“Fuld af kærlighed” viser hvordan alkohol er ødelæggende for hele familien – en begavet film, der skal ses

Getting your Trinity Audio player ready...

**** 4 stjerner ud af 6 

 

Christina Rosendahl (født 1971) er dansk instruktør og manuskriptforfatter. Hendes debutspillefilm ”Supervoksen” (2007) modtog Robert-prisen for bedste ungdomsfilm.

 

Hendes anden spillefilm ”Idealisten” (2015) vandt prisen som Bedste Instruktør på Beijing Film Festival, og hun fulgte op med den også prisbelønnede ”Vores mand i Amerika” (2020)”. 

 

Nu er Christina Rosendahl så aktuel igen med filmen FULD AF KÆRLIGHED, der genremæssigt kan placeres som en spillefilm med dokumentartræk.

 

Den har afsæt i hendes egen opvækst og stiller først og fremmest skarpt på pårørende til alkoholikere. 

 

Det dokumentariske træder bl.a. frem i, at filmen undersøger de forskellige roller, som de pårørende spiller i familier med en alkoholisk forælder. Det har vist sig, at der er stor forskel på, om man er det ældste barn, det mellemste eller det yngste. 

 

Videre, at 

 

”Især ægtefællen til en alkoholafhængig har en afgørende rolle, som er ufortalt. Alt dette er noget Christina Rosendahl finder ud af, efter hun som voksen har gået i terapi, og det ligger til grund for, at hun ville lave filmen. 

 

(Klip fra pressematerialet). 

 

Handling
På overfladen ser det rigtigt godt ud. En tilsyneladende velstående middelklassefamilie i stort, dejligt hus med far Peter (Lars Ranthe), mor Helen (Stine Stengade) og tre børn. Den ældste 20-årige Sofia (Viilbjørk Malling Agger), den lidt yngre Jenni (Ella Paaske) og endelig efternøleren, 10-årige Gustav (Luca Uhde Jacobsen). 

 

Men far drikker, og det går ofte galt og over gevind. Den dag, hvor Gustav finder sin far i en blodpøl på gulvet, og ambulancefolkene kun med nød og næppe får ham genoplivet, er målet fuldt. Ulykken bliver et vendepunkt. 

 

Da Peter kommer hjem fra hospitalet, bliver han i stuen mødt af den samlede familie plus en alkoholiker-behandler og konfronteret med et ultimatum: Enten holder du op med at drikke og gå i behandling STRAKS, eller familien vil ikke se dig mere. 

 

Peter bøjer sig og lader sig indlægge. Efter 5 ugers afvænning vender han ædru tilbage med et ønske om at råde bod for al den sorg og ulykke, han har forvoldt. Det er imidlertid ikke så enkelt at få klinket skårene.

 

Helen er nemlig ikke kun glad for, at Peter ikke mere rører alkohol, for ærligt talt er han blevet lidt kedelig. Den tidligere så farverige og sprudlende ægtemand har mistet halefjerene. 

 

Der ligger også mange års opsparede og ikke-håndterede konflikter i en dysfunktionel familie på lur. Hidtil er problemerne blevet fejet ind under gulvtæppet, men tiden er forpasset for overspringshandlinger. Trolden er ude af æsken. 

 

Som altid er det Sofia, det ældste barn, der påtager sig arbejdet med at få det hele til at glide. En situation, der bliver stadig vanskeligere for hende, da hun gang på gang bliver fanget i umulige valg. 

 

Hun har planlagt at skulle ½ år til Afrika med en veninde, men turen går i vasken, da hun ikke synes, at hun kan tillade sig at rejse, som familiesituationen er. Også forholdet til en ny kæreste halter, fordi den kontrol, Sofia konstant føler sig forpligtet til at udøve, flytter med ind den nye intime relation.

 

Et selvstændigt liv er uforeneligt med rollen som den, der skal kitte stumperne og familien sammen.  

