Getting your Trinity Audio player ready...
|
Oven i alt det andet rod med manglende ammunition og forsvarssystemer, der ikke virker, er der også totalt kaos i Forsvarsministeriets regnskabsafdeling.
Regninger bliver ikke betalt, og ministeriet er flere gange blevet truet med fogedsager.
I sin årlige rapport for 2023 konkluderer Rigsrevisionen, at Forsvarsministeriets regnskabsafdeling er en stor rodebutik.
Eller, som det mere diplomatisk udtrykkes i rapporten: ”Svagheder i Forsvarsministeriets regnskabsforvaltning mv. på en række områder.”
Over fem tusinde varsler om inkasso
Disse svagheder, som Rigsrevisorerne kalder det, har blandet andet medført, at forsvarsministeriet i 2023 modtog ikke færre end 41.279 rykkere fra leverandører.
Det svarer til cirka 15 procent af det samlede antal fakturaer, der er modtaget i 2023.
Ligeledes har Forsvarsministeriet i 2023 modtaget 5.172 varsler om inkasso og har haft 238 inkassosager.
Læg så dertil, at ministeriet ifølge Rigsrevisionen heller ikke kan redegøre for udgifterne til renter, rykkergebyrer og inkassoudgifter som følgende af manglende fakturabetalinger.
Udbetalte ved en fejl over 400 millioner kroner
Det er dog ikke alle leverandører, der må møde op med Kongens Foged for at få betaling for de varer og tjenesteydelser, de har leveret til Forsvarsministeriet.
Således har Forsvarsministeriet ved en fejl betalt 446 millioner kroner i moms vedrørende køb af fire F-35 fly i 2023.
Da flyene er købt i udlandet, er de imidlertid fritaget for moms, og ministeriet har oplyst Rigsrevisionen om, at fejlen er blevet rettet i år.
Rod i forvaltningen af materiel
Ligeledes er Forsvarets materialeforvaltning noget af en rodet affære, fremgår det af Rigsrevisionens beretning.
Der er problemer med korrekt registrering og afskrivning. Blandt andet mangler der afskrivninger for 63 millioner kroner.
Nyindkøbt materiale bliver ikke altid afleveret til de enheder, der har bestilt det, men opbevares på et hovedlager.
Således har blandt andet 409 materialeenheder til en samlet værdi på 22 millioner kroner i over et år været registreret på vej til brugeren uden at være nået frem.
På den baggrund konkluderer Rigsrevisionen, at:
”Forsvarsministeriets regnskabsforvaltning mv. lever ikke op til kravene i staten. Ministeriet har fortsat manglende funktionsadskillelse og et mangelfuldt kontrolmiljø,” hedder det i konklusionen som forsætter:
”Derudover har ministeriet svagheder i registreringen af materiel, håndteringen af moms og fakturaer samt styringen af udvalgte lagre.”
Overordnet konkluderer Rigsrevisorerne dog, at Forsvarsministeriet trods fejl og mangler har overholdt bevillingsrammerne og afleveret et godkendt regnskab.
Forbehold for regnskabet i tre ministerier
Medens Forsvarsministeriet trods alt slap gennem nåleøjet, har Rigsrevisionen taget forbehold for regnskabet i tre andre ministerier.
Det gælder Erhvervsministeriet, hvor hensættelserne til afvikling af gas- og olieproduktionen i Nordsøen er sat 1,1 milliard kroner for højt.
Det gælder Social, -Bolig og Ældreministeriet, som ikke har reguleret hensættelser og værdiansættelser korrekt, hvilket betyder, at statens overskud er 551 millioner kroner højere end oplyst i statsregnskabet.
Og det gælder Justitsministeriet, hvor bøder på mindst 587 millioner kroner optræder i det forkerte regnskabsår.
Overskud på over hundrede milliarder kroner
Samlet set viser statens regnskab for 2023 et overskud på 108,3 milliarder kroner.
Statens indtægter beløb sig til 923,5 milliarder kroner, medens udgifterne var på 815,2 milliarder.
Overskuddet er dog lidt højere, idet Erhvervsministeriet 1,1 milliard kroner og Boligministeriets 551 millioner kroner skal føres tilbage til statskassen.
Dermed kommer det reelle overskud på statens finanser i 2013 op på 110 milliarder kroner.
Du kan læse hele Rigsrevisionens beretning her:
https://www.ft.dk/statsrevisor/20231/beretning/sb18/bilag/1/2895076.pdf