Kevin Costner er tilbage som instruktør i storfilm om koloniseringen af Amerika  – en blanding af skidt og kanel

Getting your Trinity Audio player ready...

*** 3 stjerner ud af 6 

Kevin Costner (f. 1955) er både instruktør, manuskriptforfatter og producer på en ny storfilm HORIZON: EN AMERIKANSK SAGA. Desuden spiller han en af hovedrollerne. 

 

Filmen handler om bosættelserne mod vest i årene fra 1861-1865, om den amerikanske borgerkrig og tilblivelsen af Amerikas Forenede Stater. Costner har således igen kastet sig over et yndlingstema: Det vilde vesten og skabelsen af USA. 

 

Som (muligvis) bekendt debuterede Costner som instruktør med ”Dances with Wolves” (1990), hvor han spillede hovedrollen som løjtnant John Dunbar. Filmen gav en mere autentisk skildring af indianernes kultur end de sædvanlige westerns – hvid-mand-god versus indianer-ond – vandt syv Oscars, inklusive for Bedste film og Bedste instruktør. 

 

”Horizon: En amerikansk saga” falder i to afdelinger, hvor andendelen først får premiere til august. 

 

Handling

Tiden er ved filmens begyndelse cirka 1860, og vi følger en række personer blandt udvandrere, soldater i kavaleriet og forskellige indianerstammer.   

 

En vigtig rolle spiller familien Kittredge bestående af far, mor (Sienna Miller), søn og datter, som sammen med andre nybyggere har opført en lille (telt)by. Desværre på det jordstykke, som apacherne bruger som vadested, og dele af stammen er ikke til sinds at se til med lukkede øjne, mens deres territorier bliver invaderet. 

 

   Et angreb på bosættelsen koster mange menneskeliv, herunder far og søn i familien Kittredge. Mor og datter overlever ved at skjule sig i en underjordisk gang og bliver siden taget hånd om af den idealistiske og retskafne soldat, Trent Gephardt (Sam Worthington). 

 

En anden central skikkelse er Hayes Ellison (Kevin Costner), der uforvarende bliver bragt ind i en konflikt via den prostituerede Marigold (Abbey Lee) – babysitter for ”Ellen” Harveys (Jena Malone) lille søn. 

 

”Ellen” har skudt barnets rå og voldelige far, og dennes to sønner er nu på jagt efter hende. En af dem, en aggressiv og tøjlesløs psykopat, bliver nedlagt af Hayes, der er klar over, at enten lader han selv livet, eller også gør han det af med sin ukendte angriber. Konsekvensen bliver, at Marigold og den lille dreng må flygte ud af byen under Hayes’ beskyttelse, da han ikke synes, han bare kan lade hende og barnet i stikken. 

 

Et tredje fortællespor omhandler et nybygger-vogntog på vej over prærien igennem indianerland. Matthew Van Weyden (Luke Wilson) er blevet den uformelle leder for flokken, og han forsøger med alle midler at navigere imellem de mange mennesker fra forskellige socialklasser med ikke altid overensstemmende interesser og erfaringer. Herunder et ægtepar, der ikke rigtigt har forstået koloniseringens barske realiteter.  

 

Der er flere handlingstråde, men ovenstående får række. 

   

Vurdering  

Først det positive. Scenerne med naturskildringer er en fryd for øjet. Fortællerytmen er langsom, så tilskueren får tid til at fordybe sig i (panorama)billederne, og kampscenerne skruet flot og realistisk sammen. 

 

Først og sidst får Kostner givet en nuanceret fremstilling af konflikterne mellem den oprindelige befolkning og kolonisterne. Der er helte og skurke i begge lejre. 

 

Skuespillerne er gode, om end selv den bedste skuespiller ikke kan få skabt en troværdig figur, når manus maler med den grove sort-hvide pensel. Og den pensel er for hyppigt i brug.  

 

Alt for mange scener og dialoger skurrer. Bl.a. fordi moderne (køns)problemstillinger presses bastant ned over personerne og adskillige optrin at karakterisere som ren – og unødvendig – tåreperser. 

 

Dertil kommer, at selv om der kan ligge en god pointe i, at mange fortællespor krydser hinanden, så bliver de ikke rigtigt knyttet overbevisende sammen. 

 

Filmen er for lang, kunne sagtens være strammet i adskillige scener, om end den endelige vurdering først kan falde efter andendelen. Måske bliver fortællemæssige huller fyldt ud her?  

 

Næsten ord til andet kan jeg gentage den afsluttende passage i min anmeldelse af Viggo Mortensens ”Til verdens ende”, der tematiserer samme historiske epoke. 

 

Kevin Kostner er en favoritskuespiller siden hans rolle i ”Dances with Wolves” og ”Bodyguard” (1992), mens ”Horizon: En amerikansk saga” med sikkerhed ikke bliver fast film på hylden. Så skal 2’eren da vise sig at være et lille mirakel!  

 

Problemet er et manuskript, der enten halter fælt eller sine steder bare slet ikke holder. Det må her forblive ved påstanden, fordi der ellers vil blive for mange ’spoilers’.  

 

Så skidt og kanel i en blanding – og selvfølgelig en film, der skal ses, hvis man er Kevin Costner-fan. 

Længde: 181 minutter  

  • Medvirkende: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington, Jena Malone, Abbey Lee m.fl. 
  • Instruktør: Kevin Costner 
  • Manus: Jon Baird, Kevin Costner 
  • Censur: Tilladt for børn fra 15 år  
  • Premieredato: torsdag d. 27. juni – 2. del 16. august 

Horizon: An American Saga | Trailer 1 (youtube.com)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…