung og slank rollemodel,” siger Michael Mosley.

 

”Mænd har indset, at vægt og sundhed betyder noget. At det har en stor betydning for kvaliteten af dit liv i den sidste del af dit liv, samt at flere og flere bliver federe og skal gøre noget ved det,” forklarer Mosley til Politiken.

 

Fastekur på dansk

 

Også i Danmark såvel har 5:2-kuren vundet indpas. Trine Louise Appelby har været på kuren i flere måneder og fortæller om det på sin blog Trine Louise.

 

”Jeg synes er den helt store styrke ved denne måde at spise på er, at man netop ikke er nødt til at gøre en masse anstalter for at passe ind. På fastedage spiser jeg 1 almindeligt måltid til frokost, og så skal jeg ellers ikke tænke mere over det den dag – jeg skal bare lade være med at spise mere. De andre dage lever jeg fuldstændig som jeg plejer og er vant til. Det er helt som ophavsmanden Michael Mosley lægger op til, og det virker for mig når det kommer til vægttab,” skriver Trine Louise Appelby.

 

Ernæringsterapeut og sundhedscoach Louise Bruun er også begejstret for fastekuren.

 

”Jeg får super meget energi, jeg sover bedre, jeg er i bedre humør. Det hjælper mod livsstilssygdomme, det hjælper på vægten, og min mave fungerer fantastisk. Det er helt vildt, hvad det betyder”, siger hun til Politiken.

 

Men det kan da også være hårdt at faste. Ulemperne kan være hovedpine, dårlig ånde og sløvhed (5:2 diæten omtalt i Aftenshowet).

 

Dille eller kommet for at blive?

 

Selvom fastekure i øjeblikket er meget populære, så er danske ernæringseksperter uenige om, hvorvidt fastekuren er kommet for at blive.

 

Kritikerne påpeger, at der kan være en risiko for at man ikke taber sig på fastekuren, fordi man kommer til at overspise i de fem dage man må spise (jp.dk), og derfor vil fastekuren dale i popularitet.

 

Læge Jerk Langer siger til DR’s Aftenshowet, at fastekurens styrke netop ligger i fordelingen mellem antallet af dage man må spise og dage man skal faste:

 

”Det her princip med at kun to af ugens syv dage skal tage sig selv i nakken og virkelig give afkald på noget man formentlig godt kan lide at spise. Det er der noget positivt i. Man kan sige okay i dag, skal jeg spise meget lidt, men der er højst 24 timer til så må jeg spise igen. Det er nok i virkeligheden der, den store psykologiske fordel ligger, at det ikke er noget med at man hver eneste dag skal give afkald på at spise – det er to dage om ugen.” (5:2 diæten omtalt i Aftenshowet).

 

 

Læs mere på danske hjemmesider om 5:2 fastekuren her og følg Trine Louise Appelbys blog her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…