Bogens forfatter var i en årrække ansat i CIA som senioranalytiker med Nordkorea som speciale. Hun ved om nogen noget om det mærkelige asiatiske land så langt væk og om den endnu mere mystiske statsleder. Som ganske ung arvede han et på mange måder dybt problematisk og dysfunktionelt rige med 25 millioner indbyggere, som i generationer har stået som et skræmmeeksempel på, hvor galt det kan gå, når en menneskefjendsk ideologi får magten.
Kim Jong-Un er søn af Kim Jong-Il, som er søn af Kim Il-Sung. Man skal øve sig lidt på navnene, som ligger så tæt på hinanden. Nordkorea er noget så usædvanligt som et socialistisk arvedømme.
Et modbydeligt sted med jernhård ensretning, forfølgelse af politiske modstandere og mennesker, hvis tro ikke passer ind i persondyrkelsen af lederne. Med henrettelser og koncentrationslejre.
Besat af atomvåben
Vi hører jævnligt om, hvordan Kim Jong-Un gentagne gange har gennemført atomprøvesprængninger og raketaffyringer til stor skræk for nabolandene og til uro for hele verden. Det har vel nærmest været hans fingeraftryk. Allerede den ældre Kim satsede på atomvåbnet, som hans efterkommere løbende har udbygget. Man lever i en forestilling om, at man er omgivet af onde fjender, som hvert øjeblik kan komme marcherende. Paranoia af et gigantisk omfang.
Kims hackere – sagen om filmen The Interview
Bogen åbenbarer mange fortællinger fra en meget lukket verden. Modstandere likvideres – sågar Kims egen halvbror, der forgiftes i en international lufthavn for øjnene af andre rejsende. Jo, Rusland er ikke enestående på dette felt. Da Sony Pictures lavede en parodi på Kim, rettede han et omfattende hackerangreb mod koncernen. Mange fik stjålet deres identitet og personfølsomme oplysninger om helbred m.v. og cyberkriminelle lænsede deres personlige bankkonti. Ingen havde forudset, at en grovkornet drengerøvsfilm ville føre til en national sikkerhedskrise.
Dronningen af Pyongyang
Vi er nok ikke så vant til, at diktatorfruer spiller den store rolle – endsige at de er tiltrækkende reklamesøjler for deres åh så store mænd. Kim den Unge er gift med en smuk kvinde, Ri Sol-ju, der går op i en stilfuld og moderne påklædning, og som virkelig forstår at spille rollen som førstedame. Hun er ovenikøbet i stand til at komme med en frisk bemærkning, som løsner forviklinger.
At bevare magten gennem kriser og pludselige kursændringer
Nordkorea har gennem mere end 70 år været igennem selvskabte kriser – krig og hungersnød – men har alligevel klaret sig. Der er fire lande, som styret primært forholder sig til og balancerer imellem: Sydkorea, Kina, Rusland og USA. Kim skifter hele tiden taktik: fra totalt ukontrollerbar gadedreng til charmerende statsmand. Man ved aldrig helt, hvor man har ham, hvilket forstærker usikkerhedsfaktoren. Men dum er han ikke, og han tænker og handler heldigvis ikke fuldkommen irrationelt. Men glem alt om, at han nogensinde vil opgive sine kære masseødelæggelsesvåben.
Forlaget hævder på bogens bagside, at der er tale om et uomgængeligt værk, hvis man vil forstå den nuværende storpolitiske verdenssituation, og at forfatteren samler brikkerne til en fascinerende og skræmmende magthaver. Det passer alt sammen. Ikke en opmuntrende, men en oplysende bog.
Jung H. Pak, Kim Jong-Un bag facaden.
Kristeligt Dagblads Forlag 2022, 372 sider, ill., 300 kroner.