Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er nu tiltalt for landsforræderi – bliver han dømt, kan det give op til tolv års fængsel

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (Foto: Forsvarsministeriet)

Rigsadvokaten har i dag indstillet til justitsminister Mattias Tesfaye (S), at der nu rejsestiltale mod Claus Hjort Frederiksen for overtrædelse af straffelovens paragraf 105 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

 

Det skriver justitsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

 

Ifølge Grundlovens paragraf 57 kan intet medlem af Folketinget uden medlemmernes godkendelse tiltales eller underkastes fængsel af nogen art, medmindre er vedkommende er grebet på fersk gerning.

 

Vil tage kontakt til Folketinget partier

Af samme grund vil justitsministeren nu tage kontakt til Folketinget, fremgår det af pressemeddelelsen.

 

”Justitsministeren vil på den baggrund invitere Folketingets partier til at drøfte processen for Folketingets stillingtagen til en eventuel ophævelse af Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet,” hedder det i pressemeddelelsen, som fortsætter:

 

”Disse drøftelser vil skulle gennemføres med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår klassificerede oplysninger i Sagen.”

 

Blev sigtet den 20. december sidste år

Efter at have været til massage blev den nu 74-årige tidligere finans- og forsvarsminister den 20. december om aftenen på sin bopæl sigtet af to politibetjente for landsforræderi.

 

Rygterne svirrede hurtigt, men offentligheden fik imidlertid først kendskab til sagen, da Hjort Frederiksen via Venstre bekræftede rygterne om, at han var sigtet for landsforræderi.

 

Det skete få dage efter, at det var kommet frem, at spionchef Lars Findsen sad fængslet for ligeledes at have videregivet fortrolige oplysninger.

 

Findsen blev senere løsladt af Østre Landsret den 17. februar. Han er fortsat siget, men sagen mod ham ser ud til at smuldre.

 

Claus Hjort Frederiksen: ”Der er intet med blå briller og skæg”

Der skulle gå halvanden måned, inden Claus Hjort Fredriksen blev orienteret om, hvad det helt præcist var, han var sigtet for.

 

Det fik han først at vide torsdag den 4. februar, og indholdet kom som en overraskelse for ham, skrev han dengang på sin Facebookprofil:

 

”Jeg har i torsdags for første gang set det materiale som ligger til grund for sigtelsen, skriver den tidligere forsvarsminister og fortsætter:

 

”Det bevogtes som statshemmeligheder, selvom det ikke er det. Jeg kan konstatere at det er avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed. Der er absolut intet med blå briller og skæg.”

 

Håber, at offentligheden og Folketinget får indsigt i sagen

Først på eftermiddagen i dag tog Claus Hjort Frederiksen på sin Facebookprofil til genmæle mod tiltalen for landsforræderi.

 

Det sker med et angreb på regeringen:

 

”Der er ikke noget, som overrasker mig længere med den her regering, Danmark har. Jeg mener ikke, at jeg har sagt noget, som ikke allerede var sagt i offentligheden,” skriver Hjort Frederiksen og fortsætter:

 

”Jeg synes, at det er meget sigende, at jeg har kritiseret regeringen i den her sag, og så bliver jeg efterfølgende sigtet for landsforræderi af regeringen,” konstaterer Hjort Frederiksen og slutter:

 

”Jeg håber inderligt, at offentligheden og alle Folketingets medlemmer nu kan få indsigt i, hvad det er, som regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde.”

 

Forsvareren: Mærkeligt, at regeringen ikke fortæller, hvad den mener

Advokat René Offersen, der er forsvarer for Claus Hjort Christensen, mener, at Rigsadvokaten har taget et unødvendigt skridt.

 

Til DR siger Offersen:

 

”Vi tager til efterretning, at man hos anklagemyndigheden er nået til den konklusion, som jeg ikke synes var nødvendig at drage,” lyder det fra Claus Hjort Frederiksens advokat, som undrer sig:

 

”Det mest bemærkelsesværdige i pressemeddelelsen er, at justitsministeren ikke finder nogen anledning til at fortælle, hvad regeringen mener om det.”

 

Med tiltalen for landsforræderi mod den tidligere finans- og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er der nu lagt op til et drama af format, og hvor første akt vil foregå i Folketinget.

 

Kildet til denne artikel:

https://www.justitsministeriet.dk/pressemeddelelse/rigsadvokaten-indstiller-tiltalerejsning-i-sagen-mod-claus-hjort-frederiksen/

 

Hjort Frederiksens facebookopslag 4. februar og 12. maj:

https://www.facebook.com/ClausHjortFrederiksen/posts/364032208869207

https://www.facebook.com/ClausHjortFrederiksen

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/rigsadvokaten-vil-rejse-tiltale-i-sag-mod-claus-hjort-frederiksen

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…