Findes Sandheden med stort S? Ja, svarer litteraten Marianne Stidsen og filosoffen Kai Sørlander. Kom og hør dem den 23. august

Findes Sandheden med stort S? Ja, svarer litteraten Marianne Stidsen og filosoffen Kai Sørlander. Kom og hør dem i sætte begrebet på plads i Vartov tirsdag d. 23. august kl. 19

Marianne Stidsen er ikke et nyt navn i Trykkefrihedsselskabs-regi. Mandag d. 28. marts 2022 holdt lektor emeritus og dr. phil. Marianne Stidsen et fremragende foredrag om sin kritik af woke-feminisme og Metoo-bevægelsen.

 

Marianne Stidsen holder fast i, at uden et sandhedsbegreb er vi ikke i stand til at opretholde den civilisation, det har taget 250 år at opbygge i Vesten. I øjeblikket oplever vi imidlertid et Akademia, som ikke overholder denne præmis – og dermed heller ikke den kontrakt, det har indgået med samfundet, som betaler for det. 

 

Det er et stort problem ikke kun for universitetet, men for hele samfundet. For når videnskaben ’fiktionaliseres’, som det er sket i bl.a. nyere humaniora, holder enhver saglighed op. Tilbage er kun de mere eller mindre fantasifulde og løgnagtige fortællinger, som enhver demagog kan (mis)bruge til at hjernevaske befolkningen med.

 

Kai Sørlander

Marianne Stidsen deler et langt stykke ad vejen position med Kai Sørlander, der er aktuel med bogen ”DEN RENE FORNUFTS STRUKTUR – Filosofiens blik på tilværelsen”.  

 

Kai Sørlander sætter sig for at levere intet mindre end et endegyldigt svar på ’den filosofiske spørgen’. Men hvad mener han så med det? 

 

Jo, som følge af filosofiens særlige natur – dens særlige måde at stille spørgsmål på – kan en filosofi ikke være gyldig, uden at den er universelt gyldig. Det betyder, at den skal være gyldig for ALLE. 

 

Forskellige personer kan altså ikke have forskellige gyldige filosofier. 

 

Hvorfor ikke? Det mener relativisterne jo. Og socialkonstruktionisterne

 

Den dybeste sandhed

Det kan de ikke, fordi filosofien søger den dybeste sandhed om verden.  Først og fremmest søger den at bestemme det, som er nødvendigt i den forstand, at det ikke under nogen omstændigheder kunne være anderledes

 

På den baggrund er det dybt problematisk, at universiteterne udvikler forskningsmiljøer, herunder filosofistudiet, som undergraver forudsætningen for egentlig filosofisk tænkning og dermed den forskningsfrihed, som samfundet bør understøtte. 

 

***

Kai Sørlanders bog udkommer på dagen for debatmødet og kan købes signeret til en særpris for deltagerne for 185 kr.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…