 

Vurdering
Christina Rosendahl har lavet en fin og tankevækkende film, hvor de fem familiemedlemmer alle påkalder interesse og holder den fangen. Problemstillingerne bliver fremstillet anskueligt og oplysende og gør helt sikkert klogere hos biografgængere uden personlige erfaringer med alkoholikere eller kendskab til børn i familier med alkoholproblemer.

 

De tre hovedroller, far-mor-Sofia, bliver stort set spillet overbevisende og troværdigt. Stort set, og så alligevel ikke helt. Kæden falder i hvert fald af for mig i flere omgange, hvor manus pålægger den ellers fremragende Stine Stengade replikker, der skurrer, og en besynderlig adfærd. Som fx når hun, der ellers er så cool, dramatisk løber efter bilen, der skal transportere Peter til behandlingsstedet. Som fx når hun melder akut fra til familieterapien, endskønt børnene lider under hendes afvisning.  

 

Omvendt har Christina Rosendahl i modsætning til mig et personligt erfaringsgrundlag, og at jeg har svært ved at kapere, at hustru og mor opfører sig som en ’bitch’, fortæller nok mere om min forkælede fantasiløshed end om realismen i persontegningen?    

 

I de indledende scener griber det håndholdte kamera for meget om sig suppleret med for mange nærbilleder. Måske er det instruktørens fortælletekniske greb til at signalere kaos? –  men jeg blev altså irriteret! 

 

Tilbage står, at ”Fuld af kærlighed” (begavet titel!) er en vigtig film, der skal ses. 

 

Længde: 110 minutter 

  • Medvirkende: Viilbjørk Malling Agger, Lars Ranthe, Ella Paaske, Stine Stengade m.fl.  
  • Instruktør: Christina Rosendahl 
  • Manus: Christina Rosendahl 
  • Premieredato: d. 23. maj 2024 

FULD AF KÆRLIGHED Trailer | I biografen 23. maj (youtube.com)

 

FAKTABOKS (klip fra pressematerialet) 

FAKTA OM ALKOHOL OG PÅRØRENDE 

Udarbejdet i samarbejde med diverse organisationer indenfor området.

 

Hvert 10. barn vokser op med en far eller mor med alkoholproblemer

Alkohol kan have negative konsekvenser for dem, der drikker, og deres pårørende. Andelen af danskere, der har drukket mere end 4 genstande ved samme lejlighed (binge drinking) inden for den sidste måned, er højere end i alle andre europæiske lande.

 

402.000 danskere har moderate alkoholproblemer og 67.000 har tegn på svære alkoholproblemer, ifølge Sundhedsstyrelsen.

(…) 

 

Alkoholproblemer påvirker pårørende 

Konsekvenserne for pårørende til mennesker med alkoholproblemer er enorme. Et alkoholproblem kan medføre alvorlige fysiske, psykiske og sociale problemer for alle – det gælder ikke bare for den, der har problemet, men også for deres pårørende. 

(…) 

Børns opvækst i familier med alkoholproblemer

Det kan have vidtrækkende konsekvenser at vokse op med en forælder, der drikker for meget. Ofte får børnene meget lidt eller ingen opmærksomhed, fordi alle er optaget af at håndtere alkoholproblemet. Familiens rutiner bliver ikke altid overholdt, og ofte ender børnene i familien med at overtage det ansvar, som forældrene ikke længere tager. (Tuba

 

Den ikke-drikkende forældre kan ikke altid yde nok støtte og beskyttelse af barnet. Nogle gange bliver den anden forældre en del af den drikkendes misbrug, kan være i konflikt med den drikkende eller forsøge at dække over misbruget. Dynamikker i familier med alkoholmisbrug er komplekst, og derfor er det nødvendigt at give behandling til både familien som et hele og de enkelte pårørende. (Projekt Brus) (Alexanderson, Karin & Näsman, Elisabet (2017))

(…)  

 

Børn i familier med alkoholproblemer oplever: 

(…) 

Alkoholproblemer koster penge og menneskeliv

Alkoholmisbrug er dyrt for samfundet, viste en rapport i 2014. Hvert år koster overforbrug af alkohol samfundet omkring 13 mia. kr.  

Del på Facebook