Russisk soldat fik nok – hans øjenvidneberetning giver forståelse for, hvorfor Ruslands krig mod Ukraine er gået helt galt

’Z’ og ’ZOV’

Det er almindelig kendt, at russerne bemalede deres militærkøretøjer med et ’Z’ inden deres angreb på Ukraine for snart et år siden. Men der hersker uenighed om dette tegns betydning – andet end  ”ven-fra-fjende ”-tegn. Skal man tro forfatterens forklaring, opstod det helt tilfældigt. 

 

Hvad så med ’ZOV’. Det forklares mærkeligt nok ikke i bogen.  Hvis man transskriberer de tre bogstaver til russisk, kommer det faktisk til at betyder ’opkald’ eller ’invitation’. Det stemmer jo meget godt til det russiske narrativ om, at de kom på opfordring for at redde ukrainerne fra sig selv!  Dog tyder mest af alt på, at denne bogstavleg udspringer af en efterrationalisering. 

 

Hvad kæmper vi for?

Bogens forfatter deltog som kontraktansat soldat i det indledende angreb, som begyndte for snart et år siden. Han fortæller om sin baggrund: med en soldaterfar, sin tid i Tjetjeniens-krigen og som hesteopdrætter, inden han i 2021 meldte sig under de russiske faner igen. At han skulle ende som en del af en invasion et år efter, var ikke med i planerne. For ham gav og giver det ikke mening.  

 

Efter to måneder sætter en øjeninfektion sætter ham ud af spillet. Da han ikke kan komme ud af sin kontrakt og er kommet i bad standing, fordi han lægger sine oplevelser ud på nettet til fri afbenyttelse, har han intet andet valg end af flygte til Vesten. Ikke fordi han ikke elsker sit land, men fordi han ikke vil udkæmpe Putins krig. Han fik politisk asyl og bor i dag i Frankrig. 

 

En hær i opløsning

Pavel giver et deprimerende billede – en blanding af dagbogsoptegnelser og refleksioner – af den russiske hærs forfatning. Hærvejen går fra Krim til Cherson. I en defekt lastbil. Med dårlig udrustning og elendig forplejning. Uden anden kampmotivation end sig selv og kammeraterne. Med en inkompetent ledelse, der holder de menige hen i uvidenhed; i et system, der udviser den største menneskeforagt. Konklusion: ”Den her hær klarer sig fint uden en fjende, den tilintetgør sig selv”.

 

Ja til Gud – nej til kirken

Pavels gudstro bliver mere levende undervejs. Hans tiltro til kirken smuldrer tilsvarende. ”Hvor er vore forbandede kristne kirker? Hvor er alle disse troende? Jeg tror på Gud, men jeg kan ikke se Gud i vores kirke, der har glemt det vigtigste bud, ”Du må ikke slå ihjel”, og velsigner os for mordet på vores ortodokse brødre”. 

 

Mange russere indtager en beregnende og afventende holdning til ”specialoperationen”. Man passer sig selv, og i de store byer mærker man ikke noget til vestlige sanktioner. Livet går videre, som det plejer. Man lever fint med Putins pagt med folket: materialisme for frihed. Brød og skuespil.  

 

Et ædelt formål

Bogen er ikke stor litteratur, men et jævnt og ærligt menneskes vidnesbyrd om krigens meningsløshed. Et menneske, der er træt af løgn, bedrag, tyvagtighed og værdisvigt. Som ikke ønsker at blive ”kendt”, endnu mindre at tjene penge på sin historie. Angiveligt går pengene fra salget af bogen til at hjælpe ukrainere, der har lidt på grund af krigen. Al respekt for dét!

 

Pavel Filatjev, ZOV. En russisk soldats dagbog fra Putins krig i Ukraine

Gads Forlag 2023, 175 sider, 250 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…