Getting your Trinity Audio player ready...
|
Trump laver kaos i den globale verdensorden, men vi skal selv tage ansvaret!
USA’s præsident Donald Trump ønsker at gå over i historien som en præsident, der gjorde Amerika stor igen, men lige nu spås han et eftermæle som en diktator, der gjorde mange utrygge og fattigere. En præsident skal ikke kun tage ansvar for sit eget land, men også skabe trygge forhold for sine samarbejdspartnere i andre lande og skal på diplomatisk vis være med til at skabe fred. Havde vi i EU for nogle år siden haft en krystalkugle til at se ind i fremtiden, havde vi ikke kun satset på velfærd, men taget mere ansvar for at forsvare den frie demokratiske verden.
Europa skal lære at stå på egne ben – samt agere hurtigt og effektivt. Det gælder landene enkeltvis i hele Europa men også EU som en samlet union. Lige nu fokuseres der på at anskaffe et bedre og større forsvar, der kan erstatte det, USA ikke længere kan eller vil levere indenfor NATO. Alle lande i EU har godkendt en bevilling på 6.000 mia. kr. (ca. 800 mia. euro) til at øge forsvaret over de næste 4 år. I Danmark støttes det af alle partier med undtagelse af løsgængeren Theresa Scavenius.
For at kunne klare sig selv, skal man have styr på økonomien og producere mere selv for ikke at være afhængig af nødvendige ressourcer udefra, som da Danmark og andre lande i Europa var blevet afhængige af russisk gas.
Energi er vigtig for at være konkurrencedygtig og for at kunne klare sig selv, og det havde været bedre, hvis man i 1970’erne havde satset på atomkraft. Teknikken er nu videreudviklet, så i stedet for de store dyre atomkraftværker, der tager tid at opføre, kan man snart bruge små minireaktorer som kan anbringes overalt og bruge det eksisterende elnet.
Danske Copenhagen Atomics har allerede en test reaktor klar og vil om få år kunne producere thoriumreaktorer på samlebånd med en eller to om dagen, hvilket vil være en revolution indenfor energi, og det vil være ærgerligt, hvis Danmark ikke er med i processen. CEO Thomas Jam P. fra Copenhagen Atomics: Jeg forventer, at mere end halvdelen af al global energi i 2100 kommer fra thorium. Hvorfor? Fordi prisen er konge. Deres minireaktor vil levere energi til en pris, der er billigere end nogen anden energi! Det kunne komme an på en prøve for at se, om vind og sol fra produktion til skrot og uden støtte fra staten vil kunne konkurrere med atomkraft, som burde være en del af det danske energimix. Atomkraft bruger kun få af verdens sparsomme naturressourcer, bruger ikke megen arbejdskraft, som kan bruges andre steder – og lettere at beskytte mod sabotage.
Minireaktorer ødelægger ikke naturen ved at beslaglægge store arealer, som kunne bruges til andet, afgiver ikke mikroplast, som vindmøller gør ved slitage – og har ikke brug for backup af biomasse, da atomkraft leverer forsyningssikkerhed hele døgnet. De ca. 4000 vindmøller på land i Danmark har en afskalning af over 400 kg mikroplast årligt til skade for natur og miljø. Mennesker og dyr indånder og spiser det, og i havet går det ind i fødekæden på lignende vis.
I andre lande har man indset, at ustabil vedvarende energi fra vind og sol aldrig vil kunne klare sig uden backup af træ, biomasse o.a., som i fremtiden også vil være sparsom. I Tyskland er det franske Framatome og det amerikanske Westinghouse Electric Co. klar til at genåbne de 6 lukkede tyske atomkraftværker på under 5 år. Isar II blev som det sidste lukket i 2023. Det ville styrke landet.
I Sverige vil man afsætte 300 mia. kr. til at genlancere landets atomkraft, da man i fremtiden vil få brug for mere energi pga. ny teknologi og kunstig intelligens (AI). Det samme gælder i Norge.
Atomkraft, men senere også fusionskraft, bør være en del af fremtidens energisystemer.
USA’s præsident Donald Trump skal ikke få lov til at splitte verden i atomer med sin Liberation Day (toldkrig el. Trumps toldhammer), og havde han leveret sin frihedsstale om toldsatser den 1. april i stedet for den 2. april, ville man have troet, det var aprilsnar. Vi skal nu ændre adfærd mht. forsvaret og uafhængighed men også forbedre vor konkurrenceevne. Der er for meget bureaukrati i EU’s maskineri, som er blevet for tungt og langsommeligt. Man skal fokusere på det væsentlige og ikke bruge tid og penge på petitesser. Vi husker alle de krumme agurker – regulativet fra 1988!
Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